torstai 27. marraskuuta 2008

Savulohilaatikko

Maailmassa on mahdottoman paljon hyviä ruokaohjeita. Tänään toteutin ensimmäistä kertaa uuden ruokalajin. Töissä joskus lueskelen netin ruokaohjeita. Kun luin tämän Makuja-sivustolta olin varma, että tämän täytyy olla erinomaisen hyvää. Eikä intuitioni pettänyt. Tätä valmistetaan useammankin kerran.

Savulohilaatikko

1 litra keitettyä riisiä
500 g lämminsavulohta
100 g kylmäsavulohta
1 sipuli
nippu tilliä
mustapippuria
4 dl ruokakermaa
25 g voita

Paloittele lohet. Leikkaa sipuli ja tilli hakkeeksi.
Voitele uunivuoka ja lusikoi puolet riisistä vuokaan.
Ripottele tilli- ja sipulihake riisin päälle.
Levitä lämminsavulohipalat vuokaan ja päällimmäiseksi kylmäsavulohi.

Mausta mustapippurilla. Peitä lopulla riisillä. Kaada päälle ruokakerma. Levitä pinnalle pieniä voinokareita. Kypsennä 180-asteessa uunin keskiosassa puolesta tunnista vajaaseen tuntiin.

Tarjoa lohilaatikko raikkaan salaatin kera.

tiistai 25. marraskuuta 2008

Artisokkasalaatti ja mansikoita

Aamulla katselin MTV3:n Makuja-ruokaohjelman Henrin salaatintekoa. Kaikki mitä tämä ruokamestari tekee näyttää herkulliselta. Tämä salaatti valmistui myös nopeasti.Valmistin salaatin päivälliseksi. Jälkiruokaakaan en unohtanut. Hyvän salaatin jälkeen kannattaa nauttia aina jälkkäriä. Hieman soveltelin eli tein salaatin muistinvaraisesti.

Artisokkasalaatti ja paahtoleipää

Puolikas kurkku kuorittuna ja kuutioituna
Purkki artisokansydämiä suolaliemessä lohkottuina
4 pienehköä kotimaista tomaattia palottuna
10 kivetöntä vihreää oliivia puolitettuna
1 punasipuli silputtuna

Ainekset pienitään kulhoon, päälle ripotellaan Maldon suolaa ja jauhetaan mustapippuria. Pirskotellaan hyvää neitsytoliiviöljyä ja ripaukset punaista balsamicoa. Sekoitetaan ja ainekset nostetaan tarjoiluastiaan. Päälle revitään pehmeälehtistä salaattia.






Paahtoleiväksi käytin vaaleaa vuokaleipää. Viipaleille vuohenjuustokiekkoja ja ripaus hunajaa ja osan leivistä sivelin valkosipulilla ja oliiviöljyllä päälle abbenzeller-juustoraastetta.
Paahdoin uunin grillissä 250-asteessa ja epäonnekseni hieman liian pitkään, 2-3 minuuttia olisi riittänyt.
Salaatit ovat suosikkiruokaamme. Tämä salaatti oli hyvää, säilötty artisokka sopii salaattiin erittäin hyvin.


Mansikat rahkakastikkeessa


Sulata pakastemansikat microssa, saavat jäädä hieman kohmeisiksi.
Sekoita vaniljarahka sileäksi ja lisää joukkoon Flora-vaniljakastiketta. Vatkaa kuohkeaksi.
Nosta mansikat annoslautasille. Aseta vaniljarahkakastike mansikoiden vierelle. Nauti.

Jauhelihakeitto

Tavallista arkiruokaa syödään tietysti arkena. Keitto sopii juuri nyt hyvin, kun ulkona on myllertänyt viima ja lunta on saatu, onneksi. Koko maisema on nyt kauniin valoisa ja valkoinen.
Kun mies meillä kokkaa keittiössä on odotettavissa näitä klassikoita, niin nytkin.

Jauhelihakeitto

1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
8-10 perunaa
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1 ps keittojuureksia
Maldon suolaa
persiljaa

Kuori ja lohko perunat ja laita kiehumaan kasvisliemeen. Lisää joukkoon kuullotettu sipulisilppu, ruskistettu jauheliha. Lisää maustepippurit ja laakerinlehti. Anna kiehua kunnes perunat ovat melkein kypsiä.

Lisää joukkoon keittojuurekset ja kiehuta muutamia minuutteja. Tarkista maku ja lisää suola.
Ripottele päälle tuoretta persiljaa, tätä ei nyt meillä ollut. Nauti keitto ruisleivän kera.
Jauhelihan voi korvata soijarouheella, niin keitosta tulee kasvisversio.

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Pasta tomaattikastikkeella

Viikonlopun matkalta palasimme tänään iltapäivällä. Päivällinen piti loihtia kaapista löytyvistä aineksista.Nopeus oli myös valttia pitkän ajomatkan jälkeen ruuanlaitossa. Joten pasta sopi nyt.

