perjantai 2. marraskuuta 2012

Possua ylkypsäksi haudutettuna

Oli melkein pakko toteuttaa mielessäni jo pitkään ollut ajatus.
Nimittäin käteeni osui lihahyllyltä juuri sopivan muheva rypsiporsaan lapapala.
Sopivasti oli nahan alla rasvaa ja luu mukana, kuten lapaan kuuluu.
Ajatukseni oli, että haudutan lihan pitkään matalalla lämmöllä, Lihan tulee olla ylikypsää
niin, että haarukalla kokeiltaessa pala hajoaa kuin itsekseen viivalihaksi.
Tästä tuli juuri sellaista ja miten herkullisesti haudutusliemi sopikaan annoslautaselle
mehustamaan jokaisen suupalan.
Kypsensin possulihan savipadassa, tarkemmin taginepadassa.
Samassa uunilämmön loppuvaiheessa kypsyivät lisukkeet, omenat ja suippokaali.

Ylikypsää possunlapaa
Uuniomenoita ja suippokaalia

1,2 kg rypsiporsaan lapaa
ruususuolaa
paprikajauhetta,  inkivääriä,
sisilialaista mausteseosta (sis paahdettua valkosipulia, silopersiljaa, rosmariinia, timjamia, sitruunankuorta jne.)
Sekoita mausteseos ja hiero se lihalle. Anna lihan olla puolisen tuntia huoneenlämmössä ennen uuniin menoa.
6 dl vettä
3-4 laakerinlehteä
1 sipuli lohkoina
2 murskattua valkosipulinkynttä
8 kpl maustepippuria
Nosta liha savivatiin (kannellinen) tai vastaavaan. Taginepata on sopiva tässäkin. Kaada pataan vesi ja lisää mausteet ja sipulit. Hauduta uunin 130-asteessa noin neljä tuntia, kunnes liha on murenevan ylikypsää.

Uuniomenat,  halkaise pestyt kotimaiset omenat ja poista siemenkodat. Lisää omenapuolikkaille hunajaa ja ripaus kanelia. Laita omenat voideltuun uunivuokaan.
Suippokaali,  silppua pala suippokaalia. Mausta meiramilla ja hunajalla. Lisää kaali samaan vuokaan omenoiden kanssa. Kypsennä uunin 200-asteessa, kunnes omenat ja kaali  ovat kypsiä.
Lisukkeeksi lisäsin annoslautasille salaattisekoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.