tiistai 7. huhtikuuta 2015

Päärynäpiirakka

 Päärynät olivat jo kypsyneet sopivan pehmeiksi huoneenlämmössä. Nyt oli sopiva hetki
valmistaa niistä  vaikkapa piirakkaa. Löysin Raision sivuilta näppärän ohjeen ja
niinpä ryhdyin tuumasta toimeen.

Päärynäpiirakka

1 dl Flora juoksevaa kasvisrasvaa
1 muna
1/2 dl siro-sokeria
1 1/2 dl elovena täysjyväkaurahiutale+vadelma (muukin käy)
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Painele voidellun  24 cm:n uunivuokaan.
Täyte
4 keskikokoista päärynää kuorittuina ja kuutioituna
Levitä pohjan päälle.

 1/2 dl flora juoksevaa kasvisrasvaa
1/2 dl siro-sokeria, 1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl elovena täysjyväkaurahiutale+vadelma tmv
Sekoita ja levitä piirakan pinnalle.
Paista 200-asteessa alatasolla noin 30 minuuttia

Maistuu parhaalta jäähtyneenä.
Voin kertoa, että tämä on yksi maukkaimmista piirakoista joita olen tehnyt.
Kaiken lisäksi nopea ja helppo.

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Kylmäsavulohipasta


Tänään tein hyvää pastaa.

n 300 g spagettia, vettä ja suolaa
Keitetään spagetti al denteksi.

200 g kylmäsavulohta pienittynä
1 salottisipuli pienittynä ja 2 valkosipulinkynttä pienittynä
2 rkl voita kuullottamiseen
1/2 dl valkoviiniä
1 1/2 dl kermaa
1 tl dijonsinappia, mustapippurirouhetta, cayennepippuria
Kuullota sipulit voissa. Lisää pilkottu lohi.
Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa hetki. Lisää kerma.
Sekoita joukkoon mausteet. Anna kiehua miedolla lämmöllä n 10 minuuttia.
Valuta spagetti ja lisää 1 rkl oliiviöljyä. Yhdistä kastike ja spagetti.
Annostele. Lisää pinnalle korianteria ja tomaattikuutioita.
 

sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Karitsanpaahtopaistipataa riisillä

 Tänään haudutin karitsan paahtopaistista pataruuan.
Ruuasta tuli mehevää ja hyvää. Lisukkeeksi kypsensin arborioriisiä ja
höyrytin kukkakaalia. Puolimakea tai -kuiva  valkoviini sopi ruokajuomaksi.
Karitsan paahtopaisti oli uusseelantilaista ja pakastettua, Annoin lihan sulaa 
jääkaapissa 2,5 päivää. Se oli juuri sopivaa käsiteltäväksi.

4 kpl / n 800 g karitsan paahtopaistia
2 rkl voi/auringonkukkaöljy-seosta
reilu 1 tl ruususuolaa
rouhittua mustapippuria, timjamia
2 sipulia pilkottuna
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 kanelitanko ja 2 tähtianista
3 dl lihalientä
1 rkl granaattiomenabalsamicoa
1 rkl ruokokidesokeria
Halutessasi suurusta liemi, 2 rkl maissijauhoa ja tilkka kylmää vettä. 
rosmariinia
Paloittele huoneenlämmössä ollut liha ja ruskista  padassa voi/öljyseoksessa.
Mausta suolalla, timjamilla ja mustapippurilla.
Kuullota sipulit pannulla voissa, kaada ne pataan ja lisää kanelitanko ja 
tähtianikset sekä balsamico ja ruokosokeri. Lisää kiehuva lihaliemi.
Anna hautua kannen alla noin tunti. Suurusta liemi maissijauhoilla.
Tarkista maku. Lisää rosmariinia annoksille.
Kypsensin lisukkeeksi arborioriisin ja höyrytin kukkakaalin.
 
Karitsan paahtopaistia pataruokana, suosittelen.

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Paistettu lohifile ja kapriskastike

Nyt täytyy tulla toimeen vain yhdellä kuvalla.
Kesken kuvauksen loppui akusta virta.
Ruoka oli syötävä heti lämpimänä, akkujen latauksia ei ollut aikaa odottaa.
Postaan tämän ruuan siksi, kun kapriskastike on parasta pitkään
aikaan mitä lohen päälle olen laittanut.

800 g merilohifilettä
Kuivaa ja fileoi lohi nahattomaksi
Halkaise filee pituussuunnassa ja leikkaa sopiviksi paloiksi.
Mausta suolalla.
Valmista kastike.
4 isoa kaprista piennittynä, ripaus suolaa, mustapippuria rouhneena
50 g voita (pehmensin mikrossa)
Sekoita ainekset keskenään 
Paista lohifileet kuumalla pannulla auringonkukkaöljyssä.
Paistoaika 2 minuuttia per puoli.
Keitä esim lohkoiksi puolitettuja uusiaperunoita lisukkeeksi

Annostele lautasille ja lisää mukaan kapriksia, sitruunaviipale sekä salaattia.
Kuten huomaatte, kaprisvoi on sulanut lämpimän fileen päällä.

