sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Syksyinen lihapata

 Syksyiset lihapataruoat ovat herkullisia. Kun ulkona sade riepoo ja koko päivän
on ollut hämärää, on kotoista kypsyttää uunissa tuoksuvaa lihapataa.
Tässä lihapadassa oli kaikki lihat ja juurekset mukana. Pata kypsyi kuin itsekseen
uunissa ja kaikki oli kerralla valmista. Ei muuta kuin syömään.
Tumma olut sopi hyvin nesteeksi ja se antoi oman täyteläisen makunsa ruokaan.
Ruokajuomaksi valitsin tsekkiläistä tummaa Budejovicky-olutta.


noin 700 g naudanpaistia
voita ruskistamiseen
2 tl ruususuolaa
1 tl paprikajauhetta 1/2 tl cayennepippuria
5 dl/1 prk tummaa  olutta (sofiero tmv)
2 sipulia suikaleina
3 porkkanaa  paloina
5 isohkoa perunaa paloina
1/2/200 g   bataattia paloina
voita/rypsiöljyä
10 kpl kuivattuja luumuja
1/2 dl ohrasuurimoita

Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen aloitusta.
Kuutioi liha ja ruskista pannulla voissa parissa erässä.
Suikaloi sipulit ja lisää mukaan pannulle.
Mausta suolalla, paprikalla, cayennepippurilla. 
Lisää 2 dl olutta ja kiehauta.
Kaada lihat pataan. Anna lihojen kypsyä 175-asteessa, kun käsittelet juurekset.
Kuori ja kuutioi porkkanat, bataatti ja perunat. 
Ruskista porkkanat, bataatit ja perunat voi/öljyseoksessa.
Mausta suolalla ja kaada loput oluesta pannulle. Kiehauta.
Kaada juuresseos lihojen joukkoon pataan.
Sekoita mukaan luumut ja ohraryynit.
Kypsennä 200-asteessa noin tunti.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Annoksia tulee 4-5, joten huomennakin syödään tätä pataa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.