tiistai 5. marraskuuta 2013

Hedelmäsalaatti hunajamelonikastikkeella

Hävikkiviikko 4. - 10.11.2013
Eilen alkoi valtakunnallinen Hävikkiviikko. Viikon aikana hankkeen takana oleva Kuluttajaliitto ja lukuisat yhteistyökumppanit jakavat kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen tähtäävää tietoa, vinkkejä ja ideoita ja järjestävät aiheeseen liittyviä tempauksia ja tapahtumia.
Muistutan teitä lukijani Hävikkiviikosta sivupalkissani olevalla  viikon tunnuksella. Se muistuttaa sopivasti ruoan tuhlaamisesta eli hävikistä.
Suomalaiset heittävät vuodessa henkeä kohti keskimäärin 24 kiloa, eli 125 euron edestä ruokaa roskiin. Tämä kuormittaa niin yksittäisten perheiden taloutta kuin kaikkien yhteistä ympäristöäkin.
Hävikkiviikon tarkoituksena on kiinnittää kuluttajien huomio oman keittiön hävikkimäärään ja kannustaa  kotitalouksia pienentämään hävikkiään.

Meillä kotona keittiössä ei hävikkiä juurikaan jää lukuunottamatta raaka-aineiden käsittelystä syntyneitä kuoria ja muuta ruokaan sopimatonta. Nekin kierrätetään biojätteenä edelleen luontoystävällisesti.
Tutustuin Kuluttajaliiton vinkkeihin kuinka hävikkiä voi pienentää. 
Purjon tummanvihreät osat ja juuresten kuoret voi kuivattaa uunissa  tai paistaa kuumalla pannulla, maustaa suolalla ja napostella vaikkapa alku- tai välipaloina 
Itse olen menestyksellä käyttänyt kuivahtaneet leipäviipaleet  kinkku- tai kasvispiirakan pohjana. Pohjasta tulee kevyt ja rapea.  Laitan tähän linkin taakse Tomaatti-kinkkupiiraan ohjeen, kannattaa kokeilla.

Tänään valmistin  hedelmäsalaatin hunajamelonikastikkeella. No hedelmistä jäi kuoria, jotka menivät biojätteeseen,  Hyvin pestyn appelsiinin kuoret voi raastaa, kuivattaa  ja käyttää mausteena. Muistin tämän vasta jälkeenpäin. Hunajamelonin siemenet otin talteen, ne kuivahtavat parhaillaan ja paahdan ne aamulla  aamiaisjogurtin päälle.

      Hedelmäsalaatti hunajamelonikastikkeella
Hedelminä salaatissa on pilkottuna appelsiini, persimon, omena, kiiwi,
viinirypäleet, banaani ja granaattiomenan siemenet
Kastikkeeksi soseutin tehosekoittajalla n kilon painoisen
hunajamelonin kuutioituna ja lisäsin tilkan omenamehua sekä juoksevaa hunajaa.
Melonista tuli 1/2 litraa juoksevaa hedelmäsosetta. Jääneen soseen käytän huomenna aamiaisella.

Kasasin salaatin annosmaljoihin.
Ensin hunajamelonikastike ja seuraavaksi salaatti, päälle granaattiomenasiemenet.
Santsiannokseen kuutioin päälle leipäjuustoa, Se sopi erittäin hyvin hedelmien kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.