torstai 26. syyskuuta 2013

Tyrnistä hyytelöä ja kiisseliä

Kävin poimimassa tyrniä veljeni puutarhasta.
Poimiminen oli nyt helppoa. Isoksi kasvaneilta tyrneiltä sahattiin  latvat pois.
Veljeni uurasti moottorisahalla ja me katsoimme vierestä. Helppoa.
Sahattujen latvojen oksat katkottiin ja pakattiin marjoineen kasseihin. Poimin marjat kotona
keittiössä ja se  kävikin nopeasti. Seuraavaan satoon taitaa kulua muutama vuosi.

Innostuin tyrnisadosta, n 2 litraa, keittämään hyytelöä. Maistui hyvältä  ja näyttää hyytelöltä.
Seuraavaksi keitin kiisseliä. Kattilan pohjalle jäi sen niin vähän hyytelöä, että siihen sopi tehdä kiisseli. 
Toki lisäsin marjoja.  Loput tyrnit pakastan.

Tyrnikiisseli
5 dl vettä,  desi tyrnimarjoja, 1 1/2 dl luomuruokosokeria, 5 rkl ohrakasta.
Keitä marjoja, kunnes ne ovat pehmenneet. Siivilöi lieni ja paseeraa marjat siivilän läpi.
Näin sekä kuoret että siemenet saadaan erotettua pois. Lisää sokeri ja kiehauta.
Sekoita joukkoon veteen sekoitettu ohrakas. Anna jäähtyä.
Keitä kiisselin lisukkeeksi riisiä, se sopi hyvin.
*
Tyrnioksat vein biojäteastiaan.
*
Tyrnihyytelö
Marjoja oli sen verran vähän, että keitin vain pienen purkillisen hyytelöä. 
2 1/2 dl tyrnimarjoja ja 2 rkl vettä
n 80 g  hillosokeria
Laita marjat kattilaan, lisää hillosokeri ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
Paseeraa seos siivilän läpi, niin saat siemenet ja kuoret pois. Purkita.

2 kommenttia:

  1. Meillä hyödynnettiin myös tyrnimäski eli kuoret ja siemenet: kuivattiin ja Moulinexilla hienonnettiin ja käytetään leipiin ja jogurtin päälle jne.
    ks. blogi

    VastaaPoista
  2. Olisi pitänyt tehdä sama juttu. OLi vain kovin vähän kuorta ja siemeniä.
    Pakastin loput tyrnit ehjinä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.