Hernekeitto joulukinkusta
reilu 500 g herneitä
3 litraa vettä
1 isohko sipuli
2 porkkanaa
joulukinkun potka lihoineen n 750 g
1 lihaliemifondikuutio ja 1 kasvisliemifondikuutio
12 maustepippuria
3 laakerin lehteä
suolaa maistelun jälkeen tarvittava määrä
Laita herneet likoamaan edellisenä iltana. Ennen keiton valmistamista huuhtele liotetut herneet kylmässä vedessä hyvin.
Laita herneet kattilaan ja kaada kylmä vesi päälle. Anna kiehua jonkun aikaa ja kerää syntynyt vaahto pois.
Kuori ja pilko porkkanat pieniksi kuutioiksi. Viipaloi halkaistu sipuli. Lisää kasvikset keittoon kiehumaan.
Irrota ja pilko potkan lihat. Laita potkaluut kiehumaan keittoon. Lisää mukaan lihaliemi- ja kasvisliemifondit.
Lisää maustepippuri ja laakerin lehdet. Anna kiehua noin tunti eli kunnes herneet ovat hajoamassa. Lisää mukaan kuutioitu possunliha ja keitto saa edelleen kiehua noin 20-30 minuuttia.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Aamulla juuri keitin yön yli lionneet herneet keitoksi. Mukava tulla katsomaan versioitasi. Huomasin, että laakerinlehdet unohtuivat. Ne olisivat antaneet mukavan lisämausteen. (Sen sijaan laitoin, tämänsyksyiseen tapaamme, kourallisen kuivattuja sieniä....)
VastaaPoista