perjantai 3. lokakuuta 2008

Omenakakku

Omenapuiden omistaja muisti minua isolla omenapussillisella. Pussissa oli pieniä punakylkisiä omenoita ja isohkoja pehmeämaltoisia vihreitä omenoita. Nyt omenat on syöty. Viimeisistä pienistä punakylkisistä tein omenakakun, pienen, litteän ja helppotekoisen. Pienet omenat tarvitsi vain kuoria, poistaa siemenkota ja puolittaa. Ne olivat omiaan tähän kakkuun.

Omenakakku

10 pientä omenaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta ja 1/2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
3 pientä kananmunaa
1 dl maitoa
reilu 1 dl creme fraichea
reilusti kanelia
1 dl ruokokidesokeria
Kuori omenat. poista siemenkota omenaporalla ja puolita omenat. Laita omenapuolikkaat voideltuun piirakkavuokaan. Ripottele päälle reippaasti kanelia.
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vatkaa munat, maito ja ranskankerma yhteen. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos omenoiden päälle.

Sirottele ruokokidesokeri omena/taikinaseoksen päälle. Paista 225-asteessa 15 minuuttia, vähennä lämpö 175-asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia.

Tarjoa vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kera.

torstai 2. lokakuuta 2008

Kasvislasagne

Päätin tehdä lasagnen kasvisversiona. Käytin jääkaapista löytyviä kasviksia. Kaapissa odottivat kaikki muutkin ainekset, joten toimeen vaan.

Kasvislasagne

Kasvistäyte
Puolikas munakoiso, puolikas kesäkurpitsa, kaksi porkkanaa, punajuuri, iso sipuli, neljä valkosipulin kynttä, mustapippuria, kuivattua basilikaa, yrttisuolaa, oliiviöljyä

Viipaloi munakoiso ja suolaa viipaleet, itketä niitä puolisen tuntia, huuhtaise ja kuivaa serlalla.
Pese ja pilko ohuiksi suikaleiksi porkkanat, punajuuri ja paprika.
Poista kesäkurpitsasta siemenet ja viipaloi.
Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet.
Aseta kasvikset uunipellille, munakoisoa lukuunottamatta, ripottele pinnalle oliiviöljy ja mausteet. Paahda 200-asteessa noin 15 minuuttia.

Valkokastike
Kiehauta 8 dl maitoa
Sekoita 1 dl vehnäjauhoja 2 dl:aan kylmää maitoa
Lisää vehnäjauhoseos kiehuvaan maitoon sekoittaen ja anna kypsyä muutama minuutti.
Ota kattila levyltä. Sekoita joukkoon 1 purkki raejuustoa ja yksi kananmuna.
Mausta 2 tl yrttisuolaa.

Kokoa lasagne
Voitele vuoka. Kauho siihen valkokastiketta. Lisää muutama viipale munakoisoa. Lisää päälle kasviksia. Levitä päälle lasagnelevyt, sitten valkokastike, kasvikset, lasagnelevyt jne...
Lopuksi päällimäiseksi valkokastike ja sen päälle juustoraastetta.
Kypsennä uunissa 200-asteessa noin 40 minuuttia.

keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Jauhelihapihvit ja paahdetut kasvikset

Eilisen kepeän porkkanakeiton jälkeen piti tänään valmistaa tuhdimpaa ruokaa. Yleensä se on silloin jotain lihasta. Mietiskelin vasta kaupassa mitä tekisin. Valinnanvaraa oli suhteellisen vähän, kun jätin possunlihat pois. Suljin pois myös suikalelihan. Joskus tuntuu, että suikaleiksi on valittu kaikki rippeet lihamestarin pöydältä. Tietenkään en ole siitä varma, kun en saa olla koskaan tehtaassa suikalointitapahtumassa mukana. Naudan jauheliha näytti hyvältä, päädyin siihen. Lisäkkeeksi valitsin kasviksia.

Jauhelihapihvit

Jauhelihapihvit tein aika perinteisesti pienellä poikkeuksella. Käytin vehnäjauhoja pihveissä.

400 g naudan vähärasvaista jauhelihaa
1 kananmuna
suolaa, maustepippuria ja valkopippuria sopivasti
2 rkl vehnäjauhoja
loraus vettä
Sekoita jauhelihaan muna ja mausteet. Lisää vähitellen sekoittaen vehnäjauhot. Lorauta joukkoon vettä juuri sen verran, että taikinasta tulee notkea, mutta kiinteä.
Muodostele käsin taikinasta sopivankokoiset pihvit ja paista pannulla öljytilkassa kypsiksi.

