Palautin lapsuusajat mieleeni ja muistelin jauhelihapihvejä. Muistikuvieni mukaan
ne olivat tosi hyviä, ruskeakastike kuului ehdottomasti pihville ja perunamuusi.
Jauhelihapihveihin laitettiin aina sipulia ja mausteena käytettiin maustepippuria
ei mustaapippuria. Sipuli pilkottiin pieneksi ja kuullotettiin pannulla voissa.
Se lisättiin hieman jäähtyneenä taikinaan.
Kastikkeen vehnäjauhot paahdettiin valurautapannulla.
Asuin lapsena pitkään enolassa ja sain paahtaa jauhot. Se oli tarkkaa
hommaa, piti varoa, että jauhot eivät pääse palamaan. Joskus kävi niin ja silloin
kaadettiin jauhot pois ja aloitettiin uusi paahtaminen.
Tänään onnistuin tässä perinteikkäässä ruoassa hyvin. Maku oli muistikuvieni mukainen.
Jauhelihapihvit
400 g naudanjauhelihaa
1 tl suolaa, 2 tl maustepippuria
1 kananmuna
1 sipuli pilkottuna ja voinokareessa kuullotettuna
1/2 dl täysjyväkorppujauhoja
1/2 dl kermaa
Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile pihveiksi.
Paista kuumassa voi/öljyseoksessa noin 2 minuuttia per puoli.
Ruskeakastike
2 rkl vehnäjauhoja paahdettuna pannulla
3 dl vettä
1/2 tl suolaa, 1 tl maustepippuria
1/2 dl kermaa
Paahda jauhot vaaleanruskeiksi, lisää vesi. Sekoita tasaiseksi.
Lisää mausteet ja anna kiehua miedolla lämmöllä 2 minuuttia.
Lisää kerma. Tarkista maku.
Lisukkeina perinteisesti puolukkahilloa, sinappia ja salaattia.
Siis kaksi minuuttia per puoli. Kuulostaa aika vähäiseltä ajalta.
VastaaPoista