lauantai 19. lokakuuta 2013

Perjantain lihamureke ja lauantain uunikasvikset lohella

Uuniruokia on tehty melkein urakalla. Perjantain vieraille,
joista neljä oli lasta ja kaksi aikuista, tein lapsiystävällistä ruokaa.
Jauheliharuoat ovat juuri niitä, joten valmistin Sikken reseptillä 
Vanhanajan lihamureketta pienin muutoksin. Lisukkeena perunamuusi ja salaatti.
Lihamureketta jäi hieman ja sitä oli tarjolla lapsille tänäänkin , tosin eri lapset kyseessä. 
Tänään kuvasin lihamurekkeen, koska tämä on hyvä ohje ja kannattaa jakaa kanssanne.

Tänään kypsensin uunissa lohifileen ja sekin on sekä lasten että aikuisten mieleen.
Lapset söivät molempia ja myös aikuiset.
Uunikasviksina kypsensin lohkottuja perunoita, porkkanoita ja kyssäkaalia,
mausteisella öljyllä voideltuna, murskasin mukaan valkosipulinkynsiä.
Jälkiruokana perinteistä vaniljajäätelöä, vanhanajan mansikkahilloa (omaa tekoa)
ja murskattuja, tomusokerilla maustettuja pakastemansikoita.  
Perjantaina keitin mustikka-mansikkakiisselin. Annoksille nostin jäätelökuution ja
mansikanmakuisella tomusokerilla makeutettua kermavaahtoa.

Vanhanajan lihamureke
1 kg naudanpaistijauhelihaa (ap ohje 800g)
1 1/2 dl korppujauhoja
1 1/2 dl kermaa
2 dl lihalientä huoneenlämpöisenä
3 munaa (ap ohje 2)
suolaa ja maustepippuria
tilkka oliiviöljyä
2 sipulia pilkottuna erittäin hienoksi
(2sellerinvartta pieneksi pilkottuna) jätin pois
Murekkeen päälle
1 tlk/ 70g  tomaattipyrettä
2 tl vahvaa sinappia, käytin Dijon original
5 siivua pekonia,  poistin ne uunista tulon jälkeen
Uunivuokaan
5 porkkanaa kuorittuina ja paloiteltuna
(5 sipulia kuorittuina ja halkaistuina) en käyttänyt
(pieni nippu persiljaa) en käyttänyt
2 dl lihalientä
Turvota korppujauhot kerman ja lihaliemenseoksessa 15 min. lisää munat,
mausta suolalla ja maustepippurilla.
Kuullota sipulit (ja sellerinvarret) öljyssä ja ripottele pinnalle suolaa.
Yhdistä korppujauhoseos, sipulit ja jauheliha kulhossa. Anna maustua 20 minuuttia.
Muotoile uunivuokaan polakan muotoinen pitko ja sivele sinappi-tomaattipyreseoksella.
Asettele pekoniviipaleet vinottain murekkeen päälle.
Laita porkkanat (ja muut kasvikset) murekkeen ympärille. Kaada lihaliemi päälle.
Paista 200-asteessa n 45 minuuttia.
Siivilöi neste ja valmista siitä kastike suurustumalla, maustamalla ja lisää kermaa.

Uunikasvikset
Kuori perunat, porkkanat ja kyssäkaali. Lohko ne samankokoisiksi.
Sekoita mausteseos, 1/2 dl  oliiviöljyä, 2 rkl persiljasilppua ja 1 rkl timjamisilppua.
Mausteina suolaa, mustapippurirouhetta, paprikaa ja hunajaa. Sekoita tasaiseksi.
Lisää 3-4 valkosipulinkynttä murskattuna  kasvisten joukkoon ja kaada mukaan
mausteseos. Pyörittele se tasaisesti kasviksille. Kypsennä 200-asteessa n 30 minuuttia.
Uunilohi
Pyyhi lohi, leikkaa evärasva pois. Aseta voideltuun vuokaan nahkapuoli alaspäin.
Mausta merisuolalla, mustapippurirouheella ja purista vielä sitruunamehua.
Lisää pinnalle muutama sitruunaviipale. Paista 200-asteessa 20 minuuttia.
Annokseni. Jäi vielä sanomatta, että höyrytin liedellä kattilakehikossa kukkakaalia.
Kukkakaali on ehkä parasta höyryttämällä. Mausteena tällä kertaa oli vain suolaa.

2 kommenttia:

  1. Aioin tehdä juuri täksipäiväksi vanhanajan lihamureketta, se on hiukka erilainen kuin tämä.
    Kun ei sitten tullutkaan syömävieraita, päätin tehdä sitä myöhemmin..
    Tuo kala, se on kestosuosikki meillä.
    Naminami.

    VastaaPoista
  2. Maireanna,
    Nämä ovat niitä perushyviä ruokia, joissa ei voi muutakuin onnistua.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.