perjantai 21. joulukuuta 2012

Naudanlastukastike - Lanttu- ja porkkanalaatikko

En tiedä onko naudanlastuja ollut jo kauankin tarjolla
lihahyllyissä. Tänään kuitenkin huomasin ne ja ostin ensimmäisen pakkauksen.
Kehittelin siitä kastikkeen joululaatikkopuuhien keskellä.
Kastikehan kypsyy osittain itsekseen ja sen koostumuksen voi soveltaa
hyvinkin vapaamuotoisesti.
Meillä syödään jouluna hyvin perinteisellä tavalla . Täksi jouluksi valmistin
lanttu- ja porkkanalaatikot itse, en edes ostanut valmista sosetta.
Kypsensin juurekset alusta alkaen. On ollut aika monta joulua, kun
kiireisenä olen ostanut valmiit laatikot ja niitä on hieman tuunattu kotona.
Lanttulaatikko oli todella hyvää, maistoin sitä jo ennen uuniin menoa.
Se maistui makoisalta kuin kakkutaikina ja maku parani paistamisesta.
Porkkanalaatikot paistoin kolmessa vuoassa, joista yksi syötiin jo
lastukastikkeen kera.

Naudanlastukastike 
400 g naudanlihalastuja
voita ruskistamiseen
reilu tl ruususuolaa
1 iso sipuli suikaleina
mustapippurirouhetta, chilipippuria
3 rkl tomaattisosetta
4 dl  lihalientä luomulihakuutiosta
2 rkl maissitärkkelystä
Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen  valmistamista.
Lisää pannulle voinokare tirisemään. Ruskista lastut kahdessa erässä.
Musta suolalla. Siirrä lihat kattilaan. 
Suikaloi sipuli ja kuullota se voissa, lisää
mukaan mausteet ja jatka kuullottamista. Lisää  tomaattisose ja lihaliemi.
Kiehauta ja kaada kattilaan. Anna hautua kannen alla vähintään puoli tuntia.
Tarkista maku. Suurusta kastike maissitärkkelyksellä.
Tarjosin lisukkeina porkkanalaatikkoa, herkkukurkkuja ja salaattia.

Lanttulaatikko ja porkkanalaatikko
1 kg lanttua
1 dl tummaa siirappia
2 tl ruususuolaa
valkopippuria, 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä, 
2 dl kermaa
Pinnalle; mantelijauhoja ja voinokareita

Kuori ja kuutioi lanttu. Lisää kuutiot kattilaan ja kaada vettä, joka 
juuri ja juuri peittää lantut. Keitä noin 40 minuuttia.
Voit kaataa hieman keitinvettä pois, mutta jätä keitinvettä soseuttamiseen. 
Soseuta lantut. Lisää mausteet ja kerma. Sekoita hyvin.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripota pinnalle  mantelijauhoja
ja lisää vielä muutama voinokare. Kypsennä 160 asteessa noin 1 1/2 tuntia.
Lanttulaatikko on kuvan isossa vuoassa.

5 dl vettä ja 1 1/2 dl puuroriisiä
5 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
800 g porkkanoita raastettuna
ruususuolaa, muskottipähkinää, valkopippuria, kanelia
Pinnalle; mantelijauhoja ja voinokareita

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
Sekoita kananmunat ja maito, lisää seokseen mausteet sekoittaen.
Kuori ja raasta porkkanat. Lisää kypsän riisin joukkoon porkkanaraaste ja munamaito.
Kaada seos voideltuihin vuokiin. Ripota pinnalle mantelijauhoja.
Lisää  muutama voinokare. Kypsennä 160-asteessa noin 1 1/2 tuntia.
 

5 kommenttia:

  1. Itsetehty lanttulaatikko on kyllä niin hyvää, että minäkin siihen vielä palaan - joskus. Nyt kuitenkin on menossa vuodet, jolloin tuunaan kaupan laattikkoja, sillä menekki ei meillä kova perinteisiin laatikoihin, paitsi juuri minulla ja lanttulaatikkoon.

    Tämä ilta menee kalaorgioissa eli osa pakastetaan fileinä siioista, osa graavataan jo. Osan mädistä myös pakastin. Huomenna noudetaan lohet ja pateet.

    Herkullista joulua!

    VastaaPoista
  2. Meillä haetaan kalat kaupasta myös huomenna. Jos siikaa saa, ostan sitä graavattavaksi ellei niin sitten lohta.
    Matjessillistä teen sillikaviaaria.

    Innostuin nyt tekemään laatikoita, mies vaatii aina perinteisen joulupöydän.

    VastaaPoista
  3. Pakastatko vielä laatikot?
    R-m

    VastaaPoista
  4. Sorry! Tyhmä kysymys tuo äskeinen. Et varmaankaan...
    R-m

    VastaaPoista
  5. Kyllä ne voi pakastaa, mutta nyt on aikaa aattoon eikä välttämättä tarvitse.
    Pakastin kuitenkin yhden porkkanalaatikon ja lanttulaatikonkin. Huomenillalla otan pakasteesta lanttulaatikon jääkaappiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.