maanantai 8. helmikuuta 2010

Suomalainen ruispuuro

Nyt valmistin hyvin yksinkertaista ruokaa. Ei kuitenkaan mitään vähäpätöistä, sillä tällä ruualla on varovaisesti arvioiden  monisatavuotiset perinteet. Kun "löysin" ruisjauhopussin kaapista ja katsoin viimeistä myyntipäivää 12.05.2010, ajattelin, parasta käyttää tämä hieno raaka-aine ruokaan. Tiedän, että perinteisin tapa on leipoa leipää ja sämpylöitä. Olin ostanut ruisjauhot silakoiden leivittämiseen, mutta nyt valmistin kokonaisen ruuan, keitin puuron. Suosittelen kokeilemaan, ruispuuro on hyvää.

Ruispuuro   

1 l vettä
1,5 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja

Sekoita vispilällä jauhot veteen, lisää suola. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin verran.  Sekoittele välillä.
Sokeroitu puolukkasurvos on erinomaista puuron päällä.

Ruisjauhojen 100 grammassa on : proteiinia 9,7g,  hiilihydraatteja 61,3g, rasvaa 2,0g, ravintokuitua 14,5g, B1 vitamiinia 0,4 mg, magnesiumia 120 mg, rautaa 5 mg, sinkkiä 2,9 mg, natriumia 0,001 g.

4 kommenttia:

 1. Miksihän itse en ole muistanut ruispuuron olemassaoloa vuosikausiin. Täytyykin viikonloppuna viimeistään keitellä tätä kattilallinen.

  VastaaPoista
 2. Tepi,
  Kannattaa haudutella tätä puuroa ja puolukat ovat ehdottamat kumppanit.

  VastaaPoista
 3. Minä keitän ruispuuron hiutaleista ja lisään siihen kauraleseitä pari rkl, antaa hyvän makulisän.Kaurapuuroon lisään vastaavasti ruislesettä.Joskus keitän ruispuolukkapuuron,Sitä syön kylmänäkin mielellään.Joka arki aamu keitän jotain näistä kolmesta ja usein viikon loppunakin.Paino on kohillaan ja hyvin jaksaa hoitaa työt ja harrastaa liikuntaa.

  VastaaPoista
 4. Minä keitän ruispuuron hiutaleista ja lisään siihen kauraleseitä pari rkl, antaa hyvän makulisän.Kaurapuuroon lisään vastaavasti ruislesettä.Joskus keitän ruispuolukkapuuron,Sitä syön kylmänäkin mielellään.Joka arki aamu keitän jotain näistä kolmesta ja usein viikon loppunakin.Paino on kohillaan ja hyvin jaksaa hoitaa työt ja harrastaa liikuntaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.