torstai 10. tammikuuta 2013

Balsamicolohi - Aurajuustoa ja piparia

Kylläpä se niin lienee, että lohta on valmistettava 
aika ajoin ja usein. Tänään valitsin norjalaista merilohta.
Fileestä pyysin leikattavaksi kahden lohipihvin verran.
En tietääkseni ole valmistanut aikaisemmin teriyakilohta,
en tosin tehnyt sitä nytkään, vaikka aikomus oli.
Eihän meillä ollut miriniä eli riisiviiniä. Ei ole koskaan ollutkaan.
Sen sijaan löytyy tummaa balsamicoa  pari vaihtoehtoa ja
yksi vaalea. Valitsin tumman balsamicon. Siksi myös otsikossa
lukee balsamicolohi. Kannattaa kokeilla, oli sen verran hyvää.
Keitin lisukkeeksi kasvisliemessä riisiä ja pyöräytin salaatin.
Piparkakut (ei itsetehtyjä) on syötävä loppuun, joten hetken mielijohteesta
tein niistä pohjan jälkiruualle, lisäsin aurajuustoa ja itsetehtyä luumuhilloa. 

Balsamicolohi
500 g  merilohta = 2 kpl fileitä
1 dl soijakastiketta
3/4 dl tummaa balsamicoa
reilu 1 rkl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
1 rkl sokeria
ripaus rypsiöljyä ja  sesaminsiemeniä
öljytilkka paistamiseen
Sekoita kattilaan sokeri, soija, balsamico, inkivääri ja valkosipuli.
Kiehauta ja anna kiehua 5 minuuttia. Jäähdytä.
Leikkaa lohi fileiksi ja laita kulhoon.
Sivele pintaan öljyä ja ripottele sesaminsiemeniä. Kaada päälle
balsamicomarinadi ja anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunti.
Kääntele välillä.
Kuumenna öljy pannulla. Kuivaa fileet marinadista ennen paistamista.
Paista molemmin puolin keskilämmöllä, kunnes filee on läpikypsä, mutta ei ylikypsä.
Kypsennä lisäkeriisi kasvisliemessä.
Sekoita salaatti, salaatissani oli pehmeää friseesalaattia, 
aurinkokuivattua tomaattia ja kurkkua.
Sekoitin kastikkeen salaattikulhon pohjalla, neitsytoliiviöljyä, balsamicoa ja 
aurinkokuivattuja tomaatteja. Lisää revitty salaatti ja kurkkuviipaleet.
Sekoita kastike salaattiin.

Aurajuustoa piparilla
Piparkakkua murusteena, aurajuustoa, luumuhilloa.
Syödään lusikalla.
 
 

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä ja kohtuullisen helppo valmistaa. Riisikin näyttää mukavan irtonaiselta. Riisiin meillä on yhtäläinen himo kuin kalaan.

    (Minä en nyt löydä harjukaupungista ricottajuustoa...Kokeilisin yhtä ruokajuttua. Harmitta kun jää yhdestä ainesosasta kiinni ja kun luin ricottan mausta, tuntuu kuin sitä ei voisi korvata...)

    VastaaPoista
  2. Kalaruuat ovat usein simppeleitä valmistaa.

    Ricottaa ei ole aina saatavilla, olen huomannut saman asian.
    Se on hyvää ja samettista. Eikä sitä voi täysin korvata jollain muulla.
    Tuli mieleen jogurtin ja raejuuston yhdistelmä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.