lauantai 10. elokuuta 2013

Kurpitsa-toffeekakut

Tänään kului isosta kurpitsasta taas palanen.
Ostin kermatoffeekarkkeja kurpitsakakkuihin. Pilkoin toffeekarkit veitsellä pieniksi paloiksi.
Raskin laittaa toffeesilpun kakkutaikinaan, vaikka toffeemakeiset ovat herkkuani.
  Kyllä ne maistuivat kakuissakin.
Heti aluksi pitää myöntää, että tämä leipominen oli helppoa väkertämistä.
Ulkonäkö ei ollut pääasia, vaan maistuva lopputulos. Tämän kauniimpia
en lusikalla onnistunut saamaan. Kakkujen ulkonäkö vastaa aika hyvin nykyisin
suosiossa olevaa industriaal-sisustustyyliä. Romanttinen sisustustyyli on jo
väistymässä tämän uuden tyylin tieltä.  
Valmistin päivälliseksi voipaperikääreessä kypsytettyjä, perunalla ym täytettyjä, siikoja,
mutta jouduin valitsemaan kumman postaan ja jätin siiat huomiselle.
Kurpitsasta riittää vielä kolmanteen versioonkin, en vielä tiedä mitä se on.

Kurpitsa-toffeekakut
125 g margariinia - käytin KultaFloraa
2 1/2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl kurpitsasosetta. Huuhtele kurpitsa, poista maltosiemenineen,
kuutioi, lisää kattilaan, ripauta 2 rkl vettä ja keitä kypsäksi.
Soseuta tehosekoittajalla tasaiseksi, jäähdytä.
3 1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
200 g kermafoffeekarkkeja esim Omar paloiteltuna
Vatkaa margariini ja sokerit sekaisin.
Lisää kananmuna ja kurpitsasose.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Lisää taikinaan paloitellut toffeekarkit sekoittaen.
Nostele taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Paista 200-asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoamista.

perjantai 9. elokuuta 2013

Kesäkurpitsa-jauhelihauunipasta

Kävin eilen kotikylässäni, joka on mielestäni Suomen kaunein kylä.
Ihme kyllä en ole vielä kuvannut kylää tarkemmin, paitsi jokinäkymää.
Nekin postaukset on julkaistu Arleenan Sanomissa, pääset blogiin
sivupalkin linkistä. Harvemmin tulen kesäaikaan tyhjin käsin kotikylästäni.
En tullut nytkään. Veljen vaimo oli saanut ison kesäkurpitsan. Onnekseni heillä
ei tykätä kesäkurpitsasta, niinpä sain kurpitsan. Tänään käytin siitä 1/4 osan uunipastaan.
Jauheliha ja kesäkurpitsa sopivat hyvin yhteen. Mikä on todistettu tänään.
Huomenna jatkan kurpitsan hyödyntämistä ja leivon toffee-kurpitsakakkuja.
Meillä vierähti monta tuntia kotikylässä. Kävin myös siskollani, hän oli poiminut  marjoja puutarhastaan.
Sain sangollisen punaherukoita ja muutaman litran mustaherukoita.
Jo illlalla keitin punaherukoista hilloa, jossa on marjat mukana. 

Kesäkurpitsa-jauhelihauunipasta
  400 g täysjyväpennepastaa
n 300 g kesäkurpitsaa kuutiuoina
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
ruususuolaa, rouhittua mustapippuria, yrttiseosmaustetta
400 g naudanjauhelihaa
rypsiöljyä ja voita
2 dl juustoraastetta (esim oltermannia)
Puolita kesäkurpitsa ja poista siemenmalto, leikkaa kuutioiksi.
Ruskista kesäkurpitsa ja valkosipulikynnet rypsiöljyssä muutama minuutti. Mausta suolalla,
mustapippurilla ja yrttiseoksella. Ruskista jauheliha voi/öljyseoksessa ja mausta.
Keitä pennepasta puolikypsäksi kasvisliemessä, valuta ja säästä 4 dl kasvislientä.
Sekoita kaikki ainekset yhteen ja kaada voideltuun vuokaan. Kaada mukaan kasvisliemi.
Munamaito
4 dl maitoa, 3 munaa, 1 tl suolaa, mustapippuria ja yrttiseosta
Seikoita ainekset ja kaada vuokaan pastaseokselle. 
Levitä  pinnalle juustoraaste.
Paista uunin 200-asteessa noin 30 minuuttia.
Tarjoa salaatin kera.
 

torstai 8. elokuuta 2013

Päärynät suklaakaurakuorrutteella

Päärynä on sopiva hedelmä jälkiruokana.
Kuorrutin pehmeät päärynäpuolikkaat suklaakauraseoksella 
ja ne saivat vielä kypsyä hetken uunissa.
Kylmä vaniljakastike sopi kastikkeeksi.

Päärynät suklaakaurakuorrutteella
2 kypsää päärynää halkaistuna
Täyte
1 dl kaurahiutaleita
50 g voita
50 g tummaa suklaata
3 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
Pese päärynät ja halkaise ne.Koverra keskustan siemenkota pois.
Mittaa kattilaan täytteen ainekset. Kiehauta sekoittaen, kunnes voi ja suklaa on sulanut
 ja seos on tasaista. Jaa seos päärynöille.
Kypsennä 175-asteisessa  uunissa 15-20 minuuttia.
Tarjoa lämpimien päärynöiden kanssa kylmää vaniljakastiketta.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Papusalaatti

Kaapissani on aina Bonduelle-valkoisia papuja.
Parhaimmillaan ne ovat salaatissa. Siihen niitä on helppo
käyttää. Vain huuhtelu, valutus ja suoraan salaattiin.
Papusalaatti on sopiva ateriana ja juuri silloin, kun aikaa ei ole tuhlattavaksi keittiöön.
Valmistan salaatit lähes aina  inspiroimalla, niin nytkin.
Tänään käytin salaattijuustona pehmeää Cantadou-piparjuusituorejuustoa.

