lauantai 30. marraskuuta 2013

Hernejauhelihakeitto

Tänään laitoin hernekeiton porisemaan ja lähdin askartelukerhomme jouluaskarteluihin. 
Jätin keiton lopputoimet miehelle eli  kypsentämisen ja loppumaistelemisen.
Hänelle jäi lounaaksi valmistuva keitto. Hyvin kaikki meni.
Hernekeiton tekeminen alkaa jo edellisenä iltana, laiton herneet likoon yön yli.
Aamulla valmistelin keiton liedelle kiehumaan. Käytin keitossa sianlihan asemasta
vähärasvaista naudan paistijauhelihaa, jonka ruskistin ilman rasvaa pannulla.
Tämä on siis kevyempi versio perinteisestä.
Ohje on www.pirkka.fi-sivulta. 

Hernejauhelihakeitto (8 annosta)
500 g  kuivattuja suomalaisia herneitä
2 1/2 l vettä
4 ohuehkoa porkkanaa lantteina
2 keskikokoista sipulia silputtuna
2 1/2 tl ruususuolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
400 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl kuivattua meiramia
Liota huuhdellut herneet yön yli runsaassa, kylmässä vedessä.
Kumoa valutetut herneet isoon kattilaan ja lisää vesi. 
Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hetki. Kuori vaahto pois keiton pinnalta.
Kuori porkkanat ja pilko ne lanteiksi. Hienonna sipulit. 
Lisää kasvikset kattilaan . Mausta suolalla ja pippurilla.
Keitä vähintään 1 1/2 tuntia kannen alla, välillä sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa.
Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää keittoon.
Jatka keittämistä vielä 1/2-1 tunti. Mausta lopuksi meiramilla. 

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä keittoa. Porkkana antaa kivaa lisäväriä :)

    VastaaPoista
  2. Hernekeitto on värikästä ja myös maukasta

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.