perjantai 30. toukokuuta 2014

Kuusenkerkkäsiirappia - Mozzarella-tomaattikirjolohifileet

 No niin, nyt on kuusenkerkät  keitetty siirapiksi. Valitsin hyvin suositun blogin, Herkkusuun lautasella, ohjeen, jota noudatin.
 Huomasin kyllä, että ohje oli ehkä jäänyt hieman
puolitiehen ja vaikka luin kommenttikysymykset vastauksineen ei ohje auennut minulle.
Arvuuttelin mielessäni kuinka tulkitsen ohjetta. Ensinnäkin vesimäärä ei selvinnyt ohjeesta.
 No laitoin 2 1/2 litran satsiin vettä kaksi litraa ja kerkät peittyivät juuri ja juuri. 
Liotusvaiheen jälkeen olin epätietoinen kaadetaanko vesi pois ja otetaan uusi vesi.
 Päättelin, että en kaada ja käytin liotusveden kokonaan siirapin keitto- ja haudutusvaiheeseen.
Seuraavaksi ihmettelin sokerin määrää se oli 2 litraan 5 dl, 
lisäsin määrää kahdeksaan desiin. Sokeri oli tavallista eikä hillosokeria.
Lopputuloksena on hyvää kuusenkerkkämehua, joka on siirappimaisen makeaa.
Kyllä tämä meillä käytettyä tulee, sopii liemimäisenä aamujogurteille, salaatinkastikkeisiin, 
jälkiruokiin ja mihin  nyt keksinkään.

Kuusenkerkkäsiirappi
2 l kuusenkerkkiä / minulla  oli 2 1/2 dl
5 dl sokeria / laitoin 8 dl
2 l liotusvettä / tämä puuttui kokonaan ohjeesta, jossa luki vain vettä
Pane kuusenkerkät kylmään  veteen kattilaan kunnes ne peittyvät. Anna niiden olla vedessä yön yli.
Hauduta kerkät vedessä miedolla lämmöllä noin pari tuntia ja anna kerkkäveden tämän jälkeen seistä tunti pois lämmöltä kannen alla. 
Siivilöi kerkät pois ja kaada kerkkävesi takaisin puhtaaseen kattilaan.
Lisää sokeri ja anna sen liueta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen. Keitä siirappia noin 20 minuuttia tai puolisen tuntia ja kuori tänä aikana kaikki mahdollinen kuona pois siirapin pinnalta.
Minä huuhdoin kerkät ennen liotusta eikä mitään kuonaa ilmennyt.
Pullota tai purkita siirappi (mehu) . 

********

Mozzarella-tomaattikirjolohifileet

Tänään piti syödäkin jotain. Ostin kotimaisen kirjolohifileen ja siitä syntyi
makoisa ateria lisukkeineen.  Huomasin, että  aurinkokuivattu tomaatti sopii hyvin
kalalle. Seuraavalla kerralla laitan vain sitä juuston kera fileille.
Kirjolohifilee on aika ohut, joten täyte on ihan paikallaan.
Vedin fileestä nahan pois ja leikkasin sopiviksi paloiksi. Maustoin suolalla ja
mustapippurirouheella. Paistoin molemmin puolin voissa pari minuuttia per puoli.
Nostin fileet uunivuokaan ja nostelin fileille aurinkokuivattua tomaattia ja tuoreen
tomaatin viipaleet. Viimeiseksi päälle mozzarellaviipaleet. Sitten uuniin 225-asteeseen 
noin viideksi minuutiksi, kunnes juusto on sulanut.  Juustolle ripottelin maustepippuria.

Fileet nautittiin varhaisperunoiden ja salaatin kera.
Salaatissa on tammenlehtisalaattia, maitohorsman lehtiä, tomaattipaloja,
ruohosipulia ja kuusenkerkkiä kevyesti rouhaistuna sekä eiliseltä jäänyt oliiviöljy-mansikkakastike.

2 kommenttia:

  1. On muuten myös hyvää yskänlääkettä tuo kuusenkerkkäsiirappi.

    VastaaPoista
  2. Kyllä se siirappi sakenee purkeissa. Helpompihan sitä on käyttää juoksevana. Varmasti hyvää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.