lauantai 31. lokakuuta 2009

Aprikoosipiirakka

Ei tullut meille kurpitsapiirakkaa halloween-viikonlopuksi. Aikomus oli tehdä sitä, mutta piirakkaan sopivat kurpitsat olivat loppuneet kaupasta. Enpä niitä lähtenyt jäljittämään, vaan pysähdyin hillojen osastolle. Ranskalainen aprikoosihillopurkki näytti juuri sopivalta piirakan täytteeksi. Alkuperäinen ohje on MTv3:n Makuja-keittiöstä, mutta sattuneesta syystä muutin ohjeen meille sopivaksi. Paistoajan ja -lämpötilan sovittelin piirakan mukaan.

Aprikoosipiirakka

Pohja
Sunnuntai pakastemurotaikina (400g)
Täytteet
2 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1 prk (370g) Bonne Maman aprikoosihilloa
4 kananmunaa
2 dl vaniljarahkaa
1 tai 1,5 dl intiaanisokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
1/2 tl suolaa


Sulata pakastetaikina ohjeen mukaan. Muotoile taikina irtopohjavuokaan pohjaksi, nosta taikinaa reunoille.
Muserra pähkinät karkeaksi rouheeksi ja paahda kuivalla kuumalla pannulla noin minuutti.
Kaada pähkinärouhe piirakkapohjalle.
Vatkaa kananmunat kevyesti vaahdoksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään myös aprikoosihillo. Kaada täyte pähkinäkerroksen päälle.
Kypsennä uunin alalämmöllä 175-asteessa 20 minuuttia. Alenna lämpö 125-asteeseen ja käytä kiertoilmalämmitystä ja kypsennä, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt, noin puoli tuntia.
Anna piirakan jäähtyä ennenkuin leikkaat. Jos haluat, voit tarjota piirakan kanssa kermavaahtoa.

perjantai 30. lokakuuta 2009

Sitruunalohta ja punajuurisalaatti

Edullista norjalaista merilohta oli Stockmanin Herkussa tänään, vain 6,49 euroa kilo. En nyt pelkästään hinnan takia ostanut. Painavin syy on se, että lohi on vain niin hyvää kalaa.
Uunissa tämäkin lohi kypsyi nopeasti ja vaivattomasti. Stockmanin Halonhakkaajan leipä, joka on ruis-vehnäjauhoista leivottu, on erinomaista ja se maistui lohiruuan seurana. Punajuurisalaatti sopi lisukkeeksi tällä kertaa.

Sitruunainen uunilohi

600 g lohifilettä
3 rkl sitruunamehua
2 rkl soijaa
3 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
rouhaisut pippurisekoitusta

Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Nosta filee vuokaan. Sekoita sitruunamehu, soija, oliiviöljy ja suola.
Levitä seos fileen pinnalle. Ripottele lopuksi pinnalle pippurisekoitus. Kypsennä filee 200-asteessa noin 20 minuuttia.

Punajuurisalaatti

2 dl etikkapunajuurta pilkottuna
2 rkl kapriksia hienonnettuna
lehtisalaattia revittynä
fetajuustoa murustettuna
Levitä salaattipedille punajuurikuutiot, kaprissilppu ja murustele päälle fetajuustoa.

Lohelle valmistin kylmän jogurttikastikkeen
Sekoitettuna maustamatonta jogurttia, dijonsinappia, sokeria, suolaa ja mustapippuria.

torstai 29. lokakuuta 2009

Kalkkuna-viikunatagine

Kun luin hs.fi-ruokasivuilta tämän taginen ohjeen, tulvahtivat keväisen Marokon matkamuistot mieleen. Söimme siellä paikallisessa ruokapaikassa maistuvan lihapullataginen. Mausteinen ja maukas, vesi herahtaa vieläkin kielelle. Päätin valmistaa kalkkuna-taginen. Stockmanin Herkussa oli hyvännäköistä kalkkunan sisäfilettä. Näin siitä syntyi maukas tagine.
Hs.fi:n ohjetta olen hiukan muuttanut. Lihapulla-tagine on sitten ohjelmassa jossain vaiheessa.

Kalkkuna-viikunatagine

600 g kalkkunan sisäfilettä naturel
2 rkl oliiviöljyä
ripaus currya
3 sipulia
1/2 rkl sokeria
1 rkl hunajaa
1/4 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
10 aurinkokuivattua viikunaa
2 dl vettä
suolaa, mustapippuria


Kuori ja viipaloi sipulit. Leikkaa sisäfilee isohkoiksi paloiksi. Leikkaa viikunat neljään osaan.
Kuumenna öljy kasarissa. Sekoita joukkoon curry. Laita lihapalat kasariin ja ruskista paloja niin, että pinnat saavat väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Ota lihat kasarista sivuun. Laita tilalle sipulirenkaat. Ripottele päälle sokeria ja suolaa. Kuullota miedolla lämmöllä sipuleihin kaunis väri. Pane lihat takaisin kasariin. Lisää mukaan viikunat, mausteet, hunaja ja vesi. Hauduta kannen alla 30-40 minuuttia. Kypsennä taginen seuraksi riisiä. Myös cuscus sopisi.

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Suomalaiset jauhelihapihvit ja ruskeakastike

Miten yksinkertainen ruoka voikaan olla niin hyvää. Tänään toteutin suomalaisen voisiko sanoa perinneruuan. Kaikki oli suomalaista paitsi oliiviöljy, suola ja maustepippuri. Sattuneesta syystä meillä ei kasva oliivipuita, eikä pippurikaan kasva täällä ja ruususuolaa kaivetaan Bolivian vuoristoista. Jauheliha oli HK-ruokatalon, siinä oli 10% rasvaa.

