maanantai 28. tammikuuta 2013

Ranskalainen sipulikeitto

Sipulikeiton keitin tänään, en ole tätä muistaakseni ennen keittänytkään.
Ohje on Eero Mäkelän ja luin ohjeen Kotilieden sivuilta.
Yllättävää kuinka sipuli makeutuu kypsyessään, 
keitto oli pehmeää ja maukasta. 
Lihaliemi keittoon syntyi lauantaina lihaa kypsytettäessä.

Ranskalainen sipulikeitto

600 g sipulia viipaleina
1-2 rkl voita
ripaus vehnäjauhoja
1 l lihalientä tai vettä tai kanalientä
1 pieni valkosipulinkynsi
timjamia
1 laakerinlehti
patonkia tmv
emmentaljuustoa 
Kuumenna viipaloidut sipulit sellaisenaan ilman rasvaa kuivassa,
 laakeassa kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes niihin alkaa tulla hiukan väriä.
Lisää voita ja aavistus vehnäjauhoja ja kääntele nämä
sipuleiden joukkoon. Lisää lientä ja mausteeksi murskattu valkosipulinkynsi,
timjamia ja laakerinlehti. Keitä kannen alla 45 minuuttia.
Kuumenna uuni 250-300-asteiseksi tai mieluiten grilli.
Viipaloi patonki ja paahda palaset korppumaisen rapeiksi.
Annostele keitto liemikuppeihin, nosta keittoon muutama 
patonkiviipale ja ripottele pinnalle runsaasti juustoraastetta.
Kuorruta kuumassa uunissa tai grillissä, kunnes juusto saa kauniin värin.
Tarjoa keitto höyryävän kuumana saman tien.
Tein alkuperäisestä ohjeesta poiketen 8 dl keiton,
suhteutin ohjeen määrät käyttämääni nestemäärään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.