Papusalaatti 
1 ps salaattia esim pehmeä frisee huuhdeltuna
1 sellerinvarsi  suikaleina
pala kurkkua kuutioina
1 tlk (400/250g)  Bonduelle valkoisia papuja valutettuna
Kastike; oliiviöljy, suola, hunaja, mustapippuri
 Pinnalle  tuoreita mansikkalohkoja ja piparjuurituorejuustoa,
juustolle on ripoteltu mustapippuria.
Hyvältä maistui.

tiistai 6. elokuuta 2013

Vichyssoise

Helteet jatkuvat ja mikäpä on sopivampaa ruokaa helteillä kuin keitto.
Purjosipuli-peruna keitto valmistui tänään lounaaksi. Nautimme sen 
lämpimänä ja loput keitosta syömme tänään illalla kylmänä.
Keitto sopii molemmilla tavoilla tarjottavaksi.
Keitin kanaliemen muutama päivä sitten. Oikeastaan se syntyi sivutuotteena,
kun kypsensin ehjän broilerin uunissa ja irrotin lihat salaatille. Loput eli broilerin "runko"
jäi keitettäväksi  siivilöidyn paistoliemen kanssa. Liemestä tuli  mausteinen.
Postaan jossain vaiheessa  ehjän broilerin paistovaiheet.

Vichyssoise eli purjosipuli-perunakeitto
2 purjon valkoiset osat ohuina viipaleina
1 iso keltasipuli silputtuna
1 lehtisellerinvarsi ohuina viipaleina
4 rkl voita
120 g (n 5kpl) perunoita kuutioina
8 dl kanalientä (mausteina sitruuna, persilja, mustapippuri, suola)
suolaa ja rouhittua mustapippuria
1 dl kermaa
päälle - ranskankermaa ja ruohosipulia
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää purjo, sipuli ja selleri sekoittaen.
Peitä sipuliseos leivinpaperilla. Kypsennä pehmeäksi ruskistamatta
välillä sekoittaen 15 minuuttia. Lisää perunakuutiot ja kanaliemi.
Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Kuumenna keitto kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljakseen 15 minuuttia, 
kunnes perunat ovat pehmeitä.  Soseuta keitto tasaiseksi.
Lisää kerma, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Voit nauttia keiton kuumana tai jäähdyttää sen kylmäksi.
Lisää pinnalle ranskankermaa ja silputtua ruohosipulia.
En voinut vastustaa Pesolan lähileipomon vastaleivottua ja vielä lämmintä ruisvarrasleipää.
Ostin leivät ja kylläpä ruisleipä maistui keiton kera.

maanantai 5. elokuuta 2013

Taimenkeitto

Käytin taimenen fileoinnista jääneet ruoderangan ja muut reunaosat keittoon.
Kalan lihaa oli sopivasti litran keittoon.
Keitinveteen pudotin mausteiksi suolaa, kokonaisia mustapippureita ja laakerinlehtiä. 
Keittämisen jälkeen erottelin lihat ja siivilöin liemen.
Tänään valmistin varsinaisen kalakeiton.
Tuore fenkoli sopi hyvin antamaan oman hieman makean makunsa keittoon.

Taimenkeitto
1 litra kalalientä perkeistä keitettyä ja siivilöityä
mausteet suola, 10 kpl ehjiä mustapippuria ja 3 kpl laakerinlehtiä
*
n 250 g kypsää taimenenta ruodottomaksi paloiteltuna
7-8 keskikokoista perunaa lohkoina
3 keskikokoista porkkanaa lantteina
n 150 g tuoretta fenkolia suikaleina
2 pienehköä kesäsipulia silputtuna
voita kuullottamiseen
1 dl kermaa
Kuori ja lohko perunat. Kuori ja leikkaa lanteiksi porkkanat.
Kiehauta kirkas kalaliemi ja lisää kattilaan juurekset.
Kuullota voissa sipulisilppu ja fenkolisuikaleet.
Lisää ne keittoon kiehumaan. Kun juurekset ovat kypsiä tarkista maku.
Lisää tarvittaessa suolaa. Lisää kypsät kalapalat ja kerma. Anna kiehahtaa.
Nauti keitto saaristolaisleivän kera.

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Persikat vadelmakastikkeella

Tänään syötiin maukasta taimenfilettä kylmänä,
eilisestä jäänyttä. Lisukkeena olivat keitetyt kananmunat ja
tomaattisalaatti kapriksella ja kesäsipulilla maustettuna.
Salaatin levitin saaristolaisleivälle. Hyvä ateria, huomenna taimenkeittoa.
Jälkiruokana syötiin persikoita vadelmakastikkeella.

Persikat vadelmakastikkeella
2 persikkaa lohkottuna
1 prk valkosuklaa-limerahkaa
Vadelmakastike
2 dl tuoreita vadelmia
4 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle
mantelilastuja
Kasta persikat 30 sekunniksi kiehuvaan veteen. Vedä kuori pois, halkaise ja poista kivi.
Lohko persikat. Annostele rahka ja persikkalohkot annosmaljoihin.
Sekoita vadelmat, tomusokeri ja vaniljasokeri tehosekoittajalla tasaiseksi.
Jos haluat siivilöi vadelman siemenet. En sitä tehnyt, koska siemenet eivät haittaa meitä.
Kaada kastike maljoihin ja ripottele pinnalle mantelilastuja.