lauantai 22. joulukuuta 2012

Uunibroileria - Siika- ja lohifileen graavaus

Kinkkua ei vielä ole paistettu, mutta se odottaa sulaneena 
jääkaapissa huomista aamua. Sitten se pääsee uuniin.
Syötävä on kuitenkin joka päivä, vaikka joulu on jo lähellä.
Koska en löytänyt sopivankokoista kalkkunaa, olivat liian isoja,
tyydyin broileriin. Tiedän, että luun lähellä on parasta lihaa, 
joten  ostin maustamattomia koipia.
Marinoin ne todella tuhdisti muutaman tunnin ja laitoin
kypsymään uuniin. Herkullista siitä tuli.
Graavasin tänään myös pari siikafilettä ja palan merilohifilettä.
Nyt ne kypsyvät jääkaapissa ja aattona ovat valmiina.
Ostin  kirjolohen mätiä, josta syntyy "mousse" sipulia, tilliä, sitruunaa ja vatkattua smetanaa.
Piparkakkuja en leivo, vaan ostin Hjärtan -piparit kaupasta.

Marinoidut broilerikoivet uunissa

Marinointi
3 kpl broilerikoipia
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl worcestershire-kastiketta
juustokuminaa, tikka masalaa, kurkumaa, chilipippuria
Sekoita, laitoin mausteita aika rohkean määrän
Nosta koivet yksitellen vatiin ja sivele mausteseosta molemmille puolille.
Kaada marinadi lopuksi koipien päälle. 
Peitä vati kelmulla ja nosta jääkaappiin 3-4 tunniksi.
Kuumenna uuni 175-asteeseen . Nosta koivet uunivuokaan, kaada
päälle marinointiliemi. Kypsennä noin 20-30 minuuttia.
Lisänä oli kanaliemessä kypsennettyä pitkäjyväistä riisiä,
salaattia, jossa  aprikoosi- ja luumuviipaleita sekä vinaigrettekastike.
Kaivoin tämän ikivanhan joululiinan kaapista. Tähän pöytään katetaan jouluateria joulupäivänä.
 
Siikafileiden ja merilohen graavaus 

Murskaa merisuolaa hieman. Levitä suola siikafileille,
vajaa ruokalusikallinen per file, ripota hieman sokeria, 1 tl.
Pyöräytä myllystä viher-rosepippurisekoitusta  mukaan.
Kääri siikafileet tiukkaan kääröön, fileepuolet vastakkain, ensin leivinpaperiin ja
lopuksi kelmuun. Laita jääkaappiin ja kääntele pakettia pari kertaa  
suolautumisen aikana.
Lohifileen graavasin samoin, mutta lisäsin mukaan tuoretta tilliä.
Kuvaa ei tässä vaiheessa ole, mutta aattona on.

Pitää kehua vielä näitä Hjärtan-piparkakkuja, hyviä.

 

2 kommenttia:

  1. Kyllä itse graavattu kala voittaa vakuumipakatut mennen tullen. Meillä on graavilohta joka joulu!

    Nuo Hjärtan-piparkakut on muuten minusta parhaimpia kaupan pipareita. Ohuita ja rapeita.:)

    Tunnelmallista joulua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Melody.
    Oikein mukavaa joulua sinulle myös.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.