Eilen, jouluaattona, tein jouluaaton illallispöytään alkupalat.
Olin graavannut lohta ja siikaa, mousset tein sekä kirjolohen- että siianmädistä.
Olin ostanut myös savunieriää, joten alkupalapöytä oli hyvin kalaisa.
Pääruokana oli kinkku perinteisine lisukkeineen, joista tein rosollin.
Eilisen pöydästä en ottanut valokuvia, mutta tänään söimme kevyen lounaan
lohesta, nieriästä ja kirjolohenmätimoussesta, joita jäi eilisestä.
Lohimätimousse saaristolaisleivällä
Graavilohi saaristolaisleivällä
Mousse
100 g kirjolohenmätiä ja 100 g siianmätiä
1 1/4 dl kermaa
120 g smetanaa
2 rkl puristettua sitruunamehua
1 iso punasipuli pienittynä
mustapippurirouhetta ja päälle tilliä
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää smetana hyvin sekoittaen.
Hienonna punasipuli pieneksi ja lisää joukkoon.
Purista mukaan sitruunamehu. Sekoita, sitruunamehu saostaa massan tanakaksi.
Rouhi mukaan mustapippuria, lisää ripaus ruususuolaa
Jaoin moussen kahteen osaan ja sekoitin toiseen kirjolohimädin ja toiseen siianmädin.
Tänään söimme kirjolohimätileipiä. Leikkasin saaristolaisleipäviipaleet kahtia,
päälystin leipäkolmiot mätimoussella ja päälle hieman tillisilppua.
Ohje on mukaeltuna Teresa Välimäen ohjeesta.
Graavilohi
Pyyhin serlalla n 300 g lohifileen. Nahkaa en irroittanut.
Levitin lautasen pohjalle merisuolaa ja asetin fileen lautaselle.
Fileelle levitin suolaa reippaasti, ehkä noin 4 rkl.
Sokeria ripottelin 1 tl verran, hieman mustapippurirouhetta. Tuoretta tilliä pinnalle.
Peitin lautasen foliolla. Asetin päälle painon ja jääkaappiin suolaantumaan.
Vajaa 2 vrk oli sopiva aika. Raaputin lohen pinnalta sulamatta jääneen
suolan pois. Graavatessa lohi imee itseensä sopivasti suolaa osa sulaa nesteeksi ja
osa jää kiteinä pinnalle. Riittävä suola kypsyttää lohen juuri sopivaksi.
Viimeinen vaihe on lohen viipalointi ohuiksi viipaleiksi. Veistä vedetään
nahkaa vasten niin nahka jää poisheitettäväksi.
Tänään loput lohiviipaleet pääsivät myös saaristolaisleiville.
Hieman tuoretta tilliä päälle.
Savunieriä
Nieriää riitti sopivasti tälle päivällekin.
Tarjosin nierää keräsalaatinlehdillä.
Sekoitin kastikkeeksi maustamatonta jogurttia ja kermaa.
Mausteina hunajasinappia, mustapippuria, ruususuolaa.
Mukaan vielä muutama rucolanlehti.
Mukavaa joulunjatkoa.
Kylläpäs nuo salaattiveneet näyttävätkin hyvältä, nälkä vaan yltyy tällaisia kuvia katsoessa :D
VastaaPoistaNämä ovat kyllä herkullisia alkupaloja ja/tai pikkuaterioita
PoistaHerkulliset kalatarjoilut, nam. Minäkin graavailin jouluksi lohta, mädit unohtui pakkaseen. ;)
VastaaPoistaMinullakin mäti oli pakastettua, mutta otin jääkaappiin ajoissa sulamaan.
PoistaTykkään käyttää pakastettgua, se on jotenkin varmempaa tuoreuden suhteen.
Ihania herkkuja,nam:)
VastaaPoistaNiin olikin. Mätiä pitää laittaa useamminkin.
Poista