sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Vadelmarisotto - Perunalaatikko

Vadelmista syntyi jälkiruoka, kun kypsensin riisit ja yhdistin ne vadelmiin.
Nimesin jälkiruoan risotoksi, vaikka en ihan oikeaoppisesti noudattanut 
risoton perinteistä valmistustapaa.  Jälkiruoan päälle ripottelin myös tuoreita juolukoita.

Eilistä gulassia jäi sopivasti tälle päivälle. Valmistin lisukkeeksi perinteistä
perunalaatikkoa, sitä meillä tehtiin lapsuuteni aikana. Nyt jätin pois pekonikuutiot,  
mutta lisäsin mukaan sipuliviipaleita.

Vadelmarisotto
3 dl vettä ja 1 dl pitkäjyväriisiä, keitä riisi kypsäksi.
Mausta vaniljasokerilla ja anna jäähtyä.
Vatkaa 1 dl kermaa vaahdoksi, sekoita joukkoon 3 rkl turkkilaista jogurttia ja nostele riisin joukkoon.
Soseuta sulaneet vadelmat ja mausta luomuruokosokerilla ja vaniljasokerilla.
 Soseuta. Annostele ensin riisi ja päälle vadelmasosetta.
Nostele pinnalle vadelmia ja juolukoita.

*
Perunalaatikko
3 isoa (uuniperunakokoa) perunaa
rypsiöljyä, suolaa
1 keltasipuli suikaleina
1 kananmuna ja 2 dl maitoa, mustapippurirouhetta
100 g sulatejuustoa ja 25 g voita nokareina
Pese perunat hyvin. En kuorinut perunoita. Leikkaa viipaleiksi (n 1/2cm).
Voitele vuoka rypsiöljyllä, nosta vuoan pohjalle  perunaviipaleita.
Ripota päälle suolaa. Kuori sipuli ja halkaise se. Leikkaa viipaleiksi.
Lado sipuliviipaleet perunoille vuokaan. Lisää päälle loput
viipaleet ja ripota suolaa. Sekoita muna ja maito, lisää mukaan
mustapippuri ja kaada seos vuokaan. Nostele päälle sulatejuustoa (esim Olympia)
ja vuole pinnalle voinokareita.
Kypsennä 200-asteessa reilu tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Tarjosin lisänä eilistä gulassipataa, mutta mikä tahansa liha- tai kalaruoka sopii lisukkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.