perjantai 16. huhtikuuta 2010

Kielisalaatti ja omenatrifle

Salaattia taas. Se syntyy niin nopeasti työpäivän jälkeen, siinä syy. Tärkein syy on tietysti että pidämme salaateista. Tänään tehtiin vähäiset ruokaostokset kauppahallissa ja torilla, kieltä ja salaatteja. Ruokakauppojen ovia en edes kolkutellut. Oikeastaan pärjäisin ilman niitä. Kauppahallin yrittäjät eivät lakkoile, eivätkä torikauppiaatkaan. Torilla on jopa huokeampaa kuin ruokakaupassa. Kauppahallin kalat ja lihat ovat laadukkaampia ja maistuvampia. Torilla on myös kalakojut läpi vuoden.

Kielisalaatti, ruokaisa ateriasalaatti.
Possunkielet keitetään kypsiksi. Keitinveteen lisäsin kristallisuolaa, maustepippuria, laakerinlehtiä. Kypsät kielet  kuoritaan ja viipaloidaan.
Salaatiksi sekoitin rapeaa jääsalaattia, punasipulisuikaleita.  Keltaista kurpitsaa, joista poistin siemenet ja viipaloin. Kurkkua, jonka kuorin ja viipaloin. Sekoitin joukkoon neitsytoliiviöljyä ja ripauksen vaaleaa balsamicoa. Puolitin päälle kirsikkatomaatteja. Salaattilautaselle nostin salaatin päälle puolitetut kieliviipaleet.

Omenatrifle

Kuorin kaksi isoa omenaa, poistin siemenkodat ja kuutioin omenat reilunkokoisiksi. kuutioiksi. Lorautin rypsiöljyä pannulle ja nostin omenakuutiot sinne. Ripautin kuutioille kanelia ja vaniljasokeria, kuullotin hetken. Vähensin lämpöä ja lisäsin mukaan ruokosokeria. Sitä humpsahti vahingossa reippaasti, ei ollut tarkoitus. Kuullotin omenakuutiot melkein pehmeiksi. Ruokosokeri suli ruskeaksi nesteeksi, jonka aion käyttää hedelmäsalaattiin myöhemmin. Omenat eivät olleetkaan liian makeita, just sopivasti. Ruokosokeri on miedompaa ja pehmeämpää kuin putsattu valkoinen sokeri.
Vatkasin Flora-vanillan vaahdoksi. Sekoitin vaahtoon maustamatonta luomujogurttia. Molempia suht saman verran. Kasasin annokset. Annosmaljan pohjalle murensin piparkakkua (joulun jäännöksiä), jäähtyneitä omenakuutioita ja vanilja/jogurttiseosta. Päälle vielä omenaa ja lopuksi salaattisiemeniä ( kurpitsa, pinja, auringonkukka, meloni). Jälkiruoka maistui terveellisen hyvältä.
 

2 kommenttia:

  1. Hyvää! Ja kateeksi käy, kun on halli ja tori lähellä - no, onhan meillä maalla kellari ja pakastin! Asuinpa minäkin Turussa aikanaan ja kävin töissä torin lähellä, niinpä pääsinkin torille ja halliin toisinaan. Torilla jäin bussista pois...

    VastaaPoista
  2. pappilan mummo,
    Turun tori on kyllä kesäisin niin mehukkaan runsas. Kauppahallissa on hyvä lihakauppa tai parikin. Ja sieltä saa pikkuleipomoiden tuotteita.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.