maanantai 3. marraskuuta 2008

Leipää

Leipää leivon harvoin. Tosin nyt leivoin sämpylöitä, mutta ne ovat vain leivän muodossa. Olivat hiukan nopeampia tehdä.

Sämpylät leivän muodossa

1 1/2 dl kaurahiutaleita
4 dl sämpyläjauhoja, Myllärin Luomu
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 1/2 dl rasvatonta maitoa
1 rkl siirappia
25 g margariinia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuumenna maito 42-asteiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää maito siirappi ja pehmeä rasva jauhoseoksen joukkoon. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota.
Leivo taikinasta pötkylä. Viillä veitsellä viipaleviillot. Kohota. Paista 225-asteessa 12 minuuttia.
Lämmin leipä, jossa voimariini sulaa päällä, on kylmän maidon kanssa yksinkertainen ateria.
Leivästä ei ole enää muruakaan jäljellä.

5 kommenttia:

  1. Uunituore lämmin leipä, voita päälle ja kylmää maitoa, todella hyvää ja tulee taas lapsuusajat maalla mieleen.

    VastaaPoista
  2. Tuore ja lämmin leipä on todentotta aivan ihanaa. Leipää tulee minullakin leivottua melko harvoin, mutta olen kyllä ajatellut ryhdistäytyä ja alkaa tehdä enemmän itse :)

    VastaaPoista
  3. marjamatilda,
    se on totta, lapsuudessani maalla leivottiin joka viikko leipää

    sanna,
    Samoin, nytkin ajattelin, että pitäisi leipoa useammin. Pitää yrittää toteuttaa ajatus.

    VastaaPoista
  4. Suomessa leivoin usein leipää, nyt tulee tehtyä harvemmin. Leivän teko on ihanan rentouttavaa.

    VastaaPoista
  5. yaelian,
    minä leivon tosi harvoin. En siis ole jauhopeukalo, mutta hyvää oli. Ulkonäkö ei ole niin kehuttava.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.