sunnuntai 10. elokuuta 2008

Punajuurivuoka kasvisten kera

Viikonloppumatkallamme tapasimme tuttavapariskunnan, joka oli tehnyt ruokaremontin.
Muutamaan kuukauteen emme olleet heitä nähneet ja jo ovella huomasimme jotain tapahtuneen fyysisessä olemuksessa. Tottakai saimme kuulla, mitä on tapahtunut.
Ensimmäinen kysymykseni. Te olette laihdutuskuurilla?
Ei, emme ole, syömme nyt kuusi kertaa päivässä.
Kuinka se on mahdollista ?
Ruokapäiväkirjan avulla, merkitsemme ylös kaikki mitä syömme, kahden-kolmen tunnin väliajoin on lupa syödä. Ruokapäiväkirjaan merkitään kalorit kaikesta suuhunmenevästä. Kalorit lasketaan ravintoterapeuttien laatimien kaloritaulukoiden mukaan ja päivän kokonaiskalorimäärä saa olla 1000-1600 kcal. Esimerkiksi yksi keskikokoinen punajuuri sisältää 30 kcal, 1 ruisleipäviipale 50 kcal, keskikokoinen peruna 50 kcal, naudan- ja sianliha 40 g on 80 kcal jne. Kaikki kaalet, kurkut, kurpitsat, paprikat, parsa, pinaatti, raparperi, salaatit, sienet, tomaatit sisältävät minimaalisesti kaloreita, niitä saa syödä joka aterialla ja välipaloina laskematta.
Missä ajassa 1200 kcal-määrällä paino on pudonnut ?
Pariskunnan mies on pudottanut painoa 15 kg 70. päivässä ja vaimo 9 kg. Mies on lenkkeillyt enemmän, mikä on vaikuttanut painon putoamiseen.

Edelläolevasta innostuneena halusimme mekin aloittaa ruokaremontin terveyden ja pienen painopudotuksen takia. Siispä, kun kotiuiduimme yöllä, ja tänään katsoin jääkaappiin enkä aikonut käydä kaupassa, kello 18. pääateria syntyi kasviksista. Eniten kaloreita
sisältyi 2-3 perunaan.
Punajuurivuoka oli kuitenkin se herkullisin osio ateriasta. Vuoka on kahdelle.


2 raakaa keskikokoista punajuurta raastetaan ja levitetään pieneen uunivuokaan.
n 2,5 dl vettä kiehautetaan ja joukkoon lisätään 1 kasvisliemikuutio. Kaadetaan punajuuriraasteen päälle niin, että ne juuri ja juuri peittyvät.
30 g sinihomejuustoa murustellaan vuokaan. Laitetaan 175-asteiseen uuniin ja paistetaan 40 minuuttia. Pari ruokalusikallista kermaa lisätään vuokaan, sekoitetaan ja annetaan muhia uunissa vielä 10 minuuttia. Yhdessä annoksessa on 110 kcal.

Lautaselle kerättiin kurkkua, tomaattia, keitettyä perunaa sekä porkkanaa ja punajuurivuokaa.
Kun kokeilette tätä ruokaa, olen varma yllätyksestä. Tämä kombinaatio toimii todella hyvin, punajuurivuoka on oikeaa gourmetruokaa. Se kokoaa kasvikset yhteen ja tekee ateriasta makunautinnon. Koko annoksen kalorimäärä on noin 310 kcal, sisältää ruisleipäviipaleen ja lasin kaloritonta vettä.

7 kommenttia:

  1. Ihanalta vaikuttaa tämä punajuuriresepti eli kokeiluun menee, ehkä jo heti huomenna.
    Pidän puunajuuresta, ostan aina silloin tällöin kaupasta punajuurisalaattia, se on hyvää ruisleivällä..

    VastaaPoista
  2. sooloilija, tämä punajuurivuoka sisältää huomattavasti vähemmän kaloreita kuin kaupan punajuurisalaatti. Maku - yllätyt. mutta tämä on todella hyvää.

    VastaaPoista
  3. Onnea ruokaremonttiin! Aika paljon oli tuttavanne pudottanut reilussa kahdessa kuukaudessa, paljon on täytynyt lähteä ylimääräistä nestettäkin. Neljä vuotta sitten P-vartijoissa sain pois kilon kuukaudessa eikä mikään auttanut, vaikka olisin päälläni seisonut.

    Punajuurivuoka on upean makuista. Olen saanut tuollaisen ohjeen viime talvena työkaverilta ja siitä tuli juhlaherkkua.

    VastaaPoista
  4. Saispa vain jo punajuuria kasvimaalta, ei ole ihan vielä syötävän kokosia. Tänä vuonna uutuutena kokeilin raitapunajuuria, saa nähdä minkälaisia ne ovat.
    Näyttää ja kuullostaa muuten tosi hyvältä.

    VastaaPoista
  5. katriina,
    En odota niinkään painoa pois nopeasti, ruokaremontti olisi paikallaan. Kaikkea turhaa ja tarpeetonta tulee ahdettua suusta alas ja siitä ei aina hyvää seuraa.
    Ts terveelliset ruokailutottumukset.
    Bonuksena saa olla painon aleneminen.

    VastaaPoista
  6. helmi,
    noita raitapunajuuria pitää myös kokeilla. Minä hankin punajuuret kaupan tiskistä, useimmiten kuitenkin torilta.

    VastaaPoista
  7. Minä olen erityisen mieltynyt punajuuren ja jauhelihan yhdistelmään. On jotenkin veikeää syödä vaalenpunaisia lihapullia tai pihvejä :)
    Joulupöydässä meillä oli aurajuustolla maustettua punajuurivuokaa ja se oli tosi hyvää (vaikka ei ihan istu tuohon ruokaremonttiin...).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.