torstai 9. toukokuuta 2013

Paahdettua kurpitsaa lohifileelle

Eilisen kurpitsan loppuosa meni tänään hyvään tarkoitukseen.
Kurpitsasta valmistui  osa pääruokaa eli lisuke lohifileille.

Paahdettua kurpitsaa lohifileille
1 kg myskikurpitsaa
Kuori ja leikkaa kurpitsa paloiksi. 
Ota siemenet talteen ja paahda ne salaattiin.
Marinadi
2 rkl oliiviöljyä, 1 rkl worcestershirekastiketta, 1 rkl balsamicoa
1 rkl hunajaa, 1 iso valkosipulinkynsi raastettuna
mustapippuria, savupaprikaa, chiliä
tuoretta basilikaa hienonnettuna
Sekoita marinadin ainekset.
Nosta kurpitsapalat voideltuun uunivuokaan.
Kaada mukaan  marinadi ja pyörittele hyvin palojen sekaan.
Paahda kurpitsaa 200-asteessa noin 30 minuuttia.
Kääntele puolivälissä.
-
Sekoita  salaatti. Paahda kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä rasvattomalla
pannulla. Lisää ne salaattiin.
_
Leikkaa lohifilee  sopiviksi viipaleiksi. Kuivaa.serlalla.
Mausta suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja purista päälle sitruunamehua.
Paista ensin nahkapuoli alaspäin kuumalla pannulla.
Käännä ja jatka paistamista, alenna lämpöä ja lisää pannulle voinokare.
-

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Kurpitsakeitto

Olipa hyvä keitto tänään.
En lausunut itse tätä, vaan toinen syöjistä. Olin samaa mieltä.
Ostin ison myskikurpitsan ja käytin siitä 500 g tämänpäiväiseen keittoon. 
Huomenna keksin lopusta (1000g) jotain. Saapa nähdä mitä on odotettavissa.
Myskikurpitsa sisältää kuituja, C- ja E-vitamiinia, mangaania, magnesiumia ja kaliumia

Kurpitsakeitto
500 g myskikurpitsaa 
1 iso porkkana
200 g juuriselleriä
2 keltasipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
1 punainen chili 
3 rkl  rypsiöljyä
7 1/2 dl kasvislientä
mustapippuria, ruususuolaa, paprikaa, chiliä ripaus,
 kanelia ja muskottipähkinää
annokselle friseesalaattia ja ruohosipulia
Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja paloittele
kurpitsa, porkkana, juuriselleri.
Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota hetki.
Lisää juurekset ja jatka kuullottamista.
Alenna lämpöä ja anna seoksen hautua kannen alla kypsäksi (n20min).
Soseuta ja lisää kiehahtanut kasvisliemi ja mausteet. 
 Sekoita ja tasaa soseutusta tarvittaessa. Tarkista maku.
Rukiinen näkkileipä sopi hyvin keiton kanssa.

tiistai 7. toukokuuta 2013

Pippuripihvi naudan ulkofileestä kaalisalaatilla

Aamulla katselin MTV:n Makuja-ohjelmaa,
jossa valmistettu ruoka kolahti heti. Tätäpä kokeilen jo tänään.
Niinpä kokeilin ja ostin elämäni ensimmäiset valmiiksi
maustetut ulkofileepihvit. Ne oli pakattu tiukasti vakuumiin.
Oli jopa vaikeuksia saada paketti auki. 
Sattumoisin pakkauksen päällä oli merkintä -30% ja
viimeinen myyntipäivä 8.5 ei siis sekään ollut
mitenkään huono asia. Pihveistä tuli oikein mehukkaat.
Lisukkeeksi valmistin kaalisalaatin Makuja-ohjetta mukaellen.
Odotan vain, että kaupoista saa varhaiskaalia, niin uusin salaatin heti.

Pippuripihvi kaalisalaatilla
300 g naudan ulkofileepihvejä (2kpl)
Kuivaa liha nesteistä. Paista pannulla ilman rasvaa pihveihin hyvä väri.
Alkuperäisessä ohjeessa paistettiin voissa, mutta ilmankin käy.
Loppukypsennä 100-asteisessa uunissa niin, että lihan
kypsyys on 52-56 astetta. Mittarini näytti 56.
Anna lihan vetäytyä foliossa 5 minuuttia. Jätin tämän väliin, koska
pihvistäni ei valunut nesteitä.
Kaalisalaatti
Pilko (varhais)kaali. En saanut varhaiskaalta, käytin viime vuoden kaalia.
Purista yhden sitruunan mehu kaalin päälle ja annan maustua hetki.
Valuta kaalista ylimääräinen neste pois.
Murskaa reilu kourallinen pähkinöitä, käytin maapähkinöitä,
ja sekoita ne kaalimurskeen joukkoon.
Sekoita 2 dl turkkilaista jogurttia, 1 raastettu valkosipulinkynsi , ruususuolaa.
Sekoita jogurttiseos kaalisalaattiin.
Kuutioi pinnalle kurkkua ja silppua mukaan persiljaa. 
Kurkku ja persilja ovat oma lisäykseni ohjeeseen.

maanantai 6. toukokuuta 2013

Pizzaa eilisen tähteistä

Italialaiset äidit eivät tuhlanneet ruokaa.
Lieneekö totta, mutta luulen italialaisten äitien valmistaneen pizzaa,
kun halusivat hyödyntää tähteeksi jäänyttä ruokaa.
Pizzaan oli kätevä upottaa ylijääneet lihapullat ja sienikastikkeet, juusto- ja kesäkurpitsapalat.
Näitä mietin tänään, kun valmistin pizzaa jääkaapin tähteistä.
Lauantaiset jauhelihapihvit ja makoisa suppilovahvero-sipulikastike
sopivat pizzan täytteeksi erinomaisesti. 
Jääkapista löyhtyi vielä fetaa, kesäkurpitsaa ja kermajuustoa.

Pizza eilisen tähteistä
Pohja tutun ohjeen mukaan, se oli parsapizzan pohjana jokunen aika sitten.
Nyt käytin kuivahiivaa ja kertaan ohjeen tähän.
1 1/2 dl 40-asteista vettä
1/2 ps kuivahiivaa
1 tl ruususuolaa,  2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl spelttijauhoja   
2 rkl oliiviöljyä
Sekoita kuivahiiva, suola ja jauhot ja lisää nesteeseen.
Alusta mukaan oliiviöljy. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Kauli pizzapohjaksi leivinpaperin päällä ja nosta uunipellille.
Saat leivinpaperin pysymään paikoillaan, kun pyyhkäiset alle hieman vettä.
Levitä täytteeksi 
sieni-sipulikastiketta ja/tai paseerattua tomaattia
pilkottuja jauhelihapullia/pihvejä, raastettua valkosipulia (1 iso kynsi)
kuutioitua fetajuustoa ja kesäkurpitsaa
ohuita kermajuustoviipaleita
Paista 250-asteessa noin 10 minuuttia.
Ripottele pinnalle tuoretta persiljaa

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Kesäkurpitsa-sipuliuunimunakas

Kätevästi ja helposti syntyi sunnuntaipäivällinen tänään.
Kaikki lähti kesäkurpitsasta, jonka ympärille rakentui koko ateria.

Kesäkurpitsa-sipuliuunimunakas
5 kananmunaa
1/2 dl vettä
1 rkl spelttijauhoja
ruususuolaa, maustepippuria
rypsiöljyä
Vatkaa kananmunien rakenne rikki.
Sekoita munien joukkoon vesi, spelttijauhot, mausteet.
Kaada massa voideltuun vuokaan. Kypsennä 200-asteessa 10 minuuttia.
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 kesäkurpitsa ohuina viipaleina
kuivattua basilikaa ja oreganoa ripaukset
120 g fetajuustoa  paloina
vajaa dl aurinkokuivattua tomaattia paloina
juustoraastetta
Kuullota silputut sipulit rypsiöljytilkassa.
Huuhtele ja viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi 
ja lisää ne pannulle kuullottumaan  sipuleiden kanssa.
Mausta basilikalla ja oreganolla. 
Anna kuullottua, kunnes kesäkurpitsa on pehmeää.
Ota hyytynyt munakas uunista ja nostele pinnalle 
sipuli-kesäkurpitsaseos. Lisää paloitellut fetat ja
aurinkokuivatut tomaatit. Levitä pinnalle juustoraaste.
Nosta vuoka uuniin takaisin ja anna olla noin 5 minuuttia, kunnes
juustoraaste on sulanut. Levitä pinnalle tuoretta persiljaa.
Tarjoa salaatin kera. Salaatissa on myös fetaa ja kesäkurpitsaa tuoreena.
Friseesalaattia, kurkkua, kevätsipulia ja oliiviöljyä balsamicolla.
 

