lauantai 23. heinäkuuta 2011

Unnilohi ja uunijuurekset

Viikonlopun yli on selvittävä  kalalla, juureksilla ja kasviksilla. Kyllähän se onnistuu oikein hyvin. Kalaa oli tänään, tuore kala on valmistettava ostopäivänä ainakin näillä helteillä.  Mies teki vähäiset ostokset ja oli ostanut suomalaista merilohta. Se näytti paljon vaaleammalta kuin norjalainen. Tivasinkin, että onko se kirjolohta. Ei kuulemma ja uskottava on. Valmistin lohen uunissa sitruunamarinadilla. Aika vaaleaa lohi oli uunista tullessaan, mutta hyvää. Löysin ohjeen Yhteishyvän sivuilta ja päädyin ensilukemalta kokeilemaan enkä pettynyt.
Uunijuureksia olin suunnitellut jo tälle viikonlopulle. Hieman muutin kokoonpanoa ja vähensin juureslajeja, mutta lisäsin mukaan balsamicon. Se oli myös sopiva valinta.
Jääkylmä hasselpähkinäjäätelo mustikoilla oli tarpeeksi raikas jälkiruoka.



Uunilohi

600 g lohifileetä
1 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
Mausteliemi
1 sitruuna 
0,25 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
Mausta lohifilee suolalla ja pippurilla. Laita kala vuokaan. Valmista mausteliemi. Purista sitruunan mehut ja sekoita joukkoon öljy sekä hienonnetut valkosipulinkynnet. Kaada mausteliemi kalan päälle. Jos aikaa on, voit antaa kalan marinoitua liemessä puoli tuntia. Paista uunissa 200 asteessa 20-30 minuuttia fileen paksuudesta riippuen. Jos haluat kalalle kastikkeen, voit valmistaa maustelientä reilummin ja tarjoilla osan kalan kanssa pöydässä.

Uunijuurekset balsamicolla

6 perunaa isohkoa
2 porkkanaa
1 kesäsipuli varsineen silputtuna
1 iso valkosipulinkynsi raastettuna
rypsiöljyä
mustapippuria, suolaa, tuoretta timajmia
tummaa balsamicoa
Kuori, pilko ja esikeitä perunat ja porkkanat puolikypsiksi. Valuta ja lisää juureksille rypsiöljy, sipulit ja mausteet. Sekoita. Lisää balsamico sekoittaen. Kaada juurekset uunivuokaan ja lisää pinnalle tuoretta timjamia. Kypsennä uunissa yhdessä uunilohen kanssa.
Jäätelöä helteellä

4 kommenttia:

  1. Näyttää niin herkulliselta ja helpolta. Helppoa pitää ollakin tällaisina helteisinä päivinä.

    VastaaPoista
  2. annekatariina,
    Keittiössä ei jaksa pahemmin kokkailla kesäpäivinä.

    VastaaPoista
  3. Olen vähän kerrassaan alkanut lisätä viinietikoita ruokiini. (Sinullakin taitaa olla siihen vähän vaikutusta.) Parempi myöhään kuin ei millloinkaan. Meillä pidetään balsamicosta, joten otanpa vihjeen vastaan seuraavaksi kerraksi...

    VastaaPoista
  4. mm,
    Vinaigrette kastike on salaateille sopivaa. Itse pidän siitä ja muutkin.
    Balsamico käy moneen ruokaan. Mansikoille, jäätelölle, juustolle ja salaattiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.