lauantai 31. tammikuuta 2015

Runeberginmuffinit

 Sukututkimuksien mukaan minulla on kunnia kuulua tähän tunnettuun Runebergin sukuun.
Tällä taas ei ole mitään merkitystä siihen, että leivoin tänään Runeberginmuffineja.
Alkujaan ne olivat torttuja, mutta nämä eivät ole ihan niin korkeita eikä näissä
käytetä kostuketta. Ja tiestysti monta muutakin seikkaa on matkan varrella muuttunut.
Frederika Runeberg oli taitava keittiössä ja osasi hyödyntää hyvin kaikki tähteet.
Niinhän meidänkin tulisi osata. Näihin muffineihin tähteinä murustin piparkakkuja.
Olen sukua sinne Johan Ludvigin puolelle, luulisin, että se puoli on tuhlaavaisempaa
kuin Frederikan. Tosin Frederika on lähtöisin samoilta seuduilta kuin minäkin.
Reseptistä kiitos Kodin Kuvalehdelle, tosin poikkesin siitä hiukan, 
ainakin täytteen ja vaaleanpunaisen kuorrutteen kohdalla. 
12 kpl
150 g voita (tai margariinia)
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl piparkakkuja murskattuina
n 1 dl aroniahyytelöä (tai 1/2 ps pakastevadelmia)
1 1/2 rkl perunajauhoja
Kuorrute
100 g maustamatonta tuorejuustoa philadelphia/ (tai 75 g voita, jolloin tomusokeria 6dl)
7 rkl tomusokeria
10 kpl sulatettuja vadelmia  (tai punaista elintarvikeväriä)
päälle 12 vadelmaa

 Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen joukkoon.
Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja piparkakkumurska.
Sekoita kuivat aineet taikinaan.
Sekoita aroniahyytelön joukkoon perunajauhot.
Laita muffinipellin kolohin paperiset vuoat.
Tai voitele kolot voilla.
Jaa taikina vuokiin tai koloihin.

Tee lusikalla kolo taikinaan. Lusikoi aroniahyytelö
koloihin ja painele hieman.
Paista 200-asteessa 15 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.
Anna jäähtyä.

Kuorrute
 Vatkaa tuorejuusto notkeaksi.
Siivilöi joukkoon tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi.
Lisää soseutetut vadelmat ja sekoita tasaiseksi.
Levitä täyte muffineille. Nosta koristeeksi vadelma.
(voitäytteen voit pursottaa pursottimella)
Ennätin ottaa yhden muffinin jo pois ennen kuvaamista.
Poistin paperivuoat ennen kuorrutteen levittämistä.

4 kommenttia:

  1. Nätit Runeberg-muffinit:) Ja onpa sinulla kuuluisia sukulaisia:)
    Viime viikolla tein Runebergin torttuja,mutta niitä korkeita,jotka onnistuivat Suomesta tuomani torttumuotin avulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaukaista sukua, mutta samaa sukua kuitenkin. Minulla ei olisi ollutkaan torttuvuokia, joten paras oli tehdä muffineita.
      Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein näitä, torttujakaan en ole tehnyt . Ostettu on aina valmiina.

      Poista
  2. Moikka! Hyvän näköisiä, mutta todellako voin kanssa tomusokeria tulisi 6 dl? :o

    VastaaPoista
  3. Kyllä se niin oli lehdessä, siksipä teinkin oman versioni.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.