Pasta tomaattikastikkeella

3 rkl extra-neitsytoliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 punainen chili paloina, siemenet poistettuna
1 tlk (400g) säilöttyjä tomaatteja
kuivattua basilikaa
2 tl sokeria
suolaa, mustapippuria
400 g fusillipastaa
3-4 dl vastaraastettua appenzeller-juustoa







Laita kuumalle pannulle oliiviöljy, aseta levy asentoon 7. Lisää pannulle murskattu valkosipuli ja chilipalat. Ruskista ne kevyesti. Poista valkosipuli ja chili pannulta, lisää säilyketomaatit, basilika, sokeri, Maldon-suola ja mustapippuri. Hauduttele kastiketta 15 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Keitä sillä aikaa pasta al denteksi. Valuta pasta ja sekoita kastike joukkoon. Tämä pasta vaatii voimakkaan juuston. Raasta annoksien päälle reilusti appenzeller-juustoa. Parmesaanikin sopii hyvin, mutta valitsin tähän pastaan appenzellerin.

torstai 20. marraskuuta 2008

Possun sisäfilee luumutäytteellä

Jokunen aika sitten tein luumutäytteistä possun sisäfileruokaa. Pitemmittä puheitta kertomus valmistusprosessista kuuluu näin.

Possun sisäfilee luumutäytteellä

Poista sisäfileestä kalvot. Halkaise filee levyksi, älä vedä veitsellä kahtia.
Liota luumuja puolisen tuntia vedessä.
Viipaloi luumut ja aseta ne fileen päälle. Rullaa filee rullaksi ja sulje hammastikuilla.
Ruskista rulla joka puolelta kuumassa pannussa öljytilkassa.
Mausta suolalla, viher- ja mustapippurilla ja paprikajauheella.
Aseta rulla uunivuokaan, kaada tilkka vetää vuokaan. Peitä se foliolla.
Kypsennä 160-asteessa noin 20 minuuttia.
Anna kypsän fileen vetäytyä foliossa 10 minuuttia. Poista tikut. Leikkaa viipaleiksi.

Valmista kastike siivilöimällä sekä pannun huuhdeliemi että vuokaan kertynyt neste.
Suurusta maizenalla ja lisää Creme Bonjouria, mausta sinapilla, paprikalla ja mustapippurilla.

Tarjosin possunfileen seuraksi perunasosetta, tomaatti-sipulisalaattia ja vihreää salaattia.

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Vuohenjuusto-viikunapizza

Innostuin tekemään pizzaa Appelsiineja ja hunajaa blogin Yaelian ohjeen mukaan. Pizza vaikutti erilaiselta ja herkulliselta. Valmistuu nopeasti. Taikina tehdään edellisenä päivänä ja itse syöntipäiväksi jää vain pohjien leivonta ja täyttö sekä paistaminen. Seuraavalla kerralla lisään hieman suolaa ja mausteiksi neilikkaa ja basilikaa.

Vuohenjuusto-viikunapizza

Pizzapohja a la Peter Reinhart
(3 pizzaa)

5 1/3 dl vehnäjauhoja
vajaa tl suolaa
vajaa tl kuivahiivaa
noin ½ dl oliiviöljyä (tämän voi jättää pois jos haluaa, silloin tulos on kuivempi pizzapohja)
2.1 dl jääkylmää vettä

Täyte

2 sipulia+2 rkl öljyä+1 rkl balsamietikkaa+½ rkl sokeria
4-5 viikunaa ohuina paloina
½ chevre juustotanko paloiksi viipaloituna

Sekoita taikinan kuivat aineet ja lisää nesteet. Vaivaa seitsemän minuuttia. Pyöritä taikina annospalloksi, voitele öljyllä, ripota pintaan vehnäjauhoja. Laita jääkaappiin ja/tai pakastimeen.

Ota taikina jääkaapista kaksi tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kauli taikina halutuksi ja aseta leivinpaperille pellille, ripottele alle mannaryynejä. Voitele pohjat oliiviöljyllä.
Asettele pohjalle pannulla kuullotettu karamellisoitunut sipuliseos. Viipaloi päälle viikunat ohuina paloina. Asettele lopuksi vuohenjuustoviipaleet päälle. Paista 250 asteessa n 8 minuuttia.

tiistai 18. marraskuuta 2008

Feta-pinaattiohukaiset

En ole aikaisemmin valmistanut pinaatista mitään, en edes ohukaisia. Kun luin Pippurimyllyn Sannan ohukaisohjeen, halusin kokeilla tätä pinaattiruokaa. Ohje oli hyvä ja pinaattiletut maistuivat. Ohukaisten seurana tarjosin raejuustoa ja vihreää salaattia, jota ryydittivät mustat oliivit.

Feta-pinaattiohukaiset

150 g (1 pss) pakastepinaattia
100 g fetajuustoa
2 munaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
hiukan basilikaa (kuivattu käy hyvin)

Sulata pinaatti ja siivilöi neste pois. Sekoita joukkoon hienoksi murennettu feta, munat, maito, jauhot ja mausteet. Paista tavallisten lettujen tapaan
ohukaispannulla tai tavallisella pannulla. Aineksista saa tehtyä noin 16 pikkulettua.

Kiitos Sanna ohjeestasi.
Pinaatista valmistetaan jatkossakin ruokaa täällä Kotona-keittiössä.