lauantai 18. huhtikuuta 2015

Paistetut nieriäfileet uunibataatilla


Nieriä (Salvelinus alpinus) eli rautu on lohikala, joka elää kylmissä vesissä: Suomessa Pohjois-Lapissa ja  Vuoksenvesistöissä Itä-Suomessa, Keski-Euroopassa vuoristojärvissä. Se on maailman pohjoisimpana elävä sisävesikala. Jääkauden jälkeen paljastuneiden virtojen ja lampien ensimmäisiä kaloja olivat nieriät. Jääkauden jälkeisiä eristyneitä reliktejä rautukantoja tavataan Suomesta vielä paikoin muun muassa Yli-Kemin vesistöalueelta Savukoskelta. Näitä pieniä paikallisia populaatioita uhkaa eniten ilmaston lämpeneminen, sillä nieriä ei siedä lämmintä vettä.
Nieriän levinneisyysalue kattaa pohjoista napapiiriä ympäröivät järvet, joet ja rannikkoalueet kaikilla mantereilla. Erillään eläviä kantoja löytyy Vuoksen vesistöalueelta, Laatokasta, Äänisjärvestä, Ruotsin suurista järvistä, Skotlannista ja Alppien järvistä.
Suomessa nieriä esiintyy luontaisesti Tunturi-Lapissa ja Vuoksen vesistöalueella. Kuusamon ylänköalueella ja Posion alueella on ennen elänyt useita nieriäkantoja, joista ainakin yksi on säilynyt. Suomen Lappia ja Vuoksen vesistöä lukuun ottamatta muusta Suomesta vain Kuolimon kanta on säilynyt ja se onkin rauhoitettu. Istutukset ovat kuljettaneet nieriän muihinkin järviin, joskaan ei ole varmuutta missä lisääntyminen on päässyt alkuun. Lähde Wikipedia.

Nieriä on lempikalani ja positiivista on myös se, että se on kotimainen kala.  Parasta nieriä on pannulla voissa paistaen, nahkaa ei poisteta. Nahan voi poistaa syödessä tai senkin voi syödä.

Nieriän paistaminen
Leikkaa filee poikittain kolmeen osaan.
Mausta, ruususuola, mustapippuri ja puristettu sitruunamehu
Sulata voi pannulla tiriseväkasi ja paista ensin nahkapuoli alaspäin noin 1-2 minuuttia.
Käännä ja paista 2 minuuttia.
Kastike
Oatly kasvisfraichea, mustapippuria, ripaukset suolaa ja  sokeria, kuivattua tilliä
Sekoita keskenään.

Uunibataatti
Pese ja halkaise bataatti. Tee viillot halkaistuun pintaan 
pysty- ja vaakasuoraan. Levitä pinnalle  oliiviöljyä 1rkl/puolikkaalle
Mausta, ripota pinnalle  ruususuolaa, mustapippuria, savupaprikaa,
sinapinsiemeniä
Paista uunin 200-asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes bataatti on kypsää.

Salaatti
Rucolaa, oliiviöljyä, sitruunamehua ja suolaa. Ripottele salaatille ja
sekoita kevyesti. Lisää suikaloitua suippopaprikaa.

Hyvä kombinaatio. Herkullista. Bataatti sopi hyvin kalalle.

2 kommenttia:

  1. Minä en ole tainnut koskaan bataattia kokeilla kalan kanssa - jotenkin olen ajatellut, että se on liian makea.
    Mutta taidanpa kokeilla tämän jälkeen;)

    VastaaPoista
  2. Bataatin voi maustaa hieman tuhdimmin, kuten tein, se leikkaa makeutta jonkin verran. Nieriä on pehmeän ja miedon makuinen kala, sen kanssa bataatii sopii.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.