perjantai 13. helmikuuta 2015

Spelttihelmipuuro


Spelt ei ole vehnää. Se on erillinen viljalaji, jonka kasvitiede tuntee. Uusimpien tutkimusten mukaan spelttiä on viljelty Euroopassa jo 9000 vuotta sitten. Se mainitaan Vanhassa Testamentissa 2.Moos. 9:31, 32 Hezekiel 4:9. Sitä on löydetty varhaiskeskiaikaisesta Euroopasta.
Spelt on paras vilja, lämmittävä, suolen toimintaa aktivoiva ja sillä on korkeat ravintoarvot. Keho hyväksyy sen ravinnokseen paremmin kuin monet muut viljalajit. Spelt tarjoaa käyttäjilleen hyvää tuoreravintoa. Se nostaa hyvää mieltä ja elämäniloa käyttäjässään. Syö spelttiä missä muodossa haluat, idätettynä, liotettuna, versotettuna, leivonnaisissa, pastoissa tai yleensä ruuanvalmistuksen raaka aineena, se on helposti sulavaa ja hyvin ravitsevaa.
Spelt sisältää juuri sopivassa määrin oikeita rasvahappoja kehon toiminnan kannalta. Se sisältää erittäin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat erittäin aktiivisia. Niitä keho ei voi koota itse vaan ne on saatava valmiina ravinnosta. Nämä rasvahapot ovat hermojen solukalvolle elintärkeitä. Monityydyttymättömien rasvahappojen puute heikentää stressinsietokykyämme, vaikuttaa voi masentuneen olon syntymiseen ja aiheuttaa väsyneen ja turhautuneen tunnetilan. Monityydyttymättömät rasvahapot vaikuttavat myös kolesterolitasoamme korjaavasti. Speltin kuidut auttavat myös kehoamme poistamaan kolesterolia kehostamme.


Spelt on arvokas vitamiinilähde. Siinä on paljon P-vitamiineja, joilla on ratkaiseva merkitys aineenvaihdunnan säätelijöinä. Ne vaikuttavat hiilihydraattien, rasva ja valkuaisaineiden metaboliaan eli ruuansulatukseen. Ne säätelevät solujakautumista, ihonmuodostumista, limakalvojen kuntoa, veren laatua ja hermosysteemejämme. Spelt -ruokavalio on niin ravitseva, että kehomme saa oikeat raaka-aineet ja kykenee parantamaan kuntoamme, veremme arvot kohoavat ja saamme kehoomme kaiken paranemiseemme tarvitsemamme. Näin kehomme korjaa virheensä, jotka ovat johtuneet vääränlaisesta ravitsemuksesta. Aistimme terävöityvät ja tunnemme voivamme paremmin, elämme täysipainoista tervettä elämää
Ylläoleva teksti on lainattu Suomen Spelt-yhdistyksen sivuilta
 Toivottavasti jaksoitte lukea tekstin. Resepti on lyhyt.

Spelttihelmipuuro

1 litra rasvatonta maitoa
3 dl spelttihelmiä
1 tl ruususuolaa

Valmistin puuron uunissa.
Mittaa maito uunivuokaan. Lisää speltti ja suola. sekoita.
Kypsennä 200 asteessa noin 1 tunti ja 40 minuuttia.

Tarjosin puuron luomuomenasoseen kera. Valmistin soseen syksyllä, kiehautin omenalohkot
pehmeiksi ja soseutin tasaiseksi. Pakastin ilman sokeria.. 
Sose oli säilyttänyt hyvin omenan maun ja tuoksun. Lisäsin hieman ruokosokeria soseeseen.
Lisäsin annoksille myös mustikoita. Pelkkä omenasose om myös ihan riittävä.
Soseen voi tehdä tietysti myös tuoreista omenoista.   
 

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi.