tiistai 5. elokuuta 2008

Juurespihvit ja ahvenfileet

Kuten jo aikaisemmin olen ylistänyt, juurekset ovat nyt parhaimmillaan. Suoraan maasta poimittuna, tuoreina ja mehevinä. Muhevista juureksista onnistuu ruoka kuin ruoka. Tänään raastoin juurekset ja valmistin niistä pihvit. Jo sellaisenaan salaatin kera ne olisivat riittäneet ateriaksi. Mutta halusin tarjota muitakin herkkuja. Kalamestari oli fileoinnut ahvenet fileiksi. Kalatiskissä ne olivat niin herkullisen näköisiä, että niitä en voinut vastustaa.
Juurespihvit vaikkapa näin

2 perunaa
1 iso porkkana tai 2 pientä
pala lanttua, noin 10x10x4 ja senttejä kaikki
1 kesäsipuli
2 munaa
1/2 dl korppujauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Raasta juurekset, hienonna sipuli. Yhdistä ainekset taikinaksi. Mehukkaasta lantusta johtuen taikina ei tarvitse nestettä, mutta jos käytät lantun asemasta palsternakkaa niin voit lisätä nesteeksi hiukan maitoa. Sekoita kaikki ainekset taikinaksi. Paista miedolla lämmöllä ohukais- tai paistinpannussa. Ohukaispannussa saat pihveistä symmetrisen pyöreitä. Käytin paistamiseen rypsiöljyä.

Ahvenfileet paistettuna

Jauha pari ruisnäkkäriä ohueksi murskeeeksi. Sekoita murskeeseen gourmet-suola ja mustapippuria. Kierittele ahvenfileet jauheessa ja paista rypsiöljyssä miedohkolla lämmöllä kullanruskeiksi. Purista fileille ripaus sitruunamehua ennen tarjoilua. Ruisjauheella panerointi pitää fileet mehukkaina ja antaa rapean pinnan.
Juurespihvit sopivat ahvenen seuraksi enemmänkuin hyvin. Kokeilkaapa.

4 kommenttia:

  1. Vaikuttavat oikein herkullisilta nuo juurespihvit. Samantapaisia on minunkin pitänyt jo pitkään kokeilemani, mutta jostain kumman syystä en ole saanut aikaiseksi. Myös kalakammon nujertaminen on muuten edelleen työn alla, joten aion kyllä testata näitä pihvejä jonkin aivan muun kuin ahvenen kera ;-)

    VastaaPoista
  2. canelia,
    juurespihvien kanssa sopivat jauheliha- ja broileripihvit esim.

    Kyllä kannattaisi kokeilla kalaa, vaikka ensin vähän isompaa esim lohta, jossa ei ole huolta pikkuruodoista.

    Useimmat kalakammoiset pelkäävät juuri noita ruotoja. Ymmärrän kyllä tämän esteen.

    VastaaPoista
  3. Ah, taas sait veden nousemaan kielelle. Kasvispihvejä vois kyllä laitella useamminki, täydellinen ohje vain on vielä hakusessa. Edellisen kerran kun tein niitä, ei koostumus lämpimänä ollut maailman herkullisin, mutta kylmänä olivat poikaa. Vois vaikka kokeilla tätä sinun ohjetta.
    Ostin muuten tässä niitä suosikki leipomoni leipiä ja bongasin samalla nimen paketista: Uotilan leipomo. Mahtavia paahdettuna,varsinkin kaura(, kuten jo taisin hehkuttaakin). http://www.uotilan.fi/
    Toivoo joku, joka ei osaa linkittää..

    VastaaPoista
  4. helmi,
    pitääpä katsella onko täällä meidän kaupassa noita uotiloita, kuulostaa nimi ainakin oudolta, ehkä ei ole.

    Nuo kasvispihvit ovat mehukkaita, ainakin lanttua kun on mukana.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.