lauantai 3. lokakuuta 2015

Sesamlohi

 Onko lohesta tullut jo suomalaisten kansallisruoka ?
Väitän, että niin on. Merilohi on alkuperältään lähes  sataprosenttisesti norjalaista.
Voiko sitä kutsua kansallisruoaksi. Kyllä ja ei. Ei ainakaan silloin, jos se kiertää
ympäri maailmaa ennen kuin se on ateriana pöydällämme. Onhan kerrottu, että 
norjalainen merilohi viedään pakastettuna Kiinaan, jossa se käsitellään, puhdistetaan ja 
leikataan tai puolitetaan ruodottomaksi. Onkohan tämä totta ?
Kirjolohen kohdalla olemme jo hyvin omavaraisia. Meillä syödään sekä villiä että kasvatettua
kirjolohta. Kirjolohikin on hyvää, mutta ei ehkä ihan merilohen vertaista.
Tänään meillä syötiin merilohta perinteiseen tapaan eli fileenä pannulla paistaen.  

Näin paistoin lohifileen.
Puhdistin lohen talouspaperilla.
Leikkasin kuvan mukaisesti filepaloiksi. Nahkaa en poistanut. Se poistetaan syömistilanteessa.
Maustoin fileen hienolla merisuolalla, mustapippurirouheella ja sesaminsiemenillä.
Voitelin pannun rypsiöljyllä. Aloitin paistamisen kuumalla pannulla,
ensin nahkapuoli alaspäin. Muutaman minuutin kuluttua (n 3-4 min)
käänsin fileen ja paistoin saman ajan, filee ikään kuin paahtui.
Vielä paahdoin nopeasti molemmat sivut.
Hyvää ja nopeaa.

Sekoitin lohelle kylmän kastikkeen.
Ranskankermaa (10%) ,suolaa, hunajaa, mustapippuria ja dijonsinappia.
Päälle pilkottua persiljaa.

Lisukkeina 
Keitettyjä perunaviipaleita ja päälle persiljaa.
Salaattiin viinirypäleitä, kirsikkatomaattia. ripaus suolaa,
oliiviöljyä ja sipulinvartta.

Yksinkertaisen hyvä ateria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.