tiistai 3. joulukuuta 2013

Kaalisalaatti - Ekologiset ostokset

Eilen postaamani punajuuripiirakka oli sen verran hyvää,
että söimme sitä tänään lounaaksi. Valmistin piirakalle kaalisalaatin.
Ajoin kaalin teholeikkurilla ryynimäisen pieneksi, samalla kaali mehustui pehmeäksi.

Kaalisalaatti punajuuripiirakalle 
Lohko valkokaali ja aja tehosekoittajalla ryynimäisen pieneksi.
Hienonna kaalin joukkoon kevätsipulia.
Sekoita kastikkeeksi bulgarianjogurttia, hunajaa, paprikajauhetta, 
mustapippuria ja ripaus suolaa.  Sekoita kaaliseokseen.
Lisää salaattiin makeita  klementiinin lohkoja ja kurkkua.
Tarjoa punajuurisalaatin kera.

************
Ekologiset ostokset
Kävin tänään Ohlsonin rautakaupassa,. Pari  kohdevalaisimen poltinta oli palanut,
ostin uudet halogeenipolttimot tilalle. Palamisaika on 2000 h. Myyjä suositteli led-polttimoita,
mutta vielä en raskinut ostaa niitä. Odottelen josko hinta laskee. Ehkä jonkin ajan kuluttua
on pakko ostaa ledejä, kun halogeenejä ei enää saa.

Impulssiostoksia tein leivontaosastolla. Ostin kestoleivinpaperia. se sopii leivontaan ja 
ruoanlaittoon. Ei vaadi voitelua. Kestää 260-asteeseen saakka. Leivinpaperin voi
leikata vuokaan ja pellille sopivaksi.  Tällä voidaan suojata myös uunin pohja roiskeilta.
Puhdistetaan astianpesuaineella tai talouspaperilla.
Tuote on valmistettu Ruotsissa.
Pakkauksessa ei ollut materiaaliselostetta. Löysin kysy.fi-sivulta seuraavan tekstin.

"The TFX Non-Stick! is made with glass fiber coated with 4 layers of PTFE (polytetrafluoroethylene, aka Teflon.)"
Eli vastaajan ymmärryksen mukaan runkokudos on lasikuitua ja päällystekerrokset PTFE-muovia. Polytetrafluorieteenin tunnettu kauppanimi on teflon. Valmistajan, ruotsalaisen Tollco AB:n sivuilta ei tarkkoja tuotetietoja löydy, mutta yritykseltä voinee tiedustella lisää käytetyistä materiaaleista.

Kemikaalikimara-blogissa kirjoitetaan myös hieman kriittisesti kestoleivinpapereista:

Oletan ekologisuuden syntyvän  pitkäaikaisen käytön perusteella verrattuna aikaisempiin
 paperiversioihin, jotka heitetään usein yhden kerran jälkeen roskiin.
En ole huomannut, että  Evira olisi puuttunut tähän tuotteeseen terveyshaitan takia.

Ostin silikonisia muffinsivuokia. Ne on valmistettu 100% silikonista. Valmistusmaa Kiina.
Näitäkin voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Mukavaa on se, että leipomisinnostuksen kohdatessa
toteuttaminen ei kaadu siihen ettei ole vuokia. Ainakaan minä en ole varastoinnut
kaappeihin kertakäyttövuokia. Minulla on kyllä silikoninen muffinsi alusta, mutta irtovuoat
tuntuvat mukavammilta.

4 kommenttia:

  1. Tuohan on mielenkiintoista, en ole aikaisemmin kuullutkaan noista leivinpapareista. Niitähän pitää hankkia.

    VastaaPoista
  2. Kiva kokeilla toimiiko.

    VastaaPoista
  3. Olisit vain antanut vielä sen linkin Kemikaalikimaraan.

    Minulla on ollut tuollainen teflonpaperi. En pitäisi sitä kovin ekologisena, koska sitä täytyy puhdistaa aika voimallisesti rasvaisten paistosten jäljiltä. Tällainen paperi ei myöskään hajoa luonnossa, ja fluoriyhdisteet saattavat tehdä ravintoketjussa pahojaan.

    VastaaPoista
  4. Olisit vain antanut vielä sen linkin Kemikaalikimaraan.

    Minulla on ollut tuollainen teflonpaperi. En pitäisi sitä kovin ekologisena, koska sitä täytyy puhdistaa aika voimallisesti rasvaisten paistosten jäljiltä. Tällainen paperi ei myöskään hajoa luonnossa, ja fluoriyhdisteet saattavat tehdä ravintoketjussa pahojaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.