lauantai 4. toukokuuta 2013

Pienet jauhelipihvit suppilovahvero.sipulikastikkeella + jälkkäriä

Tänään ruokalista määräytyi vieraiden mukaan.
Toivomuksien mukaisesti mentiin. Yksi myönnytys
annettiin, sain tehdä suppilovahvero-sipulikastikkeen.
joka sitä ei halunnut sai jättää väliin.
Jälkiruoka oli extempore-juttu, taas annettiin
lupa poiketa. Yhdelle ei saanut laittaa mansikoita.
Kaikki toivomukset tuli täytettyä - kaikki olivat tyytyväisiä.

Pienet jauhelihapihvit
Suppilovahvero-sipulikastike
Jauhelihapihvit on valmistettu naudanpaistista, mausteina ruususuola ja maustepippuri.
Kananmunaa, loraus kermaa ja ripaus korppujauhoja.
Paistettu rypsiöljy-voiseoksessa ja pidetty lämpiminä 100-asteisessa uunissa.
Kastike
Liota kuivatut suppilovahverot.
Silppua teholeikkurilla iso sipuli sosemaiseksi.
Kuullota sipulimurska rypsiöljy-voiseoksessa.
Lisää pieniksi pilkotut sienet.
Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Jatka kuullottamista.
Lisää 4 dl luomukasvislientä. Kiehauta. Suurusta maizenalla.
Lorauta tilkka kermaa joukkoon.
Lisukkeena perunasosetta ja salaattia.

Mansikkatrifle
Kaneliässät olivat paikallaan  tässä jälkkärissä,
lisäksi mansikoita, jäätelöä ja vaniljaista kermavaahtoa.

perjantai 3. toukokuuta 2013

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti - Kinuskipannacotta marjoilla

Päivä kului rattoisasti varastoa ja kaappeja järjestellen.
En edes malttanut kauppaan lähteä, piti vain kaivaa kaapeista
raaka-aineita ruoantekemiseen. Kylläpä sieltä aina löytyykin
sen verran, että parit annokset saa tehtyä.
Järvikylän iso Pehtoorin salaatti odotti ottajaa jääkaapissa.
Lisukkeetkin löytyivät yhtä helposti, punajuuria oli sopivasti ja
avaamaton vuohenjuustopurkki.
Päätin herkutella myös jälkiruoalla, vadelmia ja mustikoita 
oli pakasteessa, fariinisokeria ja kermaa löytyi.
Tulipa todella ylellinen jälkiruoka, juuri sopivan makea.

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti
Huuhtele ja kuivaa Pehtoorin salaattia ja salaatti-mixiä,
revi pehtoorin salaatti pienemmäksi. 
Huuhtele ja pilko pari kevätsipulin vartta.
Huuhtele pala kurkkua ja leikkaa kuutioiksi.
Sekoita salaatti ja valmista kastike.
Oliiviöljyä, limen mehu, ruokosokeria, ruususuolaa ja mustapippuria.
Pyöritä kastike salaatin joukkoon.
Huuhtelin kalamata-oliivitkin ja lisäsin salaatille.
Lopuksi vielä persiljasilppua.
Keitin punajuuret (4kpl) suolalla maustetussa vedessä.
Kuorin ja lohkoin ne ja asetin erikseen tarjolle.
Nostin vuohenjuustopurkin pöytään. Sitten syötiin kaikki.

Kinuskipannacotta vadelmilla ja mustikoilla 
Keitä noin 15 minuuttia 2 1/2 dl kermaa, 1/2 dl vettä ja 1/2 dl fariinisokeria,
kunnes tuloksena on sakeutunut kinuskikastike. 
Annostele kinuski jälkiruoka-astioihin. Anna jäähtyä  hetken aikaa.
Sulata vadelmat ja mustikat (itsepoimitut) ja nostele ne 
kinuskin päälle. Nosta jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.
Tätä herkkua oli mukava nauttia Suomi-Saksa ottelun aikana. 
Peli on nyt tasoissa, mutta aikaa on vielä ruhtinaallisesti.