maanantai 20. tammikuuta 2014

Maitovaniljakiisseli - Jauhelihakeitto

Reissu on tehty ja kotiin on tultu. Bloggaaminen takkuaa vielä,
sillä Windowsin ohjelmien vanhentuminen aiheuttaa sen,
että ohjelmat on uusittava. Parasta aikaa koneelle viedään
vanhaa tavaraa ja asennetaan monta muuta juttua. Kannettavakin on nyt uusi,
kirjoittelen juuri sillä nyt. Kiinteä koneeni on parhaillaan asennusvaiheessa.
Ruokaa valmistin kuitenkin kaikesta huolimatta.
Pitkästä aikaa keitin jauhelihakeiton.
Pienten syöjien toivomuksesta jälkiruoaksi pyöräytin maitovaniljakiisselin ja
herkuksi joukkoon annoksille soseutin mansikoita ja mustikat eivät
soseuttamista tarvinneetkaan. Maitokiisseli sopikin hyvin marjojen kanssa nautittavaksi.

Maitovaniljakiisseli marjoilla
7 1/2 dl maitoa + tilkka kermaa
8 rkl maissijauhoja/maizenaa
1/2 dl sokeria ja 2 tl vaniljasokeria, jos olisi ollut vaniljatanko käyttäisin sitä
Mittaa maito/kermaseos kattilaan ja sekoita joukkoon maizena.
Sekoita koko ajan ja anna kiehua noin 3 minuuttia.
Nosta kiisseli jäähtymään, saostuu samalla.
Sekoita sokeri ja vaniljasokeri kiisseliin .
Annostele.  Sulata pakastemarjat. Soseuta mansikat ja sekoita mukaan vaniljasokeria.

Jauhelihakeitto
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
voita ja öljyä
maustepippuria ja suolaa
1 palsternakka ohuina puolirenkaina
1 l lihalientä
5 perunaa keskikokoa isohkoina kuutioina
1 ps pakastekeittovihanneksia
Kuullota sipulisilppu. Ruskista jauheliha. Mausta ja nosta kattilaan.
Kuullota pannulla palsternakkapalat, huuhtele ne kattilaan.
Lisää kattilaan kiehuva lihaliemi ja perunakuutiot.
Kypsennä keitto miedohkolla lämmöllä. Lisää loppuvaiheessa pakastevihannekset.
Päälle persiljaa.

4 kommenttia:

  1. Ihanaa perusruokaa - jauhelihakeitto on yksi suosikkejani ja maitokiisseli tuo mieleen lapsuuden, jolloin serkkuni kanssa kävimme sormella koukkimassa ruokakomerossa odottavaa äitini tekemää kiisseliä. Päällä keko puolukkasurvosta. Joka muuten on edelleenkin minun suosikkini maitokiisselin kanssa;)
    Kiitos mieliinpalautuksista - tällä viikolla jokin ilta meillä syödään jauhelihakeittoa ja viikonloppuna maitokiisseliä!

    VastaaPoista
  2. Oih! Tottatosiaan, perusruokaa talvikeleille ja jälkkäriksi maito-vaniljakiisseliä. NAM!

    VastaaPoista
  3. olikohan tuossa maitokiiselissä maizenan annostus ihan oikea? 8 desiä?

    Herkullisen näköistä...

    VastaaPoista
  4. Lady of the Mess,
    Jauhelihakeitto sopii myös hyvin paukkuvan pakkasen ajan keitoksi.
    Maitokiisseli on kiitollinen jälkkäri, sen seuraksi voi keksiä erilaisia marjoja, hedelmiä tai soseita.

    Marieanna,
    Talvella voi herkutella näinkin yksinkertaisella tavalla.

    Pappilan mummo,
    Kiitos vinkistä, ei suinkaan 8 dl vaan 8 rkl. Korjaankin sen postaukseen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.