lauantai 24. huhtikuuta 2010

Jauheliha-perunakurpitsalaatikko ja kinuskipannacotta

Ensiksi tahdon kiittää Kauppahallin R Jokisen lihakauppaa laadukkaasta jauhelihasta. Tunnen vieläkin täyteläisen  maun suussani. Valmistin tänään kasvispitoista jauhelihalaatikkoa, jossa isoa roolia näyttelivät myös kesäkurpitsa, perunat ja juustoinen valkokastike. Sovelsin ohjeen hieman moussakatyyppisesti, mutta tämä on aivan oma suomalaisversioni. Nimittäin raaka-aineet ovat Suomesta ja ohje oma.
Toiseksi tahdon kiittää vierastani Mariaa jälkiruuasta. Kun kysyin mitä hän haluaa jälkkäriksi. Niin vastaus oli - tee kinuskipannacottaa. Epäilin liivatteiden kanssa näpertämistä. Mutta Maria sanoi, että hän aamiaisella  huomasi Valion maitopurkin kyljessä ohjeen eikä siinä ollut liivatetta.  Hehkutan nyt, mutta tämä pannacotta oli jotain niin herkullisen hyvää. Koko viisihenkinen pöytäseurue oli täysin samaa mieltä. Ristin pannacotan Marian mukaan.
Samaan hengenvetoon kehuttiin peruna-jauhelihalaatikkoa - se oli niin hyvää, että tunnen maun vieläkin. 

Jauheliha-perunakurpitsalaatikko

8 perunaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä

600 g jauhelihaa

3 tomaattia
2 dl lihalientä fondista
 maustepippuria, timjamia, paprikaa, suolaa
n 2 kesäkurpitsaa
Juustokastike
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
6 dl rasvatonta maitoa
100 g Koskenlaskijajuustoa paprika
suolaa
juustoraastetta
Kuori ja viipaloi perunat. Huuhdo ja viipaloi kesäkurpitsat. Valmista tässä vaiheessa juustokastike, kuullota vehnäjauhot voissa ja lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi ja murustele joukkoon juusto. Mausta ripauksella suolaa. Sekoita kastike sileäksi ja jätä odottamaan.
Silppua sipulit ja kuullota niitä rypsiöljyssä. Nosta sivuun kasariin..  Lisää pannulle jauheliha ja kypsytä hetki. Mausta ja jatka kypsyttämistä.  Lisää joukkoon  tomaattikuutiot ja lihaliemi. Kaada kasariin sipulien joukkoon ja anna hautua noin 15 minuuttia.
Aloita laatikon kasaus. Levitä voideltuun uunivuokaan pohjalle juustokastiketta, kesäkurpitsaviipaleet, perunaviipaleet, jauhelihaseos. Toista kerrokset kesäkurpitsa jne. Päällimäiseksi kesäkurpitsaa ja lopuksi loput juustokastikkeesta. Viimeksi sirota päälle juustoraastetta. Kypsennä uunin alatasolla 175-asteessa noin 40-50 minuuttia.

Marian kinuskipannacotta

2 dl vispikermaa
1 dl fariinisokeria taisin laittaa 1,5 dl
1 tl vaniljasokeria
2 dl turkkilaista jogurttia luomu
Päälle Valion sokeritonta mansikkakeittoa
Valmista kinuski kattilassa yhdistämällä kerma ja sokeri. Anna kiehua sekoittaen, kunnes tippa kinuskia jähmettyy kylmään veteen pudotettuna, n 15 min. Anna jäähtyä, sekoita välillä. Lisää vaniljasokeri ja jogurtti kinuskin joukkoon.  Jaa seos 5 jälkiruokakulhoon. Peitä ja pidä kylmässä. Ennen tarjoilua kaada päälle mansikkakeittoa.
Vähän ennen mansikkakeiton lisäämistä kinuskit kulhossa.

3 kommenttia:

  1. Näitä molempia täytyy kokeilla. Varsinkin tätä jauhelihalaatikkoa, pitkiin aikoihin en ole tuontapaista tehnyt, kiitti vinkistä.

    Ja jälkiruokakin vaikuttaa tosi nopealta ja kivalta toteuttaa.

    VastaaPoista
  2. Sooloilija,
    Kannattaa kokeilla.
    Jälkkäri on varmasti myös lasten mieleen.

    VastaaPoista
  3. Kinuskipannacotta kuulostaa tosi herkulta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.