tiistai 31. joulukuuta 2013

Lohifilee pannuriisillä * Uunijuustoa marjoilla

Tänään raketit räiskyivät jo alkuillasta. Kaupunki oli traditionsa mukaan 
järjestänyt rakettisateen lapsille. Keskiyöllä on aikuisten rakettijuhlinnan vuoro.
Nautimme vuoden viimeisenä ateriana herkullista lohta pannuriisin kera.
Jouluherkkujen jälkeen lohi maistui todella hyvältä. Muistelin, että oli jo 
vierähtänyt viikkoja siitä, kun lohta syötiin. Nyt oli  sopiva hetki vuoden viimeisenä päivänä.
Jälkiruoka oli perinteistä, mutta harvinaista. Ternimaito ei ole kaikkien ulottuvilla,
nuoremmat eivät edes tunnista mitä se on. Olin saanut loppusyksystä litran ternimaitoa.
Se odotti pakastimessa tätä hetkeä. Tein siitä uunijuustoa, jota nautimme kylmänä marjojen kera.

Lohifilee pannuriisillä  
Valmista ensin riisi. Mittaa kahdelle 1 1/2 dl pitkäjyväriisiä.
Silppua pieni sipuli ja puolikas suippopaprikasta.
Kuumenna kasarissa rypsiöljy. Lisää sipuli ja paprika sekä 2 tl currya.
Kuullota pehmeiksi. Lisää riisi ja jatka kuullottamista. 
 Kiehauta 3 dl vettä  ja kaada se riisiseokseen kasariin. Lisää suolaa.
Anna riisin kypsyä kannen alla.
Leikkaa lohifilee sopivan kokoisiksi. Lisää pannulle rypsiöljyä.
Mausta fileet mustapippurilla ja paista ne nahkoineen al denteksi molemmin puolin.
Mausta suolalla. Lisukkeeksi kiehautin purkkipapuja  liemineen.

Uunijuusto marjoilla 
Uunijuusto syntyy erittäin helposti.
Mittaa 5 dl ternimaitoa ja 4 dl rasvatonta maitoa kulhoon.
Mausta suolalla ja sokerilla.
Kaada laakeaan uunivuokaan. Kypsennä 150-asteessa noin 1 1/2 tuntia.
Leikkaa juusto annoslautasille.
Tarjosin pakastemansikoita soseutettuna ja sokerilla maustettuna
sekä ehjiä pakastevadelmia. Ne olivat lähipuutarhan vadelmia itsepoimittuja.
*
Kiitos kaikille lukijoilleni kuluneesta vuodesta.
Hyvää ja menestyksellistä uutta vuotta

5 kommenttia:

  1. Kiitos samoin oikein ihanaa uutta vuotta Arleena!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Arleena!
    Resepti tuli hyvään saumaan, nimittäin minullakin on litra pakastettua ternimaitoa ja olen ihmetellyt miten sen valmistan:)

    Säilyttäköön uusi vuosi
    sen mitä rakastat.
    Tuokoon tullessaan
    mitä kaipaat.
    Vieköön mennessään
    mitä taakkana kannat

    Hanne♥

    VastaaPoista
  3. Jael,
    Kiitos, samaa sinulle.

    Hanne,
    Uunijuusto maistuu varmasti.

    Runossa on hyvät viisaudet elämään ensi vuodelle ja koko elämäksi.

    VastaaPoista
  4. Täällä on toinen, joka juuri muisti pakastimessa olevan ternimaidon. Saamme sitä välillä sukulaisilta, jotka osaavat tehdä uunijuuston silmämääräisesti, joten välillä on vähän nolo kysyä heiltä suoraan... Nyt aion seurata tätä ohjettasi...

    Hyvää uutta ruokavuottakin tähän blogiin :)

    VastaaPoista
  5. Uunijuustosta tulee hyvää ja sopi meille jälkiruokana.
    Kiitos samaa sinulle

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.