lauantai 14. elokuuta 2010

Ahvenfileet, kanttarelleja ja pieniä luumutorttuja

Lauantai on melkeinpä vakiintunut kalaruokapäiväksi. Syynä ovat nämä helteet, kala on ostettava aamupäivällä ja valmistettava jo iltapäivällä ruuaksi. Ahvenfileet maksoivat aika huimasti kauppahallissa, 32,80 per kilo. No tietysti siihen hintaan ne oli fileoitu, joten kaikki oli syötävää. Torilta ostin suomalaisia kanttarelleja 8 euroa litra, virolaiset olisivat olleet 5 euroa. Valitsin kotimaiset, koska ne näyttivät olevan ehyempiä. Olivat kai kulkeneet lyhyemmän matkan toripöydäle.  No luumut olivat halpoja eurolla sai litran. Kehittelin niistä pienet luumutortut.

Ahvenfileet, perunalumi ja kanttarellit
Valmiit ahvenfileet maustoin suolalla ja valkopippurilla. Paistoin voissa muutaman minuutin kääntäen molemmin puolin. Ahven on niin miedonmakuinen kala, että muuta se ei kaipaa. Voi korostaa sopivasti kalan makua.
Kanttarellit puhdistin ja isommat pilkoin. Paistoin voissa, ripautin hieman ruususuolaa mukaan. Muutama minuutti riitti kuumalla pannulla. Lopuksi loraus ruokakermaa. Hyvä yhdistelmä ahven ja kanttarellit.
 
Sekoitin yksinkertaisen salaatin. Tuoretta vastapoimittua rucolaa ja rapeaa salaattia, kesäsipulin vartta ja kirsikkatomaatteja. Ripaukset oliiviöljyä, mustapippuria, suolaa ja sokeria. Rucolan maku on hieman voimakas, mutta se sopii kalaruokiin, kuten tähän ahvenruokaan.

Pienet luumutortut
Pohja
3 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g margariinia tai voita
1 muna kevyesti vatkattuna
3 rkl kylmää vettä
Täyte
1 prk creme fraichea
3 rkl palmusokeria tmv
1 kananmuna
4 kpl tuoreita luumuja
Siivilöi jauhot, suola ja sokerit kulhoon. Leikkaa margariini 1cm:n  kuutioiksi ja laita jauhojen sekaan.  Nypi seos murumaiseksi. Sekoita muna ja vesi keskenään ja kaada taikinaseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi niin, että se irtoaa kulhon reunoista.  Anna taikinan seistä jääkaapissa noin puolisen tuntia.  Pyörittele taikina pötköksi ja leikkaa paloiksi 12 kpl. Painele taikina voideltuihin muffinivuokiin  hieman reunoille nostaen.
Sekoita täytteen aineet tasaiseksi. Nostele cremefraichetäyte taikinalle. Huuhtele ja halkaise luumut, poista kivet. Viipaloi ohuiksi viipaleiksi ja lado täytteen päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 200-asteessa noin 15 minuuttia.  Anna jäähtyä ennenkuin nostat tortut vuoasta.  

1 kommentti:

  1. tupu,
    Kohta syyssateet alkaa ja sitten on aikaa taas enemmän keittiöönkin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.