Paahdetut kasvikset, munakoiso, kesäkurpitsa, paprika, sipuli, hedelmänä päärynä

Paloittele kasvikset suurinpiirtein yhtäsuuriksi kuutioiksi. Silppua sipuli. Paloittele päärynä.
Suolaa munakoisokuutiot ja anna koison vetistyä hetki. Huuhtele ja kuivaa kuutiot.
Poista kesäkurpitsasta ja paprikasta siemenet ennen paloittelua.
Kuori päärynä ja paloittele pieneksi.
Paahda kasvikset ja päärynäpalat pienessä öljytilkassa. Lisää yrttisuolaa ja basilikaa, kuivattua tai tuoretta. Kasvikset saavat jäädä al denteksi.

Salaatiksi sekoitin pehmeää lehtisalaattia, luumutomaatteja ja päärynäviipaleita. Päälle ripottelin yrttisuolaa ja mustapippuria.
Oli maukas ja hyvä kokonaisuus.

tiistai 30. syyskuuta 2008

Inkiväärinen porkkanakeitto

Meille posti jakaa Me-lehden, osuuskauppaliikkeen ilmaisjakelulehti, josta luen vain ruokaohjeet. Sieltä on löytynyt monta hyvää ohjetta toteutettavaksi. Nytkin otin ruokasivut talteen. Tänään toteutin porkkanasopan, sillä lehdessä kutsuttiin keittoa sopaksi. Vähän hienommaksi nimesin tämän sopan. Kyllä se on keitto-nimityksen arvoinen.

Inkiväärinen porkkanakeitto

1 l vettä
4 porkkanaa
2 perunaa
1/2 sipulia paloina
1 valkosipulinkynsi muserrettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl sokeria
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Mittaa vesi kattilaan. Puhdista porkkanat ja kuori perunat ja pilko ne kattilaan. Lisää sipulit, inkivääri ja muut ainekset. Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta sileäksi keitoksi sauvasekoittajalla. Tarkista maku ja tarjoa.
Lisäsin nokareena keittolautasille 8%:sta creme fraichea. Se sopikin oikein hyvin keiton makuun.

Koska teitä lukijoita käy, ainakin laskurin mukaan, täälläkin blogissa, esitän nyt pienen pyynnön. Voi olla, että tämä on aika mahdoton toivomus. Ajattelin testata, ovatko kävijät ihan oikeasti eläviä ihmisiä eivätkä mitään hengettömiä haamuja. Palkintoja ei ole luvassa vain pelkkä kiitos kommentoimisesta. Kommentoida voit vastaamalla joko lyhyesti kyllä tai ei, mielelläni luen muutamia lauseitakin kokkauksistanne. Tämä on kysymys.
Oletko valmistanut porkkanakeittoa ?

maanantai 29. syyskuuta 2008

Silakkalaatikko

Yksinkertainen perusruoka maistui kotoisan hyvältä. Uunissa muhi tänään silakkalaatikko.

Silakkalaatikko

10 keskikokoista perunaa, kuoritaan ja siivutetaan ohuiksi siivuiksi
300 g silakkafileitä, pilkotaan paloiksi, ripotellaan suolaa päälle
1 iso sipuli, pilkotaan silpuksi
maustepippuria ehjänä ja murskeena, yrttisuolaa, kuivattua tilliä
Lado kerroksittain voideltuun vuokaan perunaviipaleet, silakkafileenpalat, ripottele väleihin sipulia ja mausteet.
Munamaito
0,5 l maitoa
1 -2 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
suolaa
Sekoita kaikki aineet ja kaada vuokaan peruna-silakkaseoksen päälle. Ripottele pinnalle muutama pieni voinokare. Paista uunissa reilu tunti, ensin puoli tuntia 200-asteessa, alenna sitten lämpö 175-asteeseen.

Suolakurkut sopivat hyvin silakkalaatikon seuraksi. Muhevaa laatikkoruokaa.