Jauhelihapihvit kahdelle

400 g paistijauhelihaa 10%
1 kananmuna
1 tl ruususuolaa
1 tl maustepippuria
ripaus korppujauhoja
oliiviöljyä paistamiseen

Sekoita taikina ja muotoile pihvit. Kypsennä oliiviöljytilkassa molemmin puolin yhteensä noin 5 minuuttia. Liesi asennossa 7, kun maksimi on 9. Siivilöi pannun huuhdeliemi kastikepohjaksi.



Ruskea kastike


1 sipuli
3 rkl vehnäjauhoja
oliiviöljyä
4 dl pannunhuuhdeliemi
1 lihaliemikuutio
ruususuolaa
maustepippuria

Kuori ja pilko sipuli. Kuumenna oliiviöljy ja lisää pannulle vehnäjauhot. Ruskista kullanruskeaksi.
Lisää sipulisilppu ja anna niiden kuullottua. Lisää neste ja lihaliemikuutio. Lisää maustepippuri. Anna kastikkeen kypsyä n 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoa jauhelihapihvit kastikkeineen perunamuusin, puolukkasurvoksen ja herkkukurkkujen kera.

tiistai 27. lokakuuta 2009

Korva- ja sitruunarahkapuusteja

Tänään oli mukava leipoa, kun sataa tihuutti ulkona. Jotenkin sadepäivänä ihana pullantuoksu tuo lämpimän ja kotoisen tunnelman. Korvapuustit ovat vakiotoivomuksena. Nyt jaoin taikinan kahtia ja leivoin sekä korvapuusteja 16 kappaletta että sitruunarahkapuusteja saman verran. Sitruunarahkapuusteihin laitoin vielä rusinoita. Mielestäni rahka ja rusinat kuuluvat yhteen.
Kävin ostamassa hiivaa ja sitruunarahkapurkin lähikaupasta. Ja leipominen voi alkaa. Teen löysän taikinan ja paistan vaaleiksi. Kosteaksi jäävät puustit ovat meheviä.

Puustitaikina

1/2 l täysmaitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
vajaa 2dl sokeria
150 g margariinia sulatettuna
13 dl vehnäjauhoja
Täytteet
sula margariini, kaneli, sokeri
1 prk sitruunarahkaa, rusinoita





Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon suola, sokeri ja kananmuna. Lisää nesteeseen vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Aivan loppuvaiheessa sekoita taikinaan sula rasva ja lisää loput vehnäjauhot.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikina ja jaa kahteen osaan.
Kauli suorakaiteeksi. Levitä korvapuustiosioon taikinalle juoksevaa margariinia, kanelia ja sokeria. Rullaa rullaksi ja leikkaa puusteiksi. Levitä toiselle suorakaiteelle sitruunarahka ja rusinat. Rullaa ja leikkaa kiekoiksi.


Sitruunarahkapuustit nostin kiekkoina muffinsivuokaan.
Korvapuustit osa kiekkoina muffinsivuokiin ja osan painoin keskeltä puustin muotoon uunipellille.
Kohota ja voitele kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225-asteessa noin 10-15 minuuttia.

maanantai 26. lokakuuta 2009

Maissi-perunakeitto

Tänään sardiinivoileipien jälkeen maistui lempeä keitto. En ole ennen kokeillut maissi-perunakeittoa. Nyt oli sen aika. Säveltelin koostumuksen taas jääkaapin sisällön mukaan.

Maissi-perunakeitto

4 perunaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
5 dl kasvislientä
1 ps (200g) maissia pakaste
suolaa
100 g Philadelphia sulatejuustoa

Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä hetki oliiviöljytilkassa. Kuori ja pilko perunat. Lisää ne sipulien joukkoon ja kuullota hetki. Lisää kasvisliemi ja anna juuresten kiehua kypsiksi. Lisää maissit ja sulatejuusto. Tarvittaessa suola. Anna kiehua muutama minuutti. Soseuta.

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Lohikeitto

Tälle päivälle toivottiin keittoa ja vieläpä kalakeittoa. Löysin lähikaupan pakastekaapista Nordmarin lohikuutioita pussillisen. En ole koskaan aikaisemmin kokeillut niitä. Nyt siis keittoa väsäämään. Apetitin kasvissuikaleet ostin myös mukaan, joten oikeaa pakasteiden kokeilua kertaheitolla. Tosin käytin keittoon perunoita, porkkanoita ja sipulia tuoreena jääkaapista pakasteiden lisäksi.

Lohikeitto 3 annosta

300 g lohikuutioita pakaste
3 isoa perunaa
2 pientä porkkanaa
1 pieni sipuli
250 g kasvissuikaleita pakaste
6 dl vettä + kalaliemikuutio
suolaa
kokonaisia maustepippureita
oliiviöljyä
ruokakermaa





Kuori ja pilko perunat ja porkkanat sekä sipuli. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä kattilassa. Lisää vesi ja kalaliemikuutio, maustepippurit ja anna kasvisten kiehua noin viisi minuuttia. Lisää jäiset lohikuutiot ja anna kypsyä noin viisi minuuttia. Lisää kasvissuikaleet ja anna kypsyä muutama minuutti. Lisää ruokakermaa (ei välttämätöntä). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Keitto ei aivan yltänyt ns tuoreen lohen ja keitetyn liemen kaltaiseksi. Oliiviöljy on tietysti kevyempi vaihtoehto esim voihin verrattuna, mutta käyttäytyy keitossa eri tavalla.
Kalaliemikuution olisi kannattanut korvata fondilla. Nopea ja helppo.