perjantai 7. marraskuuta 2008

Tomaatti-tortellinikeitto

Taas toteutin Kodin Kuvalehden reseptin, kuulosti niin hyvältä. Tosin hieman muutin ohjetta ja maustoin vähän reippaammin. Mausteinen keitto sopikin hyvin sekä värin että aurinkoisuutensa perusteella tähän harmaaseen marraskuun päivään. Nopea ja helppo keitto. Käytin tuoreita tortellineja, kypsymisaika 3,5 minuuttia.

Tomaatti-tortellinikeitto

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 prk (375g) paseerattua tomaattia, käytin kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa, tomaattimurskakin käy
6 dl vettä
puolikas lihaliemikuutio, kasvisliemikuutiokin käy
1 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl kuivattua timjamia
3 rkl tomaattisosetta, käytin tomaattipyrettä 2 rkl
rouhittua mustapippuria

2 dl juusto- tai lihatäytteisiä tortellineja
3 rkl Creme Bonjour- tatti-herkkusienijuustoa, tämä oli oma lisäykseni ja sopi hyvin taittamaan tomaatin makua.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota kevyesti kattilassa. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet.
Hauduta muutama minuutti. Koska käytin säilöttyjä tomaatteja, sekoitin tehosekoittajalla sileäksi. Lisää joukkoon tortellinit ja anna niiden kypsyä 3,5 minuuttia. Kypsennä kuivattuja 15 min. Lisää creme bonjour, sekoita ja anna sulaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

torstai 6. marraskuuta 2008

Yrtti-punajuuripasta

Kodin Kuvalehdessä oli herkulliselta kuulostava pastaohje. Punajuuri on mielestäni maukas juures. Tosin mielipiteet jakautuvat, osa ei voi sietää punajuuriruokia. Meillä maistuvat punajuuriruuat.

Yrtti-punajuuripasta

4 kokonaista punajuurta
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä2 dl ruokakermaa
1 tl kuivattua timjamia tai salviaa
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää punajuuriraaste ja valkosipulit. Paista välillä sekoittaen, kunnes punajuuri on kypsää, 5-10 minuuttia. Lisää raasteen joukkoon kerma ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä vielä hetki.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita punajuurikastikkeen joukkoon.

tiistai 4. marraskuuta 2008

Kinkkukiusaus


Kun tulin töistä minua odotti jo eteisessä ihana ruuan tuoksu. Uunissa paloi valo ja siellä muhi kinkkukiusaus. Helppoa ja hyvää ruokaa puolivalmiista raaka-aineista. Teille kaikille varmasti tuttua ja tavanomaista. Mutta se tunne, kun tulee kotiin ja valmis ruoka odottaa, ei ole mitään tavanomaista. Se on harvinaista herkkua, joka toteutuu silloin tällöin. Kiitos tästä ihanasta herkkuruuasta.




Tältä se herkku näytti ja näin se on syntynyt.
Laita vuokaan kerroksittain peruna-sipulisekoitusta ja kinkkusuikaleita. Lisää vuokaa ruokakermaa. Kypsennä 225-asteessa tunti.

Kiusaukset jatkuivat. Parasta jäätelöä on tällä hetkellä mascarpone-jäätelö. Sitä jälkiruuaksi. Sitä piti ottaa kaksi kertaa. On se vain niin hyvää.

maanantai 3. marraskuuta 2008

Leipää

Leipää leivon harvoin. Tosin nyt leivoin sämpylöitä, mutta ne ovat vain leivän muodossa. Olivat hiukan nopeampia tehdä.

Sämpylät leivän muodossa

1 1/2 dl kaurahiutaleita
4 dl sämpyläjauhoja, Myllärin Luomu
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 1/2 dl rasvatonta maitoa
1 rkl siirappia
25 g margariinia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuumenna maito 42-asteiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää maito siirappi ja pehmeä rasva jauhoseoksen joukkoon. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota.
Leivo taikinasta pötkylä. Viillä veitsellä viipaleviillot. Kohota. Paista 225-asteessa 12 minuuttia.
Lämmin leipä, jossa voimariini sulaa päällä, on kylmän maidon kanssa yksinkertainen ateria.
Leivästä ei ole enää muruakaan jäljellä.

sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Omenaa mascarponen kera

Jälkiruokana jauhelihapihviaterian jälkeen nautittiin omenakiekkoja mascarbonen kera. Mascarponea jäi eilisestä ja käytin rasian loppuun tänään.

