torstai 14. elokuuta 2008

Maksapihvit

Tänään herkuteltiin eilisen nakkipläjäyksen jälkeen. Tosin en päättänyt kuitenkaan chateaubriandeja valmistaa näin keskellä viikkoa. Mieheni valitsi Kauppahallin lihatiskiltä maksapihvit. Lihamestari leikkasi naudanmaksasta kauniit pihvit ja samalla poisti kalvot.
Maksapihvit valmistuivat nopeasti ja vähän eri tavalla kuin tavallisesti.

Otin pihvit hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön, jotta ne eivät säikähtäisi joutuessaan kuumalle pannulle. Huoneenlämpöiset pihvit kypsyvät mehukkaiksi. Muistin vasta työpöydän ääressä, että kaapissa on jauhettua ruisnäkkärimurua. Kierittelin pihvit molemmin puolin näkkärimurussa. Murustus estää nesteiden valumisen ulos ja pihveistä tulee mehukkaita. Kun pihvit olivat kypsymässä ripottelin niille hienoa merisuolaa ja kuivattua meiramia. Noin parin minuutin kuluttua käänsin pihvit ja paistoin saman verran toiselta puolelta. Paistolämpötila saa olla seitsemän, minulla on liedessä asteikot 1-9:ään. Käytin pienen tilkan rypsiöljyä pinnoitetulle Kovanaama-pannulle.
Tässä yhteydessä pitää vähän kehaista tuota Kovanaamaa, se on hyvä pannu.
Nostin mehukkaan muruiset pihvit pannulta.
Kastikkeeksi kaadoin pannulle tilkan vettä, murustin puolikkaan kasvisliemikuutiota ja suurustin ruskealla Maizena-suurusteella.
Pihvien seuraksi sekoitin pehmeästä lehtisalaatista, kesäkurpitsasta, kurkuista ja kesäsipulista salaatin. Lisäksi vielä keitetyt perunat.

Ruisnäkkärimuruste sopi erinomaisesti. Sen ansiotako, että pihvit olivat niin mehukkaita. Salaattikombinaatio sopi hyvin maksan makuun. Kastiketilkka yhdisti perunat pihveihin. Panerointia käytän jatkossakin.
Vähän myöhemmin illalla herkuteltiin jälkiruualla, mutta tästä ideoimastani jälkkäristä kerron myöhemmin.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa, maksaa! Teillä on tosi hyvä maku :), ihania ruokia päivä toisensa jälkeen. Harva enää käyttää muuta kuin fileitä ruoanlaitossa, ja se on tosi sääli.

  VastaaPoista
 2. Maksapihvit ovat tosi hyviä. Possunfileitä tosiaan käytetään ruuanlaitossa, mutta naudan sisäfilee jo onkin hintansa takia harvinaisempaa herkkua.

  VastaaPoista
 3. Hinta tietty rajoittaa aika paljon, mutta moni on myös vieraantunut sisäelinten mausta, eikä halua tai osaa valmistaa niitä. Monet ns. huonommat osat vaativat vain hieman enemmän aikaa valmistuksessa. Esim. härän poski on aivan ihanaa, mutta sitä saakin hauduttaa sitten koko päivän.

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan maistanut häränposkea. Voisin kuvitella, että hauduttamisen jälkeen se on mehevää ja täyteläistä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.