tiistai 28. tammikuuta 2014

Skonssit



Sisustaminen ja ruoanlaitto ovat harrastuksieni kärkipäässä. Pisimpään olen harrastanut sisustamista eli koko itsenäisen elämäni ajan. 
 Keittiössä puuhaaminen, ruoanlaitto ja leipominen, on ollut harrastuksena vuosia tai ainakin siitä lähtien, kun aloitin tämän ruokablogin.
Harrastuksieni innoittamana olen myös innokas alan lehtien kuluttaja. Sisustuslehtiä tulee kolme kappaletta ja Kodin Kuvalehti neljäntenä.
 Kodin Kuvalehden jaan sekä elämäntapa- että kodin teemalehdeksi.
Ruokajutut luen mielenkiinnolla  ja sovellan niitä omaan keittiööni joko sellaisenaan tai usein muokkaan reseptiikkaa  mieleni mukaan.
Säilytän lehdet muutamia vuosia. Palaan niihin lähinnä ruokajuttujen kohdalla. Niin tein tänäänkin, otin pinon  ja aloitin selailun. 
 Löysin herkullisen kesäkurpitsa-suklaakakun ohjeen. Leikkasin sen irti ja aikomukseni oli leipoa  tämä kakku. 
 Hukkasin lehtileikkeen. Muistan, että kakkuun ei  tullut rasvaa. Se oli korvattu tummalla suklaalla. Aineksetkin muistan hatarasti.
 En vielä halunnut tehdä muistinvaraista suklaakakkua, etsin ohjeen. Jos jollakulla teillä on tämä ohje vinkatkaa, tulen katsomaan.
 Ohje on julkaistu 3.7.2013 Kodin Kuvalehdessä.
Löysin tilalle skonssien ohjeen Kodin Kuvalehden 3.5.2012 numerosta
Nyt on skonssit paistettu. Kohta ne nautitaan sekä suolaisena että makeana versiona.
 Poikkesin leivontatavasta, en kaulinut taikinaa. Taputtelin levyn Nigellan tapaan ja otin skonssit muotilla. 
Minulla oli ilmeisesti pieni muotti, koska sain 16  skonssia ohjeen 12 asemasta. 
Vadelmahillo on omatekemäni ja marjat lähipuutarhasta itse poimittu. Vadelmat ja kermavaahto  sopivat jälkiruokaskonsseille. 
 Suolaisille skonsseille levitetään yrttilevitettä, johon lisäsin ohuet savupaistileikeviipaleet. 
Me keittiössä kokkailevat kaipaamme uusia ja uusia reseptejä. Niitä saa netistä, mutta parasta on lukea niistä lehdistä kuvien kera.
Lehti kulkee sopivasti mukana keittiöön, jossa reseptiä sovelletaan.
   Käy katsomassa, mitä sopivia lehtiä  Lehtikuningas tarjoaa sinulle keittiöösi.

Skonssit
4 3/4 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
125 g voita pieninä  kuutioina
1 1/2 dl piimää
Voiteluun
1 muna kevyesti vatkattuna ja 1 rkl maitoa
Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja suola  kulhossa.
Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita muiden aineiden joukkoon.
Taikina saa jäädä  kohtuullisen rosoiseksi.
Lisää piimä taikinaan varovasti sekoittaen.
Siirrä taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa muutama kerta varovasti.
Nigellan tapaan taputtelin taikinan reilun 3 senttiä paksuksi levyksi.
Otin  muotilla, joka näkyy kuvassa,  kiekkoja.
Asettelin skonssit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Voitele skonssit muna-maitoseoksella  ennen uuniin menoa.
Paista 200-asteessa  15-20 minuuttia.
Tarjoile lämpimänä, suolaisena ja makeana.
Suolaisena, välissä yrttijuustolevite ja  savupaistileikettä.
Makeana, välissä vadelmahilloa ja kermavaahtoa.


5 kommenttia:

  1. Ai ai, mikä herkku! Tätä voisinkin kokeilla, kun tässä ei ole sitä leipomista, jos ymmärrät;)

    Minäkin säästän tyyriitä sisustus- ja ruokalehtiä vuosia. Nyt on kauhea himo tyyriimpiin ruokalehtiin. En tilaa, vaan ostan irtonumeroina. Tosin yksi sisuslehti tuli tosi, tosi kauan, mutta lopetin sen ja ostan nyt vaihdellen irtonumeroita.

    Kiitos tästä reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Hei! Löysin tuon ohjeen KK:stä (nro 14/15 4.7.2013)
    Mehevä suklaa-kesäkurpitsakakku (8-10 palaa):

    3 munaa
    2½ dl sokeria
    3dl vehnäjauhoa
    1-2tl kanelia
    1rkl leivinjauhetta
    ½dl kaakaojauhetta
    100g tummaa suklaata
    5dl raastettua kesäkurpitsaa
    1½dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä

    Leikkaa halkaisijaltaan 24-senttisen vuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat.
    Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata suklaa vesihauteessa. Yhdistä kaikki aineet varovasti keskenään. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla 40-45 min. Jäähdytä kakku.
    Sujauta vuoka muovipussiin ja anna kakun vetäytyä yön yli jääkaapissa.

    VastaaPoista
  3. Hyvän näköisiä!

    Tein viime viikonloppuna skonsseja, ne jäivät harmittavan litteiksi jostain syystä.

    Maku oli kyllä hyvä, etenkin kun levitteli runsaalla kädellä itse tehtyä porkkana-appelsiinimarmeladia päälle...

    VastaaPoista
  4. Leena Lumi,
    Samasta syystä innostuin minäkin skonsseista.
    Ensi kerralla teen viisi senttiset saavat olla mielestäni paksumpia.
    Vadelmahillo sopi hyvin.

    Joskus on lehtiä mukava selailla, varsinkin sisustus- ja ruokaohjeita sekä leipomiseen on mukava löytää
    sopivia.

    Tanja,
    Kiitos , että lähetit tuon ohjeen minulle. Sitä hehkutettiin lehdessäkin niin herkulliseksi.
    Kurpitsa odottaa ja viikonloppuna leivotaan.

    Lumo,
    Taputtelen minäkin ensi kerralla paksumpia. Tosin nuo olivat siinä mielessä sopivia, että sain halkaistua ja täytteet väliin.

    VastaaPoista
  5. Tein tällä ohjeella. Kyse oli kyllä kokkaajan virheestä eikä ohjeesta, mutta mielenkiintoisia tuli :D laitoin vahingossa munan jo taikinan sekaan. Tulipa ainakin kohokas. Kiitos ohjeesta, tällä teen uudelleen :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.