Jälkkäri

Tämä 20 sekunnissa valmistunut jälkkäri sisälsi pehmeää ja paksua turkkilaista jogurttia ja päälle kirpeää, mutta raikasta appelsiinimarmeladia. Tämä oli hetken mielijohteesta syntynyt. Huomasin, että jääkaapissa oli avattu marmeladirasia. Yllättävän hyvä yhdistelmä. Jotenkin sopi silakkalaatikon jälkeen.

sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Ruokailua ulkona

Punajuuripastan jälkeen on ollut hieman kiirettä. Keittiössä on ollut hiljaista, siellä en ole ehtinyt tehdä oikein mitään muuta kuin aamupuuroa ja voileipiä evääksi viikonloppumatkaa varten.
Viiletimme Suomea puoleenväliin ja takaisin. Menomatkalla meillä oli omat eväät mukana. Ne maistuivat niin hyvältä. Pysäköimme auton kauniiseen maisemaan, nautimme kahvia termarista, avaamme eväspaketin. Nyt tein matkalle savukalkkunavoileipiä, mukana oli luumutomaatteja, viinirypäleitä ja briejuustoa.

Tulomatkalla poikkesimme huoltoaseman baarissa. Vatsat tulivat täyteen, vaikka eivät mitään gourmee-aterioita olleetkaan.

Tässä on ateriani, Wieninleike ja ranskalaiset. Alkusalaatit puuttuvat. Niitä oli kahta lajia, punajuurisalaatti ja jäävuorisalaatti pakastekasviksilla. Ennätin syödä ne ennen pääruokaa, joten niistä ei ole kuvaa.
Jäävuorisalaatti, se iänikuinen suomalaisen seisovan salaattipöydän salaatti, oli nahistunutta ja mitäänsanomatonta. Punajuurisalaatti taas aivan kohtalaisen hyvää.
Wieninleike oli tehty lähes oikeaoppisesti. Paneeraus oli tehty vain kerran korppujauhoilla, puuttui ensimmäinen "jauhotus" vehnäjauhoissa, mutta eipä se nyt ollut virheistä pahin. Anjovisfilee ja kaprikset aivan oikein sitruunaviipaleen päällä. Leike oli kuiva, mutta nälkäisenä se tyydytti. Annos oli iso ranskalaisten ansiosta, niitä oli vähän liikaa. Hyvä, että leikkeelle ei ollut tungettu kastiketta. Jääsalaatti oli nahistunut.

Mieheni otti makkarapannun. Hän perusteli valintaansa sillä, että meillä kotona ei valmisteta milloinkaan makkarasta ruokaa.
Annos oli iso, siinä oli paistettua pikkumakkaraa (ei lenkkiä), paistettua pekonia ja kananmunaa, tietysti ranskalaiset. Alkusalaatit samat kuin minulla ja sama arvio niistä.
Ruokaa oli riittävästi, ranskalaisia jäikin. Oikea kaloripommi, onneksi kotona ei valmisteta tätä.
Makkara ei vastannut odotuksia, kuulemma HK:n sininen olisi ollut parempi vaihtoehto. Pekoni oli kuivunutta. Nälkä kuitenkin lähti.

Ruokajuomana oli kotikalja, joka on aina hyvää näissä ruokaloissa. Jälkiruokana oli kahvit.
Hyvin jaksoimme kotiin asti. Tosin tämän hiilihydraatti-rasvapommin jälkeen minua nukutti parin tunnin päästä ja torkahtelin autossa. Virkistyin hieman, kun söin banaanin.

torstai 25. syyskuuta 2008

Punajuuripasta

Arkisin töistä palattua on ruuan valmistuttava nopeasti, ainakin useimmiten. Unelias kokki blogisi on loistava, teet hyviä ja kauniita ruokia. Tänään toteutin punajuuripastan ohjeesi mukaan. Tai tarkennettakoon olit saanut ohjeen Prinsessakeittiöstä. Tietysti pastan nimi oli silloin kuninkaallinen. Kiitos ohjeesta, pasta oli hyvää.

Kuninkaallinen punajuuripasta

pastaa, käytin fusillia
fetajuustoa
punajuurta, määrän jokainen voi laskea pastan määrään sopivaksi
rosmariinia, kuivattua käytin
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Pese punajuuret ja leikkaa niistä ohuita viipaleita. Levitä viipaleet leivinpaperille uuniritilän päälle. Mausta rosmariinilla, mustapippurilla ja suolalla. Pirskottele päälle oliiviöljyä. Paahda 200-asteessa 5-10 minuuttia.
Keitä pasta al denteksi. Kaada vesi, lisää joukkoon punajuurilastut ja fetajuusto. Sekoita kevyesti.
Valmista nautittavaksi.

Melkein unohtui, tarjosin pastan kera tomaattisalaattia. Viipaloidut luumutomaatit maustetaan, yrttisuolaa, rosmariinia ja mustapippuria, päälle hieman oliiviöljyä.