tiistai 25. joulukuuta 2012

Lumihiutalekakku

Tänään joulupäivänä kokoonnuimme omalla porukalla
päivälliselle . Tarjosin graavattua lohta ja siikaa, sillikaviaaria,
lasimestarinsilliä ja Maalahden saaristolaislimppua, lisäksi 
kirjolohen mätiä smetanakastikkeella.
Pääruokana kinkku, rosolli, salaatti, lanttu- ja porkkanalaatikko
Hyvin perinteistä, mutta kerran vuodessa toteutettuna mukavan maistuvaa.
Jälkiruokana oli uutuus, leivoin valkoisen lumihiutalekakun.
Ohje on Pirkan sivulta otettu. Kakku oli hyvää, Kuorrutin sen tänään ja 
en saanut sitä tunniksi ihan kylmään, joten kuorrutus jäi liian notkeaksi.
 Tosin se ei haitannut makua.

Lumihiutalekakku

Pohja
100 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 prk kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kermaviili ja sulatettu voi. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan.
Kaada taikina voideltuun tasapohjaiseen esim irtopohjavuokaan. (24 cm)
Paista uunin alatasolla 35-40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.
Täyte ja kuorrutus
1 dl omenasosetta (käytin pakastamaani sosetta)
1 prk kookosmaitoa (kevyt)
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
50 g valkosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
Pinnalle
valkosuklaata (lisäksi kookoshiutaleet sopivat myös )

Sekoita kattilassa kookosmaitoon sokeri  ja maissitärkkelys. 
Kuumenna sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Keitä 2-3 minuuttia.
Nosta kattila liedeltä ja paloittele valkosuklaa kastikkeen joukkoon.
Lisää myös tuorejuusto ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.
Anna jäähtyä kylmässä noin tunti. Sekoita kylmään kastikkeeseen
kovaksi vaahdoksi vatkattu kerma.
Halkaise jäähtynyt kakkupohja ja levitä pohjapuolelle omenasose.
Levitä päälle puolet täytteestä.
Nosta toinen kakkupuolikas täytteen päälle. Kaada kakulle loput
kookoskastikkeesta niin, että kuorrutus valuu myös kakun reunoille.
Koristele valkosuklaalastuilla ja (kookoshiutaleilla.

4 kommenttia:

  1. Onpa ihanalta vaikuttava kakku, täytyy lisätä resepti testilistalle. Tunnelmallista joulun aikaa, Arleena!

    VastaaPoista
  2. Kauniin vaalea kakku!
    Tuota voisi itsekin kokeilla, sillä aukaisin kinkun kastiketta varten kellarista tuodun omenasosepurnukan ja näin sille olisi muutakin käyttöä:)

    VastaaPoista
  3. Canelia,
    Kakku oli todella hyvää. Tänään se oli vetäytynyt sopivasti.
    Kiitos. Mukavaa joulunjatkoa sinulle.

    VastaaPoista
  4. Hanne,
    Omenasose sopii mielestäni hyvin kookoksen maun kanssa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.