sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Lammaspaisti - Sitruuna-hedelmärahka

Pääsiäisateria syötiin juuri. Ostin pakastetun lammaspaistin,
joka sai sulaa vuorokauden jääkaapissa. Sen jälkeen marinoin sen 
ja paisti maustui  jääkaapissa yhden vuorokauden, Sitten huoneenlämpöön tunniksi
ja lopuksi paistopussissa uuniin noin kolmeksi tunniksi.
Lammaspaistista tuli ylikypsää, vaan se ei ollut haitaksi. Päin vastoin
se oli mureaa ja paistokastike mehevöitti annokset sopivalla tavalla.
Lisukkeen roolia vetivät haudutettu varhaiskaali, sienimuhennos ja perunamuusi.
Hyvin perinteistä ruokaa.
Jälkiruoka oli raikasta rahkaa hedelmillä.

Lammaspaisti
Sienimuhennos, haudutettu varhaiskaali, perunamuusi  
vajaa 2 kilon lammaspaisti
Marinointi
1 dl auringonkukkaöljyä tmv
1 rkl ruususuolaa
vajaa 1 rkl kuivattua rosmariinia
vajaa 1 rkl kuivattua timjamia
2 tl rouhittua mustapippuria
kokonainen valkosipuli pilkottuna
Kastike
4 dl paistolientä
3 rkl vehnäjauhoja + tilkka kylmää vettä
1 dl kermaa
ripaukset mustapippuria, paprikaa ja suolaa

Pakastepaisti saa sulaa vuorokauden jääkaapissa. Poista lihasta kalvot.
Sekoita marinadiliemen ainekset  keskenään.
Hiero marinadi kauttaaltaan paistiin.  Laita paisti paistopussiin.
Anna marinoitua vähintään vuorokausi.
Nosta huoneenlämpöön  tuntia ennen paistamista.
Työnnä lihalämpömittari paistiin. Leikkaa pussin kulmaan aukko.
Laita paisti uunivuokaan. Kypsennä 130-asteessa noin kolme tuntia.
Paistini saavutti sisälämpötilan 85-astetta, jos haluat, paistin  voi ottaa uunista 75-asteisena.
Valmista kastike. Siivilöi paistinliemi kasariin. Sekoita vehnäjauhot veteen ja vispaa 
paistoliemeen. Kypsennä 5 minuuttia. Lisää kerma ja mausteet.
Tarkista maku.  Suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä.

Tarjoa herkkusienimuhennoksen, haudutetun varhaiskaalin ja perunamuusin kera.
Raikas salaatti sopii myös mukaan.
  
Sitruuna-hedelmärahka
Sekoita purkilliset sitruunarahkaa ja maustamatonta pehmeää maitorahkaa.
Mausta vaniljasokerilla. Vaahdota 1 1/2 dl kermaa, lisää maun mukaan tomusokeria.
Yhdistä rahkat ja kermavaahto.
Pilko kivettömät viinirypäleet ja pienet pehmeät päärynät. Purista päärynöille sitruunamehua
Annostele maljoihin kerroksittain rahka ja hedelmät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.