keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Hirvenlihatagine * Mustikkajäädyke

Olin varannut tälle päivälle savunieriää. Ajattelin, että pidän
liharuoista pienen tauon. Tämä suunnitelma kariutui maanantai-iltana,
kun ovikello soi ja oven takana oli kaksi serkkuani. He ovat hirvimetsästäjiä ja 
metsästäjillä on tapana tuoda pala saalista metsänomistajalle, jonka maalta
hirvi on kaadettu. Olen antanut kyseiselle metsästysseuralle luvan metsästää metsissäni.
Kyseinen hirvi oli kaadettu sunnuntaina eli kolme päivää sitten.
Riistaliha oli mieluisa yllätys. Pakastin jauhelihat ja ison paistin, mutta tälle päivälle
varasin pienen paistikimpaleen, josta valmistin palapaistin taginepadassa.
Jo paloitellessani lihaa tunsin, miten mureaa se on. Siitä huolimatta halusin
kypsentää lihan hitaasti ja pitkään. Se kannatti taginesta tuli todella mehukkaan mureaa.
Jälkiruoaksi tein lähimetsän mustikoista mustikkajäädykkeen.

Hirvenlihatagine
n 600 g hirven paistia kuutioituna
2 sipulia pilkottuna ja 1 valkosipulinkynsi pienittynä
nokare voita
2 tl hienonnettua korianteria, 2 tl paprikaa jauheena, 1 tl yrttimaustesekoitusta
ruususuolaa ja  8 kpl mustapippuria
4 dl lihalientä
2 rkl vehnäjauhoja, tummia viinirypäleitä ja tilkka kermaa
persiljasilppua
Ruskista lihat pannulla kuumassa voissa, lisää sipulisilput ja jatka kuullottamista.
Kaada liha sipuleineen taginepataan, huuhdo pannuliemi mukaan.
Paahda mausteet pannulla öljytilkassa  ja lisää ne taginepataan.
Lisää kiehuva lihaliemi ja anna taginepadan hautua uunin 150-asteessa noin 2 tuntia,
kunnes liha on lohkeilevan mureaa. Siivilöi liemi. Kaada takaisin lihojen joukkoon.
Sekoita 2 rkl venhäjauhoja kylmään vesitilkkaan ja sekoita liemeen.
Anna kypsyä noin 10 minuuttia. Lisää mukaan tummia kivettömiä viinirypäleitä.
Tarkista  maku. Lisää tilkka kermaa.  Ripottele pinnalle persiljasilppua.
Lisukkeeksi kypsensin lanttu-, porkkana- ja perunakuutioita.
Lisänä oli vielä mustaherukkasosetta.

Mustikkajäädyke
3 dl turkkilaista jogurttia, vajaa desi smetanaa, 1 dl tomusokeria, 2 rkl sitruunamehua
Sekoita tasaiseksi. Lisää 2 1/2 dl kevyesti soseutettuja mustikoita ja 2 tl vaniljasokeria.
Sekoita ja annostele pieniin laseihin tai kulhoihin. Nosta pakasteeseen.
Anna jähmettyä noin 2 tuntia. Anna  pehmetä hetki huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.