perjantai 27. kesäkuuta 2008

Vaniljakastiketta ja marjoja

Nyt on viimeinen hetki tyhjentää marjat pakasteesta ennen uusien tuloa. Löysin eilen pienen pussin mansikoita ja jääkaapissa oli kaksi luomuraparperin vartta. Valion Vanilla -purkki oli avattu muutama päivä sitten ja se piti nyt käyttää. Samoin avattuna oli puolikas purkki maitorahkaa. Kesäiltaa ei kannata kuluttaa keittiössä, joten jälkkärin pitää valmistua nopeasti.

Kuori raparperit ja pilko ne reilun sentin paloiksi. Laita kasarin pohjalle nokare suolatonta voita, lisää raparperipalat ja hieman pakastemansikoista valunutta mehua. Ripottele päälle kanelisokeria ja kuullota raparperit pehmeiksi. Anna jäähtyä.
Sekoita vaniljakastike ja maitorahka keskenään sileäksi.
Lusikoi kulhoon rahka-vanillaseosta, nosta päälle mansikkalohkoja ja karamellisoituneet raparperipalat.
Maitorahka vähensi onnistuneesti vaniljakastikkeen liiallista makeutta. Vanilla-kastike on liian makea ja liian paksua, rahkalla sen saa notkistettua ja kevennettyä sopivaksi. Raparperit ja makeat mansikat sopivat hyvin kokonaisuuteen. Nopeasti hyvä jälkiruoka.

Tänään käytin pakasteesta mustikoita. Avasin Ikean Vaniljsås-purkin ja maistoin. Kastike oli liian makeaa makuumme. Pelastus oli raejuusto, sillä saadaan poistettua liika makeus.

Sekoita Vaniljsås ja raejuusto, seokseen kumpaakin 50%/50 %.
Lusikoi vaniljaraejuustoseosta annosmaljan pohjalle
Lisää väliraidaksi sulaneet mustikat ja päälle vaniljaraejuustoseosta
Lopuksi muutama mustikka pinnalle
Jälkiruuasta tuli raikas ja kepeä oikeastaan raejuuston ansiosta. Vaniljsås olisi aivan liian makeaa yksinään. Mustikat sopivat hyvin tähän kokonaisuuteen. Makoisa jälkkäri muutamassa minuutissa.

1 kommentti:

  1. Oivallinen vinkki pakastimessa roikkuville viimeisille mansikoille ja mustikoille. Meillä on niitä syöty vaniljajogurtin kanssa: jäiset marjat jogurtin sekaan ja sekoitus sauvasekoittimella. Ihana smoothie on valmis!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.