tiistai 19. elokuuta 2008

Risottoa ja lämmin hedelmäsalaatti

Risoton tekemisessä on oma tekniikkansa, jota kannattaa noudattaa. Näin saadaan aikaiseksi pehmeä ja suussasulava lopputulos. Ensimmäinen tehtävä on keittää liemi kiehuvaksi, sitä tarvitaan risottoon koko kypsentämisprosessin ajan. Toinen seikka on se, että puolituntisen ajan on sitouduttava olemaan risoton äärellä koko ajan hämmentäen ja lientä lisäten.

Sienisipulirisotto

Sekoita litraan vettä yksi vähärasvainen kasvisliemikuutio ja kuumenna se poreilevaksi. Koska nyt on arki, en käyttänyt valkoviiniä, joka sekin sopii liemeen.
Kuori ja silppua kaksi kesäsipulia. Pane kasariin tilkka rypsiöljyä ja kuullota sipulisilppua pari minuuttia. Lisää 3 dl pitkäjyväistä riisiä, sekoita minuutin ajan. Lisää kasvislientä riisin joukkoon desi kerrallaan sekoittaen. Lisää aina kun riisi on imenyt nesteen. Jatka tätä niin kauan kunnes risotto on kypsää. Yleensä liemi on myös siinä vaiheessa loppunut.
Mausta risotto mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää gourmet- eli sormisuolaa tarvittava määrä. Lisää joukkoon vajaa purkillinen ranskankermaa ja sekoita. Käytin juuston asemasta ranskankermaa, kun sitä sattui olemaan jääkaapissa. Se sopi mainiosti.
Samanaikaisesti risoton kypsentämisen aikana kypsennä pilkotut herkkusienet vähässä kasvisöljytilkassa pannulla. Kun rasvaa ei ole nimeksikään, sienten neste kuivuu nopeasti ja sienet jäävät napsakoiksi. Mausta sienet mustapippurilla ja yrttisuolalla.
Sekoita kypsät sienet risoton joukkoon. Risottosi on nyt valmis nautittavaksi. Se on mehukasta, täyteläistä ja erittäin hyvää.

Kaalisalaatti

Sekoitin valkokaalisalaatin, jota sopii nauttia ennen risottoa että risoton kera. Pieneksi silputtu kaali sai seurakseen kuorittuja kurkkukuutioita, joista en poistanut siemeniä niiden vetisyyden takia. Ne saivat olla mehustamassa salaattia. Tomaattiviipaleet sopivat myös mehustamaan salaattia.

Lämmin hedelmäsalaatti jälkiruuaksi

Tämä on helppo ja nopea jälkiruoka. Määrät voit laskea syöjien mukaan.
Kuori omenat, poista siemenkota ja kuutioi omenat. Kuori mehukkaat klementtiinit ja kuutioi myös ne. Paahda omenakuutiot rasvattomalla pannulla al denteksi ja lisää niille reilusti kanelia.
Lisää joukkoon klementtiinikuutiot ja suikaloi mukaan kuivattuja luumuja. Kuumenna hetki.
Tarjoile salaatti heti lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kera. Vaniljakastikkeeni on Flora Vanillaa.
Vaikka salaatissa ei ole käytetty ripaustakaan sokeria, se on makea. Täyteläinen klementtiini lämmetessään vapauttaa herkullisen makean makunsa salaattiin Tämä jälkiruoka on hyvää.

4 kommenttia:

  1. Sienirisotto on herkullista! Itse en ole sitä laittanut, mutta hyvä ystävätär Helsingissä taannoin tarjosi sitä, ja oli hyvää.Pitää kai kokeilla itsekin....

    VastaaPoista
  2. Sienirisotto on myös minun herkkuani. Se on todella hyvää.

    VastaaPoista
  3. oijoi kun teillä syödään hyviä ruokia!
    Olin joskus lukioaikoina kuukauden kesävaihdossa Italiassa Milanon seudulla. Siellä tehtiin aivan superhyviä risottoja ja silloin opin pitämään kyseisestä ruokalajista. Suomessa risotto on usein liian kuivaa, mutta sinun risottosi näyttää tosi herkulta.

    VastaaPoista
  4. kiitos Kaisa, älä unohda tuota lämmintä hedelmäsalaattiakaan, se on myös oikein hyvää

    Ei pakko ole tehdä, mutta mainostan nyt :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.