maanantai 20. huhtikuuta 2015

Kevät-jauhelihamureke

 Otin kirjahyllystä vanhan (1970) Äidin jauhelihakirjan käteeni ja lueskelin
vanhoja, klassisia ja iättömiä ohjeita. Jääkaapissa oli 800 g naudanjauhelihaa,
josta aikomukseni oli tehdä mureketta. Kirjasta löytyi Kevätmureke, jonka päätin
toteuttaa. Tosin jouduin joiltakin kohdin muuttamaan ohjetta vastaamaan
2000-lukua. Tosin kyllä 45-vuotiasta ohjettakin olisi voinut käyttää
sellaisenaan , ei siinä mitään niin erikoista ollut. No ehkä en 3 dl maitoa ja 400g jauhelihaa
olisi yhdistänyt. enkä lisännyt anjovislientäkään.

800 g naudanjauhelihaa 10%
3 keskikokoista porkkanaa raastettuna
1 iso sipuli raastettuna
1/2 rkl voita kuullottamiseen
1 1/2 dl kasvislientä ja 4 rkl täysjyväkorppujauhoja
2 kananmunaa
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl ruususuolaa, 3 tl maustepippuria, 1 tl currya, vajaa tl inkivääriä
päälle dijonsinappia ja korppujauhoja
*
paloiteltua varhaiskaalia, suolaa, tummaa siirappia, kasvislientä
 
Ota jauheliha huoneenlämpöön vähän ennen valmistamista.
Sekoita  joukkoon porkkanaraaste.
Kuullota sipuliraaste voissa ja mausta ripauksella suolaa.
Anna jäähtyä. Sekoita sipuliraaste, mausteet ja tomaattipyree jauhelihaan.
Mittaa korppujauhot kiehautettuun ja jäähtyneeseen kasvisliemeen.
Anna turvota noin 10 minuuttia ja sekoita taikinaan.
Riko ja sekoita kananmunat lasiin ja kaada sekoittaen taikinaan.
Voitele uunivuoka. Muotoile hyvin sekoitetusta taikinasta vuokaan
mureke. Koska kypsensin varhaiskaalia samassa vuoassa,
sijoitin murekkeen vuoan reunaan ja kaalilohkot toiseen reunaan.
Voitele mureke sinapilla ja levitä pinnalle korppujauhot.
Kypsennä 180-asteessa noin 40 minuuttia.
Levitin murekkeelle retiisiviipaleita ja persiljaa kypsennyksen jälkeen.

Lisukkeeksi keitin riisiä kasvisliemessä ja sekoitin retiisi-paprika-rucolasalaatin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.