lauantai 6. helmikuuta 2010

Lihapulla- tagine marokkolaiseen tapaan

Marokossa keväällä 2009 söimme Agadidin rantabulewardilla paikallisten suosiossa olevassa ulkoilmaravintolassa erittäin maukkaan lihapulla-taginen. Siitä lähtien tämä ateria on ollut mielessäni ja olen ajatellut toteuttaa kotikeittiössäni vastaavanlaisen. Marokkolaisten lihapullien raaka-aineena lienee ollut lampaanliha. Muuntelin raaka-aineen skandinaaviseksi ja käytin naudanjauhelihaa. Se oli Kauppahallin laadukasta vastajauhettua. Jauhelihoissa on suuri ero. Markettien ns tarjousjauhelihat painivat aivan eri sarjassa kuin ostamani, keskiväliin jäävät markettien lihatiskien ja kelmun  alle pakatut. 
Cuscusia ei ollut lihapullien seurana nyt, vaan keitettyä riisiä

Lihapulla-tagine marokkolaiseen tapaan

500 g naudan jauhelihaa
1 tl ruususuolaa
2 tl maustepippuria
2 tl kuivattua persiljaa
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä jauhettua
1/2 tl neilikkaa jauhettua
1 kananmuna
4-5  rkl maissiryynejä (polenta)
1 dl kasviskermaa
Sekoita maissisuurimot kasviskermaan. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tasaiseksi. Pyörittele pienehköjä lihapullia.
Ruskista ne pienen hetken ajan pannulla rypsiöljyssä. Siirrä lihapullat kasariin. Lisää mukaan  pannun huuhdeliemi.
Kastike
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
voi/rypsiöljyä
4 dl lihalientä (vesi+fondi)
mustapippuria
8 kpl kuivattuja luumuja halkaistuna
4 rkl ohrakasta + tilkka vettä
Kuullota pannulla sipuli- ja valkosipulisilppu voi/öljyssä. Lisää lihaliemi. Kaada seos kasariin. Ripottele mukaan mustapippuria. Halkaise luumut ja lisää ne mukaan. Anna lihapullien hautua kastikkeessa miedolla lämmöllä vajaa puoli tuntia. Suurusta kastike ohrakkaalla. Anna kypsyä vielä hetki. Tarkista maku.
Keitä pitkäjyväinen riisi. Nostele lihapulla-tagine riisipedille. Silppua pinnalle tuoretta persiljaa.
Salaatiksi sekoitin miedon kiinankaalisalaatin, jossa oli mukana vihreää paprikaa ja kurkkua, kastikkeena ranskalainen öljy/balsamico.

Mansikat vanilja-jugurttivaahdossa  päätti aterian. Flora vaniljakastike vaahdotetaan, lisätään turkkilaista maustamatonta jugurttia hyvin sekoittaen.  Nostellaan annosmaljaan vuorotellen kohmeisia mansikoita ja vanilja-jugurttiseosta.

2 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen pata, pitääpä kokeilla! Taidan kuitenkin korvata polentan burgulilla, mitä ainakin Lähi-idän aluella vastaavisssa käytetään.

    VastaaPoista
  2. Maiku,
    Maissisuurimot saivat lihapulliin hyvän rakenteen, kestivät haudutuksen hyvin.
    Burgulia en ole käyttänyt, sitäkin voisi kokeilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.