tiistai 7. helmikuuta 2012

Hirvenlihakeitto

Tänään tein ensimmäistä kertaa hirven jauhelihata keiton. Olin pohtinut jo jonkin aikaa keittoa ja sen koostumusta. Kävin läpi muutamia ohjeita ja kehittelin niistä oman version.
Tuorejuusto pyöristi sopivasti keiton makua ja olin lopputulokseen tyytyväinen.
Auringonkukka on versonut jo aika hyvin, kuten yläotsikkokuvasta voi nähdä.

Hirvenlihakeitto
 400 g hirven jauhelihaa
3 rkl rypsiöljyä
1 ps (250g) vihannessuikaleita pakasteena
2 perunaa suikaleina
1 palsternakka suikaleina
1 1/2 l lihalientä (vettä+fondipala)
150 g  pippurituorejuustoa (Apetina lisäaineeton)
kuivattua timjamia, meiramia ja suolaa
Ota jauheliha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamista. Jos se on pakastettua , ota edellisenä iltana jääkaappiin ja siirrä aamulla huoneenlämpöön päivällistä varten.
Kuumenna öljy pannulla. Ruskista jauheliha. Lisää lihan joukkoon pakastekasvikset.
Kiehauta peruna- ja palsternakkasuikaleet vesitilkassa, lisää nestettä ohjeen määrään saakka ja laita mukaan lihaliemifondipala. Kiehauta.
Sekoita kattilaan tuorejuusto, kunnes se on täysin sulanut.
Lisää keittoon liha-kasvisseos. Mausta. Kypsennä keittoa 10 minuuttia.
Leikkasin pinnalle auringonkukkaversoja.


maanantai 6. helmikuuta 2012

Päärynätorttu

Lauantaina leivoin päärynätortun. Se on jo syöty, mutta kuvat ovat tallella. Mehukas torttu, kannattaa kokeilla.
Torttu ei ole makuuni liian makea, sitruuna sopii hyvin päärynän mietoon makuun. Se ikäänkuin terästää.
Käytin isokokoisia päärynöitä, tällä ladontatavalla ne ovat juuri sopivan pituisia.

Päärynätorttu
125 g margariinia ( tai voita)
1 1/4 dl sokeria
sitruunan raastettu kuori
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa
3 isoa päärynää
Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita mukaan pestyn sitruunan raastettu kuori.
Lisää munat yksitellen vatkaten.
Sekoita vehnäjauhoihin vaniljasokeri ja leivinjauhe, lisää taikinaan. Lisää lopuksi maito,
Levitä taikina voideltuun tasapohjaiseen irtoreunavuokaan.
Kuori päärynät, leikkaa neljään lohkoon, poista siemenet. Paina päärynälohkot syvälle taikinaan.
Kypsennä torttu 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.  Peitä tortun pinta leivinpaperilla loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa.
Siivilöi jäähtyneen tortun pinnalle tomusokeria.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Juuresraasteella kuorrutettu lihapata

Maku-lehden ja lihatukku Tamminen Oy:n järjestämän liharuokakilpailun tulokset resepteineen oli julkaistu lehden sivuilla. Kaikkien viiden sijoittuneen reseptit kuulostitvat sen verran hyviltä, että kokeilen niitä jossain vaiheessa. Tänään valmistin raasteilla kuorrutettua lihapataa. Muutamia pieniä muutoksia tien, mutta pääpiirteittäin ohjeen mukaan.
Ehkä suurin muutos on paistolämpötila.  Ajattelin heti, että kiertoilmauunilleni 200-asteen lämpötila pitkän kypsytyksen pataruualle on aivan liikaa. Kypsytin 150-asteessa, seuraavalla kerralla 125-astetta riittää, kun kypsytysaika on 2 tuntia + puolituntia vielä loppuhaudutusta. Laskin haudutuslämpötilan 100-asteeseen tänään.
Annosten määrä oli minulla 4:lle eli puolikas alkuperäisestä.
Purjon asemasta käytin keltasipulia, pekonia en käyttänyt ollenkaan. Naudanlihan asemasta käytin voimakkaamman makuista härkää tarkemmin lavankärkipalaa, jossa oli luu. Se oli hyvä valinta, sopi haudutettavaksi ja maku oli täyteläisen pehmeä. 
Mitä tekisin toisin ?  En käyttäisi enää kermaa ja lisäisin kasvisfondin mukaan. Juuresraasteet maustaisin hunajalla ja mustapippurilla.