Omenakiekot ja mascarponea

Kuori omenat ja poista siemenkodat omenaporalla. Leikkaa ohuiksi kiekoiksi. Paista voissa pannulla pehmeiksi. Mausta kanelilla.
Sekoita mascarponeen hieman tomusokeria. Vatkaa sileäksi ja tarjoa omenakiekkojen kera.

Perunatimbaali ja jauhelihapihvit

Jauhelihapihvit vähärasvaisesta naudanjauhelihasta on meillä ruokien kärkilistalla. Niitä siis nautittiin tänään. Jauhelihapihvien seuraksi valmistin juusto-perunatimbaalin, jota ei kovin usein tule tehtyä.

Juusto-perunatimbaali

6-8 perunaa
100 g mustaleimajuustoa raasteena
1,5 dl ruokakermaa 10%:sta
timjamia

Keitä kuoritut perunat melkein kypsiksi. Kaada vesi pois ja paloittele hieman jäähtyneet perunat kuutioiksi. Laita takaisin kattilaan, lisää kerma, juustoraaste ja timjami. Hauduta kunnes neste on imeytynyt hieman ja juusto sulanut. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.



Jauhelihapihvit
Vähärasvaista naudanpaistijauhelihaa, kananmunaa, tilkka ruokakermaa, ruiskorppujauhoja, maustepippuria reilusti ja suolaa. Sekoita taikina tasaiseksi ja muodostele pihvit. Paista öljy-voiseoksessa kypsiksi.


Kuullotettu sipulilisäke
Leikkaa keltasipuli ohuiksi renkaiksi ja kuullota kypsäksi voissa.
Salaatti
Pehmeää lehtisalaattia, kuorittua kurkkua, ripaus neitsytoliiviöljyä, päälle Creme Bonjour oliivituorejuustopaloja ja tomaattilohkoja. Bonjourin salaattijuustot ovat hyviä, suosittelen.

lauantai 1. marraskuuta 2008

Broilerifilettä ja päärynää mascarponella


Marraskuun ensimmäisenä lauantaina oli aikaa ruuanlaittoon. Kevyttä broilerifilettä ilman kermaa uunissa kypsytettyjen kasvisten kera valmistui kyllä helposti, uunissa kuin itsekseen.
Jälkiruuasa oli hivenen kaloreita enemmän, mutta se oli juhlan eli pyhien arvoista.

Broilerifileet tomaatti-munakoisopedillä

5 luumutomaattia puolitettuna
2 pientä munakoisoa puolitettuna
oliiviöljyä, mustapippuria, basilikaa ja Provencen yrttiseosta kuivattuina
4 maustamatonta broilerin rintafilettä
2 rkl voita
1 rkl sitruunamehua
suolaa
Ruuduta munakoison hedelmäliha veitsellä. Pane tomaatti- ja munakoisopuolikkaat uunivuokaan. Valele pinnalle oliiviöljyä ja ripottele päälle mausteet. Paahda vihannekset 180-asteessa 40 minuuttia tai kunnes ovat pehmeitä.



Kuumenna voi ja sitruunamehu pannulla kuumaksi. Pane fileet pannulle ja paista 3-4 minuuttia, kunnes fileet ovat ruskistuneet kunnolla. Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa.
Aseta fileet vuokaan tomaattien ja munakoison päälle ja valele sitruunavoi huuhdellen pannulta päälle. Laske uunin lämpö 150-asteeseen ja pane vuoka uuniin 15 minuutiksi.


Nauti valkoviinin ja kevyen vihreän salaatin kera.




Jälkiruuaksi ajattelin ensin persikoita, mutta niitä ei ollutkaan kaupassa, joten vaihdoin päärynään. Se sopi myös oikein hyvin.

Päärynät mascarponen kera

3 päärynää kuorittuna ja viipaloituna
3/4 dl vahvaa vadelma/kirsikkaviiniä, marsala olisi sopinut, mutta Alkossa ei sitä ollut
2 rkl ruokosokeria
2 rkl appelsiinimehua puristettuna hedelmästä
150 g mascarponea
1 1/2 rkl tomusokeria

Sekoita viini, sokeri ja appelsiinimehu keskenään ja vatkaa, kunnes sokeri liukenee. Kaada seos päärynäviipaleiden päälle ja anna mehustua 20 minuuttia.
Pane päärynäviipaleet ja marinadiliemi kuumalle pannulle ja paista käännellen, kunnes päärynäviipaleet ovat pehmeitä.
Sekoita mascarpone ja tomusokeri vatkaten sileäksi.
Aseta päärynäviipaleet lautaselle. Nostele mascarpone viereen lautaselle. Muotoile mascarponeen kolo, johon ripottelet pannulta viini/appelsiini/sokeri-liemen. Nauti.