keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Possun sisäfilettä sienikastikkeella

Tuttuakin tutumpaa ruokaa tänään.  Valmistin possun sisäfileestä pieniä pihvejä. Huoneenlämmössä puolisen tuntia olleen sisäfileen käsittelyn aloitin poistamalla kalvot. Leikasin fileen parin sentin paloiksi ja nuijin kevyesti tasaisiksi.. Ruskistin fileepihvit voissa pannulla.  Silppusin mukaan pannule tirisemään palan keltaista chiliä.  Chilisilpun poistin pannulta enkä jättänyt sitä kastikeliemeen. Maustoin pihvit ripauksella suolaa ja rouhaisin mukaan mustapippuria. Pihvit menivät kasariin ja siivilöin pannun huuhdeliemen mukaan. Kasarissa ne saivat miedolla lämmöllä hautua sienien kypsyttelyn ajan.
Luomusiitakkeet paahdoin pannulla pienessä voinokareessa. Silppusin sipulia ja kuullotin sen. Lisäsin sieni-sipuliseoksen  kasariin. Suurustin kastikkeen kasarissa ohrakkaalla ja lorautin mukaan hieman kermaa. Lopuksi lisäsin vielä jauhettua paprikaa. Tarkistin maun, chilin ansiosta suolaa ei tarvittu.
Samalla, kun valmistin possua, kypsyi riisi kasvisliemessä.
Lopuksi annostelu, riisi ja päälle pihvit kastikkeineen. Lisukkeena rucolaa ja pehmeää friseesalaattia. 

tiistai 6. syyskuuta 2011

Makkara-stroganov - Ricottajogurtti marjoilla

Valiolta tuli jonkun lehden välissä mainospostia -  Kotiruokaa hyvän ruuan ystäville.  Tartuin mainoslehtiseen ja löysin herkullisen makkara-stroganovin ohjeen. Yksinkertaiset kotiruuat ovat sekä hyviä myös helppoja. Söimme juuri tätä helppoa ja hyvää.
Jälkiruoka oli yhtä helppoa ja ah niin yksinkertaisen hyvää. Tähän ricottajogurttiin ei ohjetta tarvita. Se syntyy inspiroiden näppituntumalla.

Makkara-stroganov
 1 pkt sinistä lenkkiä, käytin 3/4 lenkistä
1 rkl oivariinia
1 iso sipuli
1 rkl makeaa soijakastiketta
mustapippuria myllystä
2 tl sokeria
1 tlk tomaattimurskaa
1 1/2 dl kermaa (ap ohje2,5 dl kolmen sipulin ruokakermaa)
1 dl herkkukurkkukuutioita
Pinnalle persiljaa
 Leikkaa makkara pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli, Ruskista makkara oivariinissa, lisää sipulisilppu ja kuullota. Lisää pippuri, soijakastike, sokeri ja tomaattimurska. Anna kiehua hiljakseen muutama minuutti. Lisää kerma ja herkkukurkkukuutiot. Anna hautua muutama minuutti miedolla lämmöllä. Tarjoa keitettyjen perunalohkojen kera.
Ricottajogurtti marjoilla

Luomujogurttia, ricottajuustoa kumpaakin saman verran, tomusokeria ja vadelmia sekoitetaan tasaiseksi.Annostellaan ensin puolukoita, jogurttiricottaseosta ja toistetaan. Päälle vadelmia ja ripaus tomusokeria.

maanantai 5. syyskuuta 2011

Kyssäkaalivuoka

Tänään valmistin sitä, mitä eilen lupasin. Kyssäkaalivuoka oli sopivaa sitruunabroilerille. Pieni makeus, jota kaaliruuissa yleensä on ja nyt sitä vielä korostivat siirappi ja mantelirouhe, sopii broilerille. Lihan kanssa tarjottavaan käyttäisin ohrasuurimoita mantelin asemasta. Broilerin koivet olivat uunissa haudutettuina mehukkaita.

Kyssäkaalivuoka

n 1 kg kyssäkaalia eli minuilla oli yksi iso mukula
1 dl mantelirouhetta
3 rkl siirappia
1/2 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
suolaa, mustapippuria, meiramia
pinnalle voinokareita ja korppujauhoa
Kuori ja lohko kyssäkaali. Keitä suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta vesi pois ja soseuta.
Lisää seokseen mantelirouhe, siirappi, kerma ja mausteet. Nostele uunivuokaan. Vuole pinnalle voinokareita ja ripottele päälle korppujauhoa. Kypsennä 175-asteessa noin tunti.

sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Sitruunabroileria uunissa

Tänään oli broilerin vuoro. Aikomukseni oli tehdä kyssäkaalivuokaa lisukkeeksi, mutta sen teko jää huomiseksi.
Söimme päivällä ulkona, joten illaksi riitti broileri ja salaatti. Broileria jäi  huomiselle ja sehän sopii kyssäkaalin kanssa hyvin.

Sitruunabroileria uunissa
 
2 broilerin koipireisipalaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sitruuna
rypsiöljyä
vajaa desi kasvislientä fondista
currya, paprikajauhetta, rouhittua mustapippuria, suolaa
persiljasilppua
Poista broilerikoivista rasva ja osa nahkaa. Paloittele koivet nivelen kohdalta kahtia. Kuori ja hienonna sipulit. Pese sitruuna hyvin. Kuori ohuesti muutama viipale keltaista kuorta. Purista  sitruunasta 1/2 dl mehua.
Valuta uunivuokaan rypsiöljyä. Lisää sipulisilput ja kaada mukaan kasvisliemi ja sitruunamehu.  Lisää mukaan myös muutama siivu sitruunan kuorta. Ne voit poistaa myöhemmin.
Hiero broileripalojen pintaan kuivat mausteet. Laita palat vuokaan. Kypsennä 200-asteessa  30 minuuttia. Valele paloille lientä. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä vielä noin 20 minuuttia, kunnes broileri on kypsää.  Sirottele valmiin broilerin päälle persiljasilppua. 

lauantai 3. syyskuuta 2011

Maa-artisokka-pekonikeitto - Vadelmia ricotalla

Ostin ruotsalaisia maa-artisokkia pussillisen. Mielessäni oli keitto, mutta millainen, enhän ole koskaan aikaisemmin valmistanut maa-artisokista mitään. Selailin ohjeita sieltä sun täältä, kunnes otin pussin käteeni. Kappas vaan, hyvä ohje olikin lähempänä kuin luulinkaan. Pussin kyljessä oli hyvältä kuulostava ohje.  Toimin sen mukaan, paitsi en käyttänyt savupekonia, vaan lisäaineetonta  tuoretta pekonia, jonka ruskistin rapeaksi ilman rasvaa, samalla tirisivät rasvat pois. Muuten pekoni sopii maa-artisokan makuun täydellisesti.
Vadelmia tarjosin ricottajuustolla. Kokosin jälkiruuan nopeasti lautaselle ja se ei näytä ihan niin hyvältä kuin miltä  se maistui.
Maa-artisokka-pekonikeitto
1/2 l maa-artisokkia kuorittuna ja paloiteltuna
2 jauhoista perunaa kuorittuna ja lohkottuna
voita  ja ripaus suolaa
ripaus vastajauhettua valkopippuria tai maustepippuria
8 dl lihalientä fondipalasta
1 dl kuohukermaa
n 150 g pekonia kuutioina ja rapeaksi paistettuna
Sulata voi kattilassa ja lisää kasvislohkot. Ripauta mukaan suolaa. Kuullota noin 5 minuuttia. Rouhaise mukaan pippuria ja jatka kuullottamista miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää lihaliemi ja kerma. Anna hautua kannen alla kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.  Soseuta keitto ja tarkista maku.
Ruskista kuutioidut pekonit rapeaksi, ripauta mukaan hieman suolaa. Annostele pekonikuutiot keiton pinnalle.
Vadelmaa ricotalla
Ricotta on vähärasvaista ja sopii mielestäni erinomaisesti myös jälkiruokiin. Tässä versiossa vaahdotin ricottajuustoa, tilkan kermaa ja tomusokeria notkeaksi vaahdoksi. Soseutin vadelmia enkä poistanut kiviä, kaikki on syötävää. Lisäsin vadelmille myös tomusokeria. Otin mukaan muutaman ehjän vadelman ja luumuviipaleen.Tämä annos ohittaa perinteisen jäätelöannoksen. Eikä taida olla lisäaineita.

perjantai 2. syyskuuta 2011

Mustatorvisienipyörykät

Lähdin tänään torille, yksi pääasiani olivat sienet. Toritiskillä oli röykkiö sekä mustatorvisieniä että kanttarelleja. Valitsin  aromikkaammat torvisienet.  Olin vakaasti päättänyt, että teen sienipyöryköitä ja niitä myös tein. Pehmeälehtistä friseesalaattia ostin Sorrilta ison kerän. Tämä pehmeä frisee maistuu hyvältä, toinen hyvä on salanova-salaatti.  Sopivat hyvin myös voileipäsalaatiksi. Sienipyörykät syötiin salaatin, tomaatin ja kurkun kera 

Mustatorvisienipyörykät
1 litra torvisieniä, tietysti muutkin aromikkaat metsäsienet käyvät
5 keitettyä perunaa. Jos perunamuusia on jäänyt senkin voi hyödyntää
2 rkl korppujauhoja
1-2 munaa
1 dl kermaa ja 1/2 dl vettä
2 pientä kesäsipulia
suolaa, paprikaa, mustapippuria
Puhdista ja pilko sienet. Laita ne kuumalle pannulle ja sekoittele, kunnes neste poistuu sienistä.
Silppua sipulit. Kuullota sipuli- ja sienisilppua voissa. Mausta suolalla ja nosta jäähtymään. Sekoita korppujauhot kerma-vesiseokseen turpoamaan.
Keitä perunat kuorineen (ellet käytä perunamuusia). Kuori ja survo tasaiseksi. Mausta paprikalla, mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Anna jäähtyä. Sekoita sieni-sipuliseos ja perunasose keskenään. Lisää soseen joukkoon kerma-korppujauhoseos ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi. Nostele voideltuun laakeaan uunivuokaan lusikalla sieniseosta pyöryköiksi. Paista 200-asteessa noin 15 minuuttia.
Salaattiin ripautin suolaa, sokeria, mustapippuria ja hyvää oliiviöljyä. Salaatti sopi hyvin pyöryköiden lisukkeeksi.

torstai 1. syyskuuta 2011

Omena-rahkapiirakka

Luin Maku-lehteä ja bongasin sieltä Omenainen rahkapiiras-ohjeen. Piiras vaikutti mehevältä ja kokeilemisen arvoiselta. Muuntelin ohjetta hieman omien tarvikkeideni mukaiseksi ja nimesin piirakan uudelleen.
Esimerkiksi en käyttänyt maitorahkaa, koska minulla on jääkaapissa jogurttirahkaa. Se vaikuttaa jopa paremmalta tähän kuin maitorahka. Maku on hieman pyöreämpi.
Toinen muutos on piirakan päällä. Ohjeessa on omenoiden lisäksi 1 dl mantelirouhetta, 3/4 dl fariinisokeria ja 50 g voita sekoitettuna seokseksi. Oikaisin hieman ja ripottelin pinnalle kanelia ja sokeria. Ajattelin kyllä sipaista omenat voisulalla. Jätin sen pois, kun en muistanut sulattaa aikaisemmassa vaiheessa riittävästi tähän voiteluun. Seuraavalla kerralla voitelen pinnan. Omenoiden lopullinen määrä oli 6 isohkoa omenaa, ohjeen noin 10 on kyllä liikaa elleivät omenat ole kovin pieniä.
Mehevä, eikä liian makea on tämän piirakan arvioni. Kannattaa kokeilla. Nyt ovat jo suomalaiset omenat tulleet myyntiin.

Omena-rahkapiirakka

Pohja
7 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
100 g voita kuutioina
2 tl kardemummaa
1/2 tl  suolaa
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
Tee taikina, mittaa kulhoon (tai monitoimikoneeseen) jauhot, sokeri, voi, kardemumma ja suola. Nypi ainekset käsin (tai surauta ne koneella) murumaiseksi seokseksi.
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää neste jauhoseokseen. Vaivaa taikina käsin (tai koneella) tasaiseksi ja jätä odottamaan 15 minuutiksi.
Kaavi taikina leivinpaperin päälle ja ripottele pinnalle jauhoja. Kauli taikina uunipellin kokoiseksi tasaiseksi levyksi. Vetäise levy leivinpapereineen  uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota puoli tuntia. Tee sillä aikaa täyte.
Rahkatäyte1 luomusitruuna
500 g/ eli 2 prk jogurttirahkaa (tai maitorahkaa)
2 dl fariinisokeria
3 munaa
1 dl kermaa
100 g voita sulatettuna
1/2 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
1 rkl vaniljasokeria
Pese sitruuna  ja raasta siitä keltainen, uloin kuori. Purista sitruunasta 1/2 dl mehua.  Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada rahkatäyte pullapohjalle ja vedä täyte tasaiseksi.
Kuori ja halkaise omenat. Poista siemenkodat ja leikkaa viipaleiksi.  Nostele omenaviipaleet haluamallasi tavalla täytteelle.
Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Tai mantelirouhetäyte.
Kypsennä piirakka 200-asteessa noin 25 minuuttia.

Nauti lämmin piirakkaviipale kylmän maidon kanssa. Jäähtyneenä piirakka maistuu kahvin kera.