Nyt viimeistelen suklaa-vadelmajuustokakun jälkiruoaksi.
Siitä postaan huomenna.
 

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Papupaprikapäärynäsalaatti

 Rauhallinen ja seesteinen pitkäperjantai on kohta takanapäin.
Oli mukava vain levätä ja näperrellä vielä pääsiäisjuttuja.
Ruokaakin tein, kevyttä ja hyvää.  Salaattia illalliseksi ja mämmiä jälkiruuaksi.

Kasvissalaattiin sekoitin
huuhdeltua, hieman revittyä keräsalaattia
silputtua kevätsipulia, kuutioitua kurkkua
suikaloitua suippopaprikaa, 
valmiita valkoisia papuja huuhdeltuna, päärynää paloina 
ripaus ruususuolaa ja hyvää oliiviöljyä
Lisukkeeksi keitettyjä kananmunia

 Hyvä ruoka voi olla myös yksinkertaista. Hyvät raaka-aineet takaavat lopputuloksen.

Jälkiruokana 
mämmiä,
päälle vaniljarahkaa ja  kermaa sekoitettuna tasaiseksi
lopuksi karviaismarjahilloa

torstai 2. huhtikuuta 2015

Broileri-perunavuoka

 Tänään oli veroilmoitusten viimeinen jättöpäivä.
Tietysti minulla oli täyttäminen kesken viimeiseen päivään. 
Aloitin aamulla kello viisi veroilmoitusten kanssa ja lopetin keskipäivällä.
Mies kiikutti ne viimeisten tuntien aikana verotoimistoon. Huh se on taas ohi.
Olin ostanut broilerin ohutfilettä. Jaksoin tehdä siitä aikaisen päivällisen
vähän helpommalla tavalla, mutta hyvää tuli.

n 400 g marinoimattomia broilerin ohutfilettä ja 2 tl currya
2 rkl öljyä
7 isohkoa perunaa ohuina viipaleina
1 sipuli hienonnettuna ja nokare voita ja ripaus sokeria
mustapippuria rouheena
2 tl ruususuolaa
*
2 dl luomu kevytkermaa
1 dl rasvatonta maitoa
2 kananmunaa
Ripaukset suolaa, mustapippuria
*
pinnalle kirsikkatomaatteja puolitettuna

Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja hienonna sipuli.
Kuullota sipulisilppu voinokareessa, lisää ripaus sokeria.
Sekoita kuullotettu sipulisilppu perunoihin.
Kuivaa ja leikkaa fileet suikaleiksi.
Kuumenna öljy pannulla. Lisää curry, alenna lämpöä ja sekoita.
Lisää puolet filesuikaleista. Ruskista ja siirrä lautaselle.
Ruskista loput suikaleet samoin.
Voitele vuoka, kaada puolet perunoista vuokaan.
Ripauta mukaan suolaa ja mustapippuria. Sekoita.
Lisää broilerisuikaleet vuokaan ja mausta suolalla.
Lisää loput perunaviipaleet. Ripauta päälle suolaa ja mustapippuria.
Sekoita munat ja kerma sekä maito, lisää ripaus suolaa ja pippuria.
Kaada vuokaan.
Lisää pinnalle puolitetut kirsikkatomaatit.
Kypsennä 200-asteessa noin 50 minuuttia.

Tarjoa aterialla lisukkeena salaattia.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Pepperoni-kasvispasta

 Mietin mitä nopeaa ja herkullista tekisin lounaaksi.
Tällä kertaa pasta pelasti ja oli hyvä valinta. Pasta syntyi extempore eli
niistä raaka-aineista, joita kaapissa oli. 

250 g täysjyväspagettia ja 1 rkl suolaa sekä vettä
2 valkosipulinkynttä pienittynä
vajaa puolikas kesäkurpitsaa neljännesviipaleina
puolikas isoa punaista suippopaprikaa suikaleina
2 rkl auringonkukkaöljyä
80 g pepperonea (makkara) suikaleina
mustapippurirouhetta ja ripaus suolaa
juustoraastetta

Laita pasta kiehumaan.
Kuumenna öljy pannulla. Lisää pienitty valkosipuli ja kuullota minuutti.
Lisää paloitellut kesäkurpitsa ja paprika ja jatka paistamista keskilämmöllä,
mausta ja lisää pepperonesuikaleet. Paista, kunnes kasvikset ovat al dente-kypsiä.
Valuta pasta. Lisää pasta kasvisten joukkoon pannulle.
Annostele ja lisää pastalle juustoraastetta.