torstai 22. toukokuuta 2014

Jauheliha-juureskeitto

 Kesän kynnyksellä, kun kotimaan satokauteen on vielä aikaa, valitsin juureksia menneeltä satokaudelta keittoaineiksi. 
Täytyy myöntää, että pakastekeittojuurekset ovat mauttomampia kuin 
kellareissa ja kylmähuoneissa talvisäilötyt juurekset. Mielelläni näen sen vaivan, että kuorin ja pilkon
juurekset mieluimmin kuin sujautan pakastepussin pataan.
Tästä keitosta tuli borssityylinen, kun lisäsin lopussa etikkaan säilöttyä punajuurta mukaan.
Etikkapunajuurista pidän, se säilöntätapa sopii tälle juurekselle.
 Naudanjauheliha oli myös hyvä valinta tähän kokonaisuuteen.

250 g naudan jauhelihaa (17%)
1 sipuli pilkottuna
maustepippuria ja suolaa
 voita ja rypsiöljyä 
1 keskikokoinen palsternakka kuutioina
2 keskikokoista porkkanaa lantteina
n 150 g juuriselleriä kuutioina
n 500 g varhaiskaalta suikaleina
1 l kasvislientä
mustapippuria rouheena
4 kpl etikkapunajuuria ohuina viipaleina
2 rkl omenaviinietikkaa
kourallinen hienonnettua persiljaa
Päälle jogurtti/kermaseosta

Kuori ja paloittele juurekset. Pilko sipuli ja suikaloi kaali.
Viipaloi ja kuutioi palsternakka, porkkana ja juuriselleri.
Kuumenna voi ja öljy pannulla. Kuullota sipuli ja jauheliha.
Mausta suolalla ja maustepippurilla. Nosta seos kattilaan. 
Kaada mukaan kiehuva kasvisliemi.
Kuullota öljyssä palsternakka, porkkana ja selleri, lisää mukaan
varhaiskaali, mausta mustapippurilla ja jatka kuullottamista hetki.
Nosta juuresseos kattilaan. Hauduta kannen alla noin 30 minuuttia.
Leikkaa punajuuret ohuiksi suikaleiksi. Lisää punajuuri ja omenaviinietikka kattilaan.
Silppua persilja ja lisää se kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.
Sekoita turkkilaista jogurttia ja tilkka kermaa tasaiseksi. Mausta suolalla ja meiramilla. 
Nostele jogurttiseosta annoslautasille.

 Keittoainekset odottavat pilkottuina  kuullottamista.
Jauheliha-juureskeitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.