Juuresraasteella kuorrutettu lihapata

950 g härän lapaa, kärkipala luineen
voita ruskistamiseen
tilkka vettä pannun huuhtelemiseen
1 tl hienoa merisuolaa
1 tl kuivattua timjamia
mustapippuria muutama rouhaisu
2 pienehköä sipulia puolikasviipaleina
2 valkosipulinkynttä murskattuna
rypsiöljyä sipuleiden kuullottamiseen
2 pienehköä porkkanaa raastettuna
300 g lanttua raastettuna
1 dl kermaa
Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen valmistamista
Paloittele liha kuutioiksi. Ruskista lihat kahdessa erässä voissa. Kumoa lihat uunipataan ja huuhtele pannu välillä vesitilkalla ja lisää vesi pataan. Paahda irti otettu luu ja laita se pataan lihojen päälle.
Kuullota sipulit rypsiöljyssä ja lisää pataan. Annostele pataan mausteet.
Sekoita juuresraasteet keskenään ja kumoa pataan. Ripottele hieman suolaa ja leikkaa päälle muutama voinokare.
Peitä pata kannella ja nosta 150-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 2 tuntia.
Kaada lopuksi kerma raasteiden päälle ja anna padan hautua uunissa puoli tuntia, alenna lämpö 100-asteeseen.

Tarjosin padan kanssa vihreää salaattia kastikkeena sitruunaoliiviöljy, mukaan viipaloituna kurkkua ja viikunoita.


lauantai 4. helmikuuta 2012

Kermaperunat siikafileen alla

Siikafileet olivat tulleet tänne Ahvenanmereltä, sen sijaan kokonaiset siiat olivat aivan kaupungin edustalta. Kilohinnassa oli niin vähän ero, että päädyin fileisiin. Oikeastaan ne saattoivat olla edullisempia, kun perkeet lasketaan poisheitettäviksi.
Kalafilee on parhaimmillaan yksinkertaisesti valmistettuna. Päädyin paistamaan fileet voissa.
Lisukkeeksi kypsytin uunissa  kermaperunat. Ne sopivat kalalle hyvin, eipä tarvinnut enää kastikkeita miettiä.
Päärynät ovat nyt todella edullisia. Innostuin leipomaan pitkästä aikaa. Jälkiruokana oli päärynätorttua, ihanan mehevää.. Siitä postaan myöhemmin.

Siikafileet ja kermaperunat

Kermaperunat
7-8 perunaa
2 sipulia pienehköä
3 rkl voita
2 tl  paprikaa
1 tl rose- ja valkopippurisekoitusta
1-2 tl suolaa
1 1/2 dl kermaa
Kuori, viipaloi ja kuivaa talouspaperilla perunaviipaleet. Kaada ja kierittele perunoille sulaa voita ja mausteet.
Leikkaa sipulit puolikasviipaleiksi. Kuullota sipulit voissa.
Lado kerroksittain rypsiöljyllä voideltuun uunivuokaan ensin perunaviipaleet, sipuliviipaleet ja lopuksi perunaviipaleet. Kypsennä uunissa 200-asteessa noin 20 minuuttia. Kaada kerma vuokaan ja hauduta 150-asteessa 30 minuuttia.

Siikafileet
Puolita isot siikafileet. Purista fileille sitruunamehua. Mausta rose-valkopippurisekoituksella ja suolalla. Kuumenna voinokare, lisää pannulle muutama murskattu valkosipulinkynsi.  Paista  fileet ensin nahkapuoli alaspäin, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.. Käännä ja jatka paistamista 1-2 minuuttia.   
Tarjoa kermaperunoilla. Tällä kertaa raastoin vielä lisukkeeksi porkkanaa.

perjantai 3. helmikuuta 2012

Punajuuri-pekonikastike riisillä

Pitkästä aikaa otin esiin punajuuria, kastike niistä syntyi. Lisäsin mukaan savupekonia, se sopi hyvin punajuuren  seuraksi.  Kypsensin lisukkeeksi riisin. Pasta ja perunatkin sopisivat.


Punajuuri-pekonikastike riisillä

200 g savupekonia
2 sipulia
4 raakaa punajuurta
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
3 dl rasvatonta maitoa
1 laakerinlehti
suolaa, rose-valkopippurisekoitusta
Kuutioi savupekoni. Hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi punajuuret. Ruskista pekoni kasarissa omassa rasvassaan. Lisää punajuuret ja sipuli. Kuullota hetki. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää vesi, maito ja mausteet. Hauduta kannen alla välillä sekoittaen noin 45 minuuttia. Tarkista maku.
Tarjoa keitetyn pitkäjyväriisin kera.

torstai 2. helmikuuta 2012

Hirven paahtopaisti

Otin eilen pakasteesta jääkaappiin pienen hirven paahtopaistipalan sulamaan. Tänään marinoin sitä muutaman tunnin.  Siitä tuli murean mureaa ja sopivan kypsää. Vieläkin tunnen ohuiden paistiviipaleiden täyteläisen maun kielelläni.



                                                             Marinoitu hirven paahtopaisti
Uunijuurekset
Salaatti

Marinointi
Sesamöljyä, se on voimakas maultaan sopii hyvin riistalle, vaaleaa  balsamicoasuhde öljyä 2/3 ja balsamicoa 1/3. Mausteina mustapippuria, murskattua katajanmarjaa, timjamia, paprikaa. Sekoita ainekset ja sivele paisti marinadilla. Anna maustua jääkaapissa kolmisen tuntia, ota jääkaapista lepäämään huoneenlämpöön tunniksi ennen valmistamista. Suola lisätään kypsennyksen jälkeen ennen vetäytymistä.
Pyyhi paisti ennen marinointia talouspaperilla.
Kypsennys 
Kuumenna rypsiöljytilkka pannulla. Nosta paisti pannulle ruskista. Käännä toinen puoli ja alenna lämpöä hieman. Ruskista paisti kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Nosta paisti uunivuokaan, kaada pannuun kertynyt neste vesitilkalla huuhtoen mukaan vuokaan. Kypsennä 150-asteessa, kunnes lihamittari osoittaa 60-astetta. Nosta paisti vetäytymään hetkeksi  folioon kiedottuna.
Leikkaa ohuiksi viipaleiksi.   
Lisukkeet   
Uunijuurekset kypsyivät hirvipaistin kanssa. Perunaa ja lanttua lohkottuna. Mausteet perunalle mustapippuri, paprika, suola ja lantulle suola ja ripaus ruokosokeria. Rypsiöljyä ja sekoitus.
Tulisesti maustettua suolakurkkua ja sokeroitua puolukkasurvosta.
Salaatti  
Lehtisalaattia, melonia, kurkkua ja tomaattia. Vinigrettekastike. Päälle edamjuustokuutioita.  Tämä salaatti kävi hyvin kastikkeen asemasta.                                            

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Tomaatti-papukeitto

Tänään valmistui ruoka purkkien sisällöistä, säilötyistä tomaateista ja valkoisista pavuista.

Tomaatti-papukeitto 3:lle
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
1 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1 punasipuli
1 tl currya
2 tl paprikajauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl oreganoa
1 rkl rypsiöljyä
1 dl kermaa

Silppua sipuli. Lämmitä öljy kattilassa. Lisää mausteet ja sipulisilppu. Kuullota seosta miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
Lisää säilötyt tomaatit, kuumenna kiehuvaksi. Soseuta. Sekoita keittoon pavut. Kiehauta. Lisää kerma ja kuumenna. Keiton kanssa sopii esimerkiksi kauraleipä.