lauantai 29. maaliskuuta 2014

Jauhelihamunakas ja omena-ananaspiirakka

Tänään oli aurinkoisen kaunis päivä, joten keittiössä en viettänyt aikaa.
Ulkoilin ja nautin auringosta.
Tein munakkaan, se pelastaa aikaa keittiöstä, onnistuu aina ja on maukasta.

Korjasin myös eilisen mokauksen, jollaista en ole ennen kokenut. 
En tiedä mikä meni mönkään  vai oliko kyseessä reseptivirhe. Sitä epäilen.
Aikomukseni oli valmistaa omena-mustikkapiirakka kerhon kahvipöytään.
Pakkasin kaikki ainekset laukkuun ja kohti kokoontumiskotia. Siellä huomasin, että voi 
ja   kuivat aineet olivat jääneet kotiin. Olin mitannut ja pakannut ne valmiiksi pussiin.
No ei tässä ollut mitään ongelmaa, tarvittava löytyi vierailupaikan kaapeista.
Valmistin piirakan täysin ohjeen (Kotilieden ohje) mukaan ja jäimme odottamaan
herkullista piirakkaa. Piirakka paistui uunissa, kuten kuuluukin. Kaikki näytti olevan ok,
kunnes leikkasin sen. Lapioon sain pelkästään omenakuutioita ja mustikoita.
Pohjataikina oli haihtunut kuin tuhka tuuleen, hieman toisella reunalla sitä oli nähtävissä.
Kermaviili-kananmunaseos oli lähes tipotiessään. Syötiin sitten sitä mitä oli.
Päättelin reseptiikan olevan virheellinen. Ihmettelin jo tekovaiheessa, kun pohjaan ei tullut kananmunia eikä leivinjauhetta,
 uskoin  kuitenkin ohjetta. Vaan tänään en enää uskonut. 
Valmistin kotiin jääneistä aineista pohjan, lisäsin kananmunan
ja leivinjauheen. Täytteeksi laitoin ananasta ja omenaa, kermaviiliä ja raejuustoa sekä munan.
Onnistui ihan normaalisti ja oli hyvää.
Olisi pitänyt uskoa epäilyt ja toteuttaa  oman pään mukaan.

Jauhelihamunakas    
Naudan jauhelihaa, purjoa silputtuna, maustepippuria, suolaa, 4 kananmunaa,
4 rkl kermaa, kirsikkatomaatteja, mustapippuria, romainesalaattia.

Omena-ananaspiirakka
Pohja
150 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
2 1/3 dl vehnäjauhoja
0,6 dl kauraleseitä
noin 2 rkl kylmää vettä / jätin tämän pois tänään
1 kananmuna ja 1 tl leivinjauhetta /ei alkuper ohjeessa
Täyte
1 prk ananasta paloiteltuna / ap ohje 4 dl mustikoita
1 1/2 dl kermaviiliä /lisäsin myös 1 dl raejuustoa
1 kananmuna / ap ohje 2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
2 omenaa /  ap ohje 4 omenaa ja voisulaa
kanelia, mantelimurua/ei ap ohjeessa
Nypi rasva,sokeri, kauraleseet, vehnäjauhot, leivinjauhe ( kylmä vesi) ja kananmuna taikinaksi ja anna levätä viileässä 30 minuuttia.
Sekoita kermaviili, raejuusto, sokeri ja kananmuna keskenään.
Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa kiekoiksi.
Voitele piirakkavuoka (halkaisija n 24 cm) ja levitä taikina pohjalle ja reunoille.
Pistele pohjaan reikiä. Levitä pohjalle ananaspalat. Levitä päälle kermaviiliseos.
Asettele pinnalle omenakiekot, lisää päälle kanelia ja mantelimuruja.
Paista 200-asteessa noin 40 minuuttia (ap ohje 50 minuuttia) Alenna lämpötilaa
kypsymisen loppuvaiheessa. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. 

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen munakas ja piirakka. Tuo pohja, jonka olet tuohon nyt tehnyt on kyllä hyvä ja varmasti yleensä onnistuukin. Minä käytän miltei aina tuota makeissa piiraissa - päällystä sitten säveltelen aineiden ja tilanteen mukaan :)

    VastaaPoista
  2. d-malli,
    Munakkaista meillä tykätään erilaisina versioina.
    Pohja on hyvä ja käytän sitä